Trasa

Ondrašová – priemyselný areál – Odrašovské skaly a späť

Obec Ondrašová v okrese Turčianske Teplice so svojou jedinou hlavnou ulicou, začínajúcou pri štátnej ceste č. II/519 (Nitrianske Pravno – Príbovce), nedovolí zablúdiť nikomu. Pokračujeme po asfaltke nahor dedinkou, ktorá začne stúpať až do lesa a končí na podhorí pri závore pri nejakom podnikateľskom objekte (priemyselný areál). Pohodlnejší môžu auto zaparkovať blízko vstupu do oploteného areálu. A tí, čo chcú ísť pešo, majú malú prechádzku za sebou. Juhovýchodne sa nachádzajú dva minerálne pramene - Slatina pod lesom a Poľovníkov prameň na trase náučného chodníka Zniev, vychádzajúceho zo susednej osady Polerieka (najmenšia osada v Turci).

Cesta ďalej pokračuje širokou zvážnicou, ktorá je značená miestnou turistickou značkou (zeleno-biela). Po asi 20 minútach mierne do kopca prídeme k rázcestiu lesných cest. Chodník k výhľadu na Turiec smeruje vpravo a po vrstevnici je to iba pár minút k cieľu výletu. Plošina na Ondrašovskej skale je dosť rozľahlá a ponúka výhľady od severu Turčianskej kotliny (Krivánska časť Malej Fatry a Veľká Fatra) až po pohoria na juhu (Kremnické vrchy a Žiar). Rovno oproti vidieť hlavný hrebeň Veľkej Fatry s Krížnou. Je to miesto, kde človek strávi určite viac ako 5 minút a popasie si oči na kráse. Okrem výhľadu je v masíve ukrytých niekoľko skalných okienok a skalná brána.

Cesta späť vedie rovnakou cestou a logicky je o niečo rýchlejšia ako výstup. Nenáročný výlet by som odporúčal len ako malé odbočenie počas presunu z Martina do Prievidze alebo ako krátku prechádzku, keď nie je nič lepšie naporúdzi, určite nie ako celodenný výlet. Výlet sa môže natiahnuť na dlhšie, ak idete do prírody s malými deťmi. Zároveň je dôkazom, že za krásou krajiny netreba šplhať do extrémnych nadmorských výšok, ale aj nenáročné ciele vedia ukázať pekné scenérie.

Zaujímavé odkazy

Minerálne pramene nad Poleriekou
Minerálny prameň Slatina pod lesom
Ondrašovské skaly - skalná brána
Vyhliadka Ondrašovské skaly
Náučný chodník Polerieka – Zniev
Kostol sv. Kozmu a Damiána pri Abramovej