Poloha a prístup

Prístrešok sa nachádza vo Veľkej Fatre, v hornej časti Veľkej (Nolčovskej) doliny nad obcou Nolčovo na spoji bočných dolín Bochnicová a Brce. V tesnej blízkosti objektu prechádza zelená značka, spájajúca Nolčovo so sedlom Príslop. Z dediny sa sem dá dostať za 2 hodiny, zo sedla to sem trvá necelú hodinu.

Objekt

Prístrešok je jednoduchej drevenej konštrukcie, obdĺžnikového pôdorysu s rozmermi asi 2 x 3,5 metra. Zastrešený je sedlovou strechou. Steny tvori nesúvislá guľatinová konštrukcia, kvôli ktorej je prístrešok skôr vhodný ako úkryt pred nepriaznivým počasím, ako miesto pre pohodlný bivak. Preto je vhodné mať so sebou aspoň celtu na prekrytie náveternej strany. Spať sa dá buď na širokom a dlhom stole, alebo na zemi. Tú tvorí udupaná hlina vysypaná kameňmi. V tomto prípade je nutné použiť karimatku alebo inú vhodnú podložku. Po stranách stoja dlhé lavice, ktoré sa ale nedajú využiť ako prične. Núdzovou sa tu vyspia tri osoby.

Voda a okolie

Vodný zdroj, v tomto prípade horný tok potoka Ráztoky (Nolčovský potok), sa nachádza hneď vedľa prístrešku. Ďalším je prameň vo Veľkej doline situovaný asi 300 metrov poniže. Pod neďalekým sedlom Príslop sa nachádzajú ešte dve stavby, kde sa dá prespať. Prvou je prístrešok pod sedlom Príslop a druhou koliba Príslop. V okolí sa oplatí navštíviť Nolčovskú Maguru a veľkofatranský Kľak, ktoré poskytujú pekné výhľady. Zaujímavé sú tiež scenérie horských lúk v okolí rázcestia Vyšné Rudno.