Prístup

Odviezol som sa autobusom č. 91 na jeho konečnú v Čunove. Vrátil som sa kúsok ku kostolu a poza neho, ako aj futbalové ihrisko, som sa dostal na asfaltku popri odvodňovacom kanáli. Vybral som sa doprava k mostu cez kanál a za ním poza bufet Obrátka po asfaltke na veľké parkovisko. Od neho viedla doľava pomedzi riedke stromy štrková cestička. Doviedla ma k výbežku do Dunaja. Z jeho konca sa dobre pozerá na oba brehy zdrže Hrušov i hať Čunovo. Vrátil som sa na breh a po štrkovej cestičke som sa vrátil k asfaltke na hrádzi. Čoskoro sa však od nej doprava odkláňa lístím vysypaná cestička, ktorá ma dunajským lužným lesom priviedla k novopostavenej drevenej pozorovateľni vtáctva a vôbec všetkého, čo sa deje na zdrži Hrušov.

Od rozhľadne sa dá pokračovať po cestičke lesíkom k Rusovskému ramenu, kde pri bufete Pri Poldri sa dá prejsť na asfaltku popri odvodňovacom kanáli a z nej lesíkom doľava ku gaštanovej aleji a zastávke autobusu č. 91 v Rusovciach. Celá trasa trvá približne 2 hodiny a rozhľadňa je asi uprostred.

Pozorovateľňa vtáctva

Ide o celodrevenú stavbu s jednou plošinou, na ktorú sa do výšky asi 6 metrov stúpa po raz lomenom schodišti so zábradlím. Na hornej plošine s rozmermi približne 4 x 5 metrov sú dve lavice a drevený pultík, na ktorom snáď pribudne náučný plagát. Plošina sa nachádza nad úrovňou stromov a je z nej nerušený výhľad na celú zdrž Hrušov. Aj bez ďalekohľadu je zreteľne vidno galériu Danubiana, budovy Areálu vodných športov Čunovo a protiľahlý breh od Bajdel most po Sihoť, čiže modrú značku po brehu zdrže. A samozrejme množstvo vodného vtáctva, ktoré posedáva na kmeňoch stromov, zachytených o dno zdrže. Tiež je pekný pohľad na lode plávajúce Dunajom a dokonca som voľným okom zachytil padáky poháňajúce windsurfistov pri protiľahlom brehu.

Neviem, či je v pláne vybudovať ohnisko a lavičky dole pri rozhľadni, no je to pekné miesto a vcelku ľahko prístupné všetkým. Kto sa bude chcieť trošku potúlať okolím, ľahko naďabí na bobrie cestičky i ich kĺzačky do Dunaja.