Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Garmin Oregon 200

(Aktualizované 18.12.2008) Nie je to tak dávno, čo Garmin uviedol na slovenský trh novinku Colorado. Už vtedy však mal v talóne aj druhý, podobný prístroj, ktorý sa líši najmä absenciou klasického rozhrania – tu sa všetko ovláda prstom cez dotykový displej. Áno, aj Garmin sadá na vlnu iPhone-izácie, no viacprstové gestures nečakajte. Zaujímavá hračka má tentokrát názov Oregon.

Výrobca
Garmin
Model
Oregon 200
Typ
ručný mapový GPS prístroj
Hmotnosť
193 g
Páči sa mi
dizajn, nestráca fix ani v zlých podmienkach, profily, geocaching funkcie, veľký displej, prehľadnosť rozhrania
model 400t: orientačná TOPO mapa európy
Nepáči sa mi
zlý preklad menu do slovenčiny, detaily o geocache skrýšach obsahujú HTML symboly, chýbajúce kontextové menu
model 400t: absencia názvov vrcholov v orientačnej TOPO mape Európy
Ostatné info
vstavaná pamäť 24MB, 10.000 bodov/20 trás, 1.000 waypointov, 50 ciest, autorouting, microSD, predinštalovaná mapa TOPO Slovakia v2, výdrž na batérie (2xAA) 15 hodín, dotyková obrazovka 3
Infocena
364.80 €
Hodnotenie
- cena: 7 z 10
- hmotnosť: 8 z 10
- dizajn: 10 z 10
- manipulácia: 5 z 10
- rozmery: 8 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 7 z 10
- cena/výkon: 7 z 10
- detaily: 6 z 10
- multifunkčnosť: 8 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 76 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Čo je v krabici

V celopapierovej krabici (opäť bod za ekologické cítenie) nájdeme prístroj Oregon, USB kábel, šnúrku na krk/zápästie, manuál v slovenčine a zopár ďalších papierov. Priamo v prístroji sa taktiež nachádza microSD karta 1GB s predinštalovanou mapou Slovakia TOPO v2. CD alebo DVD so softvérom do počítača nečakajte. Je to pochopiteľné, lebo každý aj tak radšej siahne po aktuálnej verzii na webe.

Telo a dizajn

Dizajnovo Oregon zodpovedá novým líniám a koncepcii, ktorú Garmin uviedol príchodom modelu Colorado. Ihneď si však možno všimnúť, že chýba helixová anténa a ovládacie tlačítka. Anténa je vstavaná a je typu "ceramic", takže ide o odlišný prístup ako v modeloch eTrex, kde je typu "patch". Ovládanie Oregonu je s výnimkou zapínania riešené kompletne cez dotykový displej.

Oregon sedí v ruke veľmi dobre vďaka vaničkovitému tvaru zadnej časti. Je veľmi dobre vyvážený a taktiež tuhosť celého tela je na výbornej úrovni. Telo je veľkostne (pozri ilustráciu) oproti Coloradu o niečo menšie a o pár gramov aj ľahšie. Kým Colorado som takmer vždy nosil zavesené karabínkou na batohu, Oregon sa pohodovo zmestil aj do vrecka na bunde – najmä vďaka absencii antény a kratšiemu telu.

Otváranie zadnej časti prešlo oproti Coloradu výraznou zmenou – stačí odistiť poistku na zadnej časti a kryt sa dá ľahko zdvihnúť. Je to oveľa jednoduchšie a elegantnejšie ako pri Colorade. Pod krytom je miesto pre batérie (2xAA) a pod nimi je umiestnená microSD karta. Konektor pre USB kábel je v dolnej časti a je prekrytý tuhou gumou, ktorá ho chráni pred vodou. Toto riešenie je dosť nešťastné, ak chceme použiť Oregon v aute iba s USB napájacím káblom. Pri častom použití v aute je tak treba investovať aj do špeciálnej konzoly.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Príjem signálu

O príjem signálu sa stará odlišný čip, ako v prípade Colorada, ktorý používa MTK čip. Oregon sa spolieha na STM Cartesio (ST2062) – ide o ten istý čip, aký používajú prístroje novej rady Garmin Nüvi 2x5. Príjemnou funkciou, ktorá je v Oregone nová, je HotFix. Keď je prístroj zapnutý, predkalkuluje si dráhy satelitov na niekoľko dní vopred, čo mu pri nasledujúcom zapnutí uľahčuje získať fix.

Presnosť STM čipu je subjektívne na podobnej úrovni, ako v prípade eTrex Legend HCx a o niečo horšia, ako pri Colorade. Je to daň za vstavanú anténu oproti helixovej. Prístroj má mierne problémy s odrazmi v hlbších dolinách a tiesňavách. Situáciu ilustrujú obrázky č.5-8, kde je na satelitnú mapu nanesený tracklog. Chyba ani v najhorších podmienkach nedosahovala 100 metrov, čo sa dá za daných okolností hodnotiť ako vyhovujúce.

Podľa skúseností má tento čip trochu problémy s použitím WAAS/EGNOS spresňujúcich satelitov. Ďalej sú mierne ťažkosti s detekciou státia/pohybu pri nízkych rýchlostiach (chôdza) a taktiež počítadlo vzdialenosti v Oregone hlási o 6%-15% menšiu prejdenú vzdialenosť oproti analýze tracklogu v počítači. Táto nepresnosť je vyššia, ako pri eTrexoch série H, Colorade alebo GPSmap60CSx. Rozdiel cca 8-10% sa potvrdil aj pri mojich niekoľkých sledovaniach.

Displej

Rozmer TFT displeja je rovnaký ako v Colorade (3" / 7,6cm) a taktiež má 65000 farieb. Je však menej refelexívny a má jemnú textúru, čo pravdepodobne súvisí so snímaním dotyku. Podsvietenie Oregonu pri maximálnej intenzite je oproti Coloradu subjektívne mierne lepšie. Pri vypnutom podsvietení je čitateľnosť takmer na rovnako zlej úrovni, pomáha však menšia reflexívnosť disleja. Mierne sa dá pomôcť výberom svetlého, ideálne bieleho pozadia. V tomto smere je čiernobiely displej neporaziteľný a je škoda, že výrobca "nepribalil" režim pre použitie bez podsvietenia, kde by sa použili odtiene s čo najvyššou mierou vzájomného kontrastu.

Ovládanie

Ovládanie sa dá charakterizovať celkom jednoducho – iPhone-izácia dorazila aj do vývojových dielní Garminu. Je to pochopiteľné, keďže na americkom trhu iPhone zaznamenal veľmi výrazné úspechy a na tejto módnej vlne sa chcú zviezť aj iní. Rozhranie, najmä veľkosť jednotlivých ovládacích prvkov, je prispôsobená ovládaniu prstom, nie perom, ako pri PDA zariadeniach. Prst postačí jeden, gestures známe z iPhonu k dispozícii nie sú.

Dotykové rozhranie v turistickom GPS prístroji má množstvo výhod, ale aj nevýhod. Zadávanie textu, či výber ikonky pre waypoint je jednoznačne oveľa príjemnejšie ako v prípade Colorada, či eTrex Legendu. Posun mapy je otázkou vkusu a cviku, no iné úkony sú značne problematické. Napríklad trafiť sa na konkrétnu geocache v mape chce trpezlivosť a precíznosť. Čo ma však úplne dostalo, je, že úplne vymizli kontextové menu. Kvôli každej veci je teraz nutné ísť do pomerne členitého menu "Nastavenie". Nerozumiem, prečo sa nedalo dať do pravého, resp. ľavého horného rohu polopriehľadné tlačítko pre kontext.

Samostatnou kapitolou je zložité ovládanie v rukaviciach – v jemných flísových alebo pletených je to ešte pri značnej miere cviku celkom v poriadku. Pri väčších zimných je to na hranici ovládateľnosti.

Príjemnou novinkou je možnosť uzamknutia obrazovky, ktorá sa aktivuje po stlačení vypínača (jediné tlačidlo na celom prístroji) a následnom zvolení uzamknutia. V tomto menu je ďalej k dispozícii aj voľba intenzity podsietenia.

Mapy a DMR

Oregon, tak ako ostatné mapové Garmin prístroje, používa vlastné vektorové mapy. Rastrové kalibrované mapy použiteľné nie sú. Turista je tak odkázaný na podklady z predinštalovanej Slovakia TOPO v2. Tá je už pomerne zastaralá a obsahuje množstvo chýb, najmä v priebehu turistických značených trás a taktiež má problémy s výpočtami trás so zapnutým autoroutingom (viď obr.č.15). Termín vydania novej TOPO mapy zatiaľ nie je jasný, verím však, že to už nebude dlho trvať. Podľa mojich informácií však slovenský Garmin poskytne bezplatnú aktualizáciu všetkým používateľom.

Tak ako Colorado, aj Oregon má možnosť zobrazenia tieňovaného reliéfu. Je to zaujímavá funkcia, ktorá zlepší čitateľnosť terénu pre ľudí, ktorí nemajú vrstevnice tak „v oku". V niektorých prípadoch však zhoršuje viditeľnosť jemnej grafiky na displeji a preto som väčšinou chodil s vypnutým tieňovaním. Obzvlášť zle čitateľné sú neznačené chodníky a cestičky v lese – zobrazujú sa ako šedé bodkované čiary a na zelenom podklade je to jednoducho problém.

Digitálny model reliéfu, z ktorého sa tvorí aj spomínané tieňovanie, slúži aj ako podklad pre 3D zobrazenie mapy. Táto funkcia je skôr zaujímavou hračkou, avšak o svojej reálnej použiteľnosti ma nepresvedčila. Zobrazenie nie je príliš hodnoverné, navyše sa ťažko ovláda a pomaly sa prekresľuje.

Geocaching

Rozhranie pre Geocaching je takmer identické ako v Colorade. Umožňuje priamo zo stránok Geocaching.com nahrať kompletné informácie o skrýši vrátane popisu, logov a pomôcky. Po nájdeni skrýše je možné si zapísať aj poznámky, ktoré sú následne k dispozícii aj po pripojení Oregonu k počítaču cez súbor geocache_visits.txt.

V popise skrýše stále ostávajú HTML tagy a je vhodné GPX súbor najprv očistiť špecializovaným programom (napr. GPX spinner). Lepšie by bolo, keby Oregon vedel interpretovať základný HTML kód alebo ho aspoň ignorovať. Zhoršením oproti Coloradu je, že logy sa ukazujú na tej istej strane ako popis. Ak je popis dlhší, trvá dlho, kým sa cez text preskroluje k logom.

Viac info o porovnaní Colorada a Oregonu, vrátane Geocaching funkcii je »tu.

Lokalizácia menu

Lokalizácia menu má totožné problémy ako tie, na ktoré som poukazoval pri Colorade. Napríklad "cache size" je stále "veľkosť vyrovnávacej pamäte" a množstvo položiek menu nie je preložených vôbec. Kto má záujem, môže si rozhranie prispôsobiť, pretože po pripojení k počítaču je možné sa dostať k XML súboru so slovenskou lokalizáciou. Lenivší alebo menej technicky zdatní používatelia však skôr použijú českú či anglickú lokalizáciu. Správna lokalizácia si vďaka jednoduchosti nevyžaduje žiadne enormné náklady a preto je mi veľmi veľkou záhadou, prečo to slovenský Garmin nevyriešil.

Pripojenie k počítaču a softvér

Oregon sa pripája k počítaču podobne ako Colorado – po zapojení USB kábla sa objaví ako externý disk. Dátová výmena prebieha pomocou GPX súborov, čo je veľmi príjemné a používateľ si tak môže vybrať, či mu vyhovuje originálny softvér od Garminu alebo zvolí iný. Zo stránok Garmin.com je možné získať softvér pre Windows (MapSource) alebo pre Macintosh (RoadTrip). Oba programy poskytujú rovnakú funkcionalitu, len v trochu odlišnom šate. Výhodou Mac verzie je lepšie grafické spracovanie rozhrania a takisto zložky, do ktorých je možné radiť svoju "knižnicu". Jeho nevýhodou oproti MapSource je však nemožnosť pripojenia GPS prístroja so sériovým rozhraním.

Iné verzie Oregonu

Oregon sa vyrába vo viacerých verziách. Okrem testovanej 200-ky sa na slovenskom trhu predáva 300-ka a 400t. Oregon 300 má navyše tieto funkcie:
- barometrický výškomer
- elektronický kompas
- bezdrôtové zdieľanie dát s Colorado 300 a Oregon 300
- možnosť pripojenia snímača srdcovej frekvencie
- možnosť pripojenia snímača kadencie (pre bike)

Oregon 400t má navyše predinštalovanú orientačnú TOPO mapu celej Európy.

TOPO mapa Európy (aktualizované 18.12.2008)

S niekoľkomesačným oneskorením za verziou 200 a 300 sa dostala na náš trh aj verzia s predinštalovanou TOPO mapou celej Európy. Hustota informácií zodpovedá cca mierke 1:100tisíc. Ide o veľmi dobrý nápad, mať v prístroji takúto približnú mapu. Človek tak nemusí investovať do mapy každého štátu, do ktorého z času na čas zavíta. Pre detailnú navigáciu to určite nebude, no isto je to lepšie než prázdny displej. Cenový rozdiel je (v čase písania tejto aktualizácie) 2000,- Sk (cca 66 eur).

Po krátkom testovaní mapy som došiel na nasledovné poznatky:
+ prehľadná grafika (TOPO Slovakia sa môže inšpirovať)
+ názvy aj najmenších obcí, v ktorých je možné vyhľadávať
+ cestná sieť je veľmi dobre spracovaná, vrátane čísiel
+ zachovaná prehľadnosť v rôznych priblíženiach
+ prehľadné vrstevnice
- absentujú názvy vrcholov a iných turisticky dôležitých bodov
- divné názvy slovenských obcí

Celkovo hodnotím túto mapu ako pozitívny doplnok pre outdoorovo založených ľudí. Dobre poslúži pre navigáciu autom, ak nemáme kúpenú lepšiu mapu. Ako veľmi podstatné mínus však považujem absenciu názvov vrcholov. Keby boli tieto obsiahnuté, bola by hodnota mapy oveľa väčšia a investícia jednoznačne prospešná.

Ďalšia evolúcia?

V nových prístrojoch (Oregon/Colorado) sa Garmin zameral na veľký displej, vysokocitlivý príjmač a prepracovanie užívateľského rozhrania. Pridal novú hru Whereigo, ktorá si nezískala ešte takú popularitu, ako Geocaching a najmä na Slovensku začína iba pozvoľna. V Oregone pridali dotykový displej. Osobne mi však chýba niečo viac, krok s dobou. Kde je interaktivita s internetom, aktuálne zdieľané informácie, prepojenie na sociálne siete, či ortofotomapy?

Záver

Garmin Oregon 200 je zaujímavý prístroj s netradičným ovládaním, vďaka ktorému bolo možné telo veľmi výrazne zmenšiť, nie však na úkor veľkého 3" displaja. Má dostatočne citlivý príjem a ani v najhorších podmienkach nestráca fix, aj keď niekedy za cenu výraznejšej odchýlky spôsobenej odrazmi. Funkcia HotFix pri častom používaní zrýchľuje opätovné získanie fixu a tak zrýchľuje štart prístroja. Ovládacie rozhranie má podľa môjho názoru množstvo nedostatkov, ktoré verím Garmin časom odstráni. Napríklad úplná absencia kontextového menu nie je dobrý krok.

Pri výbere správneho prístroja je vhodné sa zamyslieť, nakoľko ho bude chcieť jeho majiteľ využívať v zime. Ak často, odporúčam skôr zvoliť iný prístroj – či už eTrex, GPSmap60CSx alebo Colorado.

Zdroje:
http://garminoregon.wikispaces.com/
http://www.garmin.com
http://www.garmin.sk

Fotogaléria k článku

Najnovšie