Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Extra Horské poistenie - aktualizácia

Pomaly sa blíži zima, ktorá so sebou prináša riziko lavín, pádov na zmrznutom teréne, podchladenia atď. Možno aj tí, čo v lete nad poistením na zásah HZS mávli rukou, budú túto možnosť zvažovať. V nasledujúcom článku sa preto pozrieme, čo sa v oblasti tzv. horského poistenia v tomto roku zmenilo a ako vyzerá aktuálna ponuka na slovenskom trhu.

V prvom rade sa zmenila legislatíva - novelou zákona č. 544/2002 Z. z. o Horskej záchrannej službe zákonom č. 519/2007 Z. z. s účinnosťou od 1.1.2008 sú z povinnosti hradiť náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti vyňaté neplnoleté osoby a osoby, ktoré nemajú spôsobilosť na právne úkony.

V súčasnosti majú horské poistenie v ponuke poisťovne Union, Allianz - Slovenská poisťovňa, Generali Slovensko a Wüstenrot.

Poisťovňa Union od začiatku roka zatiaľ zaznamenala 25 poistných udalostí súvisiacich so zásahom HZS. Produkt samotný sa od svojho spustenia nezmenil. Viac v tomto článku. Poistenie si môžu záujemcovia kúpiť na pobočkách poisťovne, v hoteloch, lyžiarskych strediskách, telefonicky, online a ako jediní aj cez SMS. Práve online a SMS formu objednania poistenia v súčasnosti poisťovňa výrazne podporuje, keďže o takúto formu poistenia je veľký záujem.

Poisťovňa Allianz nemá zatiaľ štatistiku týchto poistných udalostí. V samotnej ponuke, odkedy sme o nej informovali, sa nič nezmenilo. Poistenie sa dá kúpiť v pobočkách, prostredníctvom obchodných zástupcov, internetu, telefónu, obchodných partnerov (cestovné kancelárie, infocentrá v horských strediskách a pod.) Poisťovňa zatiaľ nedisponuje štatistikou, aký spôsob nákupu poistenia je najviac využívaný.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Poisťovňa Generali Slovensko zatiaľ riešila 8 poistných udalostí súvisiacich so zásahom HZS. V samotnej ponuke poistenia sa zmenila - znížila akurát cena základného modulu na jeden deň, ostatné ostáva. Momentalne sa dá poistenie kúpiť v obchodných kanceláriách, v niektorých hoteloch a cestovných kanceláriách. Na možnosti poistiť sa online sa v súčasnosti pracuje.

Poisťovňa Wüstentrot v tomto roku zaznamenala "pomenej" poistných udalostí, ich číslo však nekonkretizovala. V tejto poisťovni je možné získať poistenie na zásh HZS len v rámci individuálneho zdravotného poistenia alebo ako pripoistenie k ročnému cestovnému poisteniu, ako samostatný produkt ho nekúpite.

Stále funguje možnosť aj na Slovensku sa stať členom OEAV - Rakúskeho alpského spolku, čo má v sebe automaticky zahrnuté poistenie na zásah HZS v rámci celého sveta. Je to možné buď prostredníctvom Slovenského alpského spolku, alebo cez viedenskú pobočku OEAV Edelweiss. Členský poplatok sa oproti minulosti mierne znížil, jeho výšku a ďalšie informácie nájdete na stránke www.alpenverein.sk, alebo alpenverein.hory.sk.

Titulná fotografia: Tomáš Trstenský

Najnovšie