Dizajn a konštrukcia

Sada pozostáva z variča, hrnca s výmenníkom tepla, závetria, plastovej misky a pokrievky. Všetko sa to dá poskladať do hrnca aj so 100-gramovou kartušou. Ja som však používal 230g a tú som musel mať mimo hrnca.

Varič má plochý horák s malým priemerom, čo je ideálne pre menšiu plochu hrnca s výmenníkom tepla. Nožičky a rošt sú skladacie. Kartuša sa pripája k hadičke, na ktorej konci je regulátor výkonu. Keďže ten je dosť ďaleko od samotného horáka, reakcie na zmeny sú mierne oneskorené. V blízkosti horáku je hadička pripojená ku kovovej rúrke, ktorá najprv prejde v slučke ponad horák a potom je nasmerovaná k tryske – plyn v nej ohreje a chlad má menší vplyv na výkon. Varič nie je vybavený piezozapaľovaním, čo vnímam pozitívne, lebo piezo sa kazí a podľa Murphyho v tej najnevhodnejšej chvíli.

Závetrie z eloxovaného hliníkového plechu je pevné a chráni varič takmer po celom obvode s výnimkou otvoru pre hadičku. Má množstvo otvorov po boku aj zospodu – jednak kvôli prístupu vzduchu a jednak kvôli odľahčeniu. Najväčšia diera je na dne, kde nie je problém s vetrom. Sú tu aj magnetické body, o ktoré sa uchytia nožičky variča, aby pevne držal. Elegantné riešenie.

Hrniec s výmenníkom tepla je taktiež z eloxovaného hliníka a má nepriľnavý keramický povrch. Jeho objem je 1 liter, avšak bezpečne využiteľný je cca 0,6-0,7 litra, aby pri vare voda nevybublávala von. Na jednej strane je odmerka s ryskami 0,3, 0,6 a 0,9 litra. Súčasťou hrnca je tiež skladacia rukoväť s pogumovaním. Pokrievka z plastu je priehľadná, čo čiastočne zjednodušuje sledovanie, čo sa deje v hrnci. Pokrievka má dierky pre scedenie cestovín, či silikónovú obrubu, aby sa kuchár nepopálil.

Palivo a údaje výrobcu

Varič je určený pre bežné turistické kartuše EN417 so skrutkovacím uzáverom so závitom typu 7/16 NS. Používam štvorsezónny Primus Power Gas (25 % propán, 25 % isobután, 50 % bután), ktorý je podľa výrobcu vhodný až do -11 °C. Pri bežných varičoch je to podľa mojich skúseností trochu fikcia, no tento s predohrevom by to mohol zvládnuť. Pri tak nízkej teplote nebolo veľa možností minulú sezónu na skúšanie, no tesne pod bodom mrazu to fungovalo bezproblémovo (viď nasledujúca časť o skúsenostiach).

Výrobca uvádza výkon 2 kW a spotrebu 160 g / h pri maximálnom výkone. Zaujímavosťou je, že pomocou Spider Multifuel Kit (70,- €) možno varič prerobiť na použitie s benzínom. Takto však znížite jeho výkon na 1500 W.

Výrobca označuje túto sadu za trojsezónnu, no v podmienkach slovenských hôr ju pokojne možno považovať za celoročnú. Vďaka predohrevu a závetriu budú asi málokedy podmienky, kedy by bola nepoužiteľná. Pri veľmi nízkych teplotách pomôže zlepšiť výkon Primus Winter Gas, ktorý má pre takéto podmienky optimalizovanú plynovú zmes a vnútornú konštrukciu so zlepšeným odparovaním plynu.

Skúsenosti z používania

Pri skúšaní rýchlosti varenia a spotreby som sa snažil čo najefektívnejšie využívať palivo, preto som nenastavoval maximálny výkon (pre čo najrýchlejšie varenie), ale tak, aby mi pocitovo z bokov unikalo čo najmenej tepla. Vtedy som pri -1 °C (začiatok zimy v Malej Fatre) aj pri 14 °C (chladnejší letný deň vo Vysokých Tatrách) dosahoval časy v rozmedzí 4:16 - 4:38 (0,6 l vody) a spotrebu plynu 5,3 - 6,6 gramov na 0,6 litra vody, čo zodpovedá spotrebe 9 - 11 gramov plynu na liter vody. Z bežnej 230-gramovej kartuše tak možno uvariť približne 20 - 25 litrov vody.

V oboch prípadoch som mal univerzálny Primus Power Gas. Vďaka predohrevu nebol problém ani v chladnejšom počasí a mierne dlhší čas varenia súvisí skôr s nižšou teplotou vody na začiatku.

Kladne hodnotím stabilitu variča. V tomto smere veľmi pomáha konštrukcia závetria. Nájsť aj na nerovnom skalnatom povrchu vhodné miesto nie je vôbec problém. Regulácia plameňa má pomalšiu odozvu a najmä pri znižovaní výkonu si na to treba zvyknúť. Horák môže ľahko zhasnúť, no kvôli závetriu a výmenníku tepla to je horšie vidieť.

V tomto hrnci – hoci s varičom Primus Power Stove – sme s Mišom varili Chilli con carne, či Linguine so sardinkami, takže ho možno odporúčať aj outdoorovým kuchárom-fajnšmekrom. Kto má menšie ambície, v pohode v ňom zohreje fazuľu z konzervy, či uvarí praženicu s opraženou slaninou.

Záver

Primus Spider Stove Set je zaujímavé riešenie varenia pre dvojicu na túrach (najmä) v chladnejšom počasí, kedy plne využije kruhové závetrie, predohrev plynu a výmenník tepla. Táto kombinácia znamená nízku spotreba plynu, čiže ho stačí menej. Zriedkavo sa nájde akcia, kde by dvojici nestačila jedna 230-gramová kartuša. Na kratšie túry postačí aj najmenšia stogramovka. Sada síce nepatrí medzi najľahšie, no použiteľnosťou v studenšom počasí a dobrými vlastnosťami na varenie to vyvažuje. Kto by mal expedičné chúťky, môže pomocou doplnkovej sady prerobiť varič na spaľovanie benzínu.