Poloha a prístup

Jednoduchá stavba prístreška je situovaná do tesnej blízkosti turistického rázcestia Stará koniareň, kde sa križujú turistické chodníky z obcí Poruba pod Vihorlatom a Remetské Hámre. Toto rázcestie sa nachádza v centrálnej časti Vihorlatských vrchov, v doline Lomockého potoka, ktorý pramení pod vrcholom Vihorlatu. Dostaneme sa sem z troch smerov a to z turistického rázcestia Malé Tŕstie – sedlo (zelená – 1 h), z obce Remetské Hámre (žltá – 1.45 h) a z Poruby pod Vihorlatom (zelená – 2 h).

Opis objektu a možnosti nocľahu


Objekt prístreška je jednoduchej drevenej konštrukcie o rozmeroch približne 2,5 x 4 m. Zastrešený je drevenou strechou potiahnutou asfaltovou krytinou. Jeho interiér je od západu chránený drevenou strechou, ktorá z dvoch tretín chráni vnútro aj od severu. Z ostatných strán sú vybudované len menšie steny z dreva. Pri západnej a severnej stene sa nachádza dlhá lavica, ktorá sa ale nedá použiť na spanie. Na spanie sa dá využiť masívny stôl a podlaha. Tá je vysypaná drobným štrkom, preto je použitie karimatky a spacieho vaku nevyhnutnosťou. Proti silnému bočnému vetru a dažďu od východu a juhu sa treba chrániť natiahnutím celty alebo PVC fólie.

Voda a okolie

Vodný zdroj – Lomocký potok preteká tesne za prístreškom. Jeho voda je vzhľadom k faktu, že nad prístreškom sú len lesy, s najväčšou pravdepodobnosťou zdravotne nezávadná. Aspoň je som nemal žiadne žalúdočné problémy. Z okolia treba spomenúť hlavne vrch Vihorlat s úžasnými výhľadmi a vzdialenejšiu vodnú nádrž Zemplínska šírava.

Odkazy

CHKO Vihorlat
Vihorlatské vrchy
Zemplínska šírava
Diskusia o Vihorlatských vrchoch