Poloha a prístup

Stavba prístrešku sa nachádza v južnej časti pohoria Veľká Fatra, východne pod vrcholom Krásneho kopca. Stojí hneď vedľa turistického smerovníka Pod Krásnym kopcom v nadmorskej výške 1190 m n. m. Objekt je prístupný z viacerých smerov.

Z Harmaneckej doliny sem vedie zelená značka od turistického smerovníka Harmanec-jaskyňa cez Túfnu dolinu a cesta trvá približne dve a pol hodiny.
Zo sedla Malý Šturec vedie k prístrešku červená značka E8 a trvá to približne dve hodiny.
Z rázcestia Košarisko, resp. od horského hotela Kráľova studňa sa sem dostanete po červenej značke E8 za dvadsať minút (rázc. Košarisko), resp. do hodiny (hotel Kráľova studňa).

Opis objektu a možnosti nocľahu

Stavba prístrešku predstavuje objekt obdĺžnikového pôdorysu o rozmeroch približne 4 x 2 m. Je postavená v tvare písmena A, zrubovej konštrukcie, ktorá je celá zastrešená plechom. Podlahu tvoria drevené dosky, ktoré sú z menšej časti poškodené a prepadnuté. Vstupný otvor, prieluka v čelnej stene, osvetľuje celý interiér a je voľne otvorená do okolitého terénu. V interiéri sa nachádza jedna lavica pristavená k zadnej stene. Iného zariadenia tu niet. V prístrešku sa vcelku pohodlne vyspí až šesť osôb, z toho dve na lavici a štyri na podlahe. V nečase je dobré umiestniť do prieluky celtu alebo PVC fóliu, ktorá ochráni interiér pred bočným vetrom a dažďom. Použitie vlastného spacieho vaku a karimatky je samozrejmosťou. Vedľa prístrešku sa nachádza malé ohnisko.

Voda a okolie

Voda, prameň či potok sa v blízkom ani širšom okolí nenachádza. Preto je potrebné sa vopred predzásobiť tekutinami. Z okolia odporúčam návštevu Túfnej doliny (prales, jaskyne) s interesantným východným - tzv. Banskobystrickým portálom Čremošnianskeho tunela volaného aj Veľký tunel (4697 m dlhý tunel – najdlhší v SR) a samozrejme malebné miesta v okolí Kráľovej studne, vrchy Krížna a Smrekov, či bralo Kráľova skala.

Odkazy

Čremošniansky tunel
Túfna dolina
Veľká Fatra