Prístup

* z Horného Harmanca (bus) po údolnej asfaltke cez Čiernu dolinu za cca 45 minút,
* z Kordík (bus) po modrej značke cez Štefanku a nadol po tvrdej lesnej ceste (neskôr asfalt) za cca 2 hodiny.

Poloha a objekt

Jednoduchá chatka bez čelnej steny slúži ako provizórny úkryt pre lesných robotníkov. Prístrešie sa nachádza na území Mestských lesov Banská Bystrica v strednej časti Čiernej doliny, povyše tiesňavy Vrátenec (skalné vráta) v tzv. Harmaneckom krase na južnom výbežku Veľkej Fatry. Objekt stojí blízko rázcestia lesných ciest v lokalite Horné Čierne.

Trojuholníková konštrukcia má zadnú stenu zakrytú doskami a strecha je prekrytá plechom. Predná stena je z 2/3 otvorená a podlaha je taktiež doštená. Jediné zariadenie tvorí jednoduchá lavička v podobe dosky na klátikoch. Drevená dlážka (asi 4 x 1,5 m) je rovná a mierne nad úrovňou terénu. Zmestia sa na ňu štyria nocľažníci s vlastnou karimatkou a spacím vakom. V prípade bočného dažďa je možné vstup prekryť prinesenou celtou alebo igelitom.

Voda

Povyše sa síce nachádza vodný zdroj Horné Čierne, ale je zachytený do skupinového vodovodu, zásobujúceho pitnou vodou pohronské obce, takže po vodu treba vystúpiť vyššie do Čiernej doliny a nabrať z bočným prítokov Čierneho potoka. Upozorňujem, že v oboch vetvách Čiernej doliny sa nachádzajú lesnícke chaty (nad popísaným prístreškom), takže treba počítať s prípadnou kontamináciou vody v Čiernom potoku, tečúcom od chát.