Keď schádzate dolinou zhora, zrubovú stavbu na ľavej strane cesty pod lesom ľahko prehliadnete. Z opačnej strany je jej trojuholníková silueta neprehliadnuteľná.

Útulňa má štvorcový pôdorys a jej podlaha z udupanej hliny je zapustená asi pol metra pod úroveň okolitého terénu. V čase návštevy v prvý novembrový víkend bola okrem odpadkov pokrytá riasami, takže okrem karimatky odporúčam aj igelit. Miesta je tak asi pre troch. Strecha zo strany lesa je v jednom mieste poškodená, takže v prípade zrážok treba rátať ešte s kusom igelitu navyše na zakrytie otvoru. Stavba má funkčné vráta.

Útulňa nemá takú strategickú polohu ako koliby v blízkosti hlavného hrebeňa, môže však poslúžiť na prenocovanie pri núdzovom zostupe alebo naopak pri neskorom nástupe na hrebeň. Necpalskou dolinou vedie asfaltová cesta, takže prístup k útulni za svetla čelovky v piatok po práci nemôže byť problém.

Samotná Necpalská dolina je zaujímavá, preteká ňou potok s početnými prítokmi (možno použiť ako zdroj pitnej vody), sú tu skalnaté úseky a tri menšie vodopády. V doline je niekoľko senníkov, verejne neprístupných budov a tri pekné zastrešené odpočívadlá s mapami.

Prístupové časy (podľa mapy):

Necpaly- Balcierovo (modrá) 2.50 h, opačne 2.30 h
Balcierovo – Chata pod Borišovom (modrá) 1.35 h, opačne 1.10 h
Balcierovo – Koniarky/ hl. hrebeň (žltá) 1.45 h, opačne 1.00 h