Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok po oprave v roku 2021 (autor foto: Branislav Číž)
Prístrešok po oprave v roku 2021 (autor foto: Branislav Číž) Zatvoriť

Prístrešok Táborisko v Hiadeľskom sedle

Hiadeľské sedlo je najzápadnejším miestom počas hrebeňového prechodu Nízkych Tatier. Z tohto dôvodu bol lúčny priestor sedla vyhlásený Správou NAPANT-u za oficiálne táborisko pre stanovanie, bivakovanie a zakladanie otvoreného ohňa. Od augusta 2008 slúži pre hrebeňovkárov nový drevený prístrešok na jednorázové prenocovanie.

Poloha
Nízke Tatry: Hiadeľské sedlo
Nadmorská výška
1099 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.86232 ° SŠ
dĺžka: 19.30486 ° VD
» Mapa
Nocľah
verejné turistické táborisko zriadené Správou NAPANT-u pre jednorázové prenocovanie v stane alebo v prístrešku na prízemných pričniach (4 ľudia) a v podkroví pre cca 5 ľudí
Prevádzka
celoročná
Voda
3 upravené studničky (pod sedlom /1 minúta/, v dolinke Dolné vodné /10 minút/, nad Grantami /20 minút/)
Cena
bezplatné verejné horské táborisko
Kontakt
Správa NAPANT-u Banská Bystrica napant.sk$ret
Spojenie
Korytnica (bus) - Hiadeľské sedlo (modrá značka)
Dalšie info
kontajner, ohnisko, rázcestie TZT, informačné tabule, kríž

Prístup

- z Korytnice (bus) cez sedlo pod Babou po modrej značke za cca 1.40 h,
- z Hiadľa (bus) cez Hiadeľskú dolinu (prameň Hiadeľská Kyslá) a Prostredný grúň po modrej značke za cca 2 h,
- z Donovalov (bus) cez Kečku a Kozí chrbát po červenej značke (E8) za cca 3 h,
- z Moštenice (bus) cez Uhliarsku dolinu, Moštenickú Kyslú (prameň), sedlo Zubová, sedlo Hadlanka a traverzom Kozieho chrbta po žltej značke za cca 3,5 h,
- z Veľkej Chochule (Prašivá) v hlavnom hrebeni Nízkych Tatier po červenej značke (E8) za cca 1.40 h.

Táborisko

Táborisko sa rozprestiera v lúčnej zníženine Hiadeľského sedla, kde sa stretáva päť turistických chodníkov, cyklotrasa a lyžiarska trasa. Sedlo je určené na jednorázové prenocovanie vo vlastnom stane, nie ako kemp na dlhší pobyt. Tolerované sú maximálne dve noci v prípade nepriaznivého počasia. Sedlom prechádza diaľkový elektrovod z Liptova na Horehronie, preto tu stojí aj malá elektrikárska chatka. Objekt nie je prístupný verejnosti a bez možnosti skrytia v nečase. Úkryt ponúka drevený prístrešok na JV od rázcestníka pod krížom. Prístrešok bol vybudovaný v rámci grantového programu Nadácie Ekopolis – Živé chodníky, dotovaného spoločnosťou Toyota. Podpora zahŕňala okrem vybudovania prístrešku aj ďalšie aktivity a to: ohnisko, suché WC, obnova troch studničiek, spriechodnenie a vyčistenie turistických chodníkov od popadaných stromov, terénne úpravy chodníka na Kozí chrbát a obnova prvkov turistického značenia.

Prístrešok

Počas augusta 2008 vybudovala Základná organizácia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Nízke Tatry drevený prístrešok. Stavba s rozmermi 5 x 3,5 m má vnútorné ohnisko. Po obvode objektu je široké sedenie, ktoré slúži ako pričňa pre štyroch ľudí. Nechýba stôl. Steny sú otvorené, len v dolnej časti kryté. Podkrovie prístrešku tvorí uzavretá nocľaháreň. Podkrovie s kapacitou cca 5 nocľažníkov je prístupné po rebríku. Odvod dymu je riešený cez výstupok v streche. Či je umiestnenie vnútorného ohniska vhodné, ukáže čas. Dúfajme, že podkrovie nebude udiarňou plnou sadzí. Podlahu tvorí udupaná zem. Strecha je krytá drevenými šindľami. Súčasťou táboriska je kontajner na odpadky a drevená latrína. Oficiálne sa odovzdanie objektu pre širokú turistickú verejnosť konalo 27. septembra 2008 počas akcie Čistenie Nízkych Tatier 2008 (ČINT).

Zdroje vody

Upozorňujeme, že prameň v Hiadeľskom sedle je málo výdatný a technický stav studničky umožňuje len pomalé naberanie vody. Preto odporúčame na doplnenie vody využiť blízky a výdatný prameň v Úplaze (Dolné vodné) na modrej značke smer Korytnica.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšou aktivitou dobrovoľných ochrancov prírody bola údržba studničiek v okolí Hiadeľského sedla. Najbližším (1 minúta) zdrojom vody je prameň pod sedlom na tejto pozícií. K studničke vedie vychodená cestička kolmo na juh od rázcestníka v sedle. Druhý prameň (10 minút) sa nachádza na modrej značke (smer Korytnica) v dolinke Dolné vodné vedľa partizánskeho pomníka. Voda pramennej stužky je zachytená do kovového žľabu. Posledným prameňom (20 minút) pri výstupe po červenej značke z Hiadeľského sedla na hlavný nízkotatranský hrebeň (smer Prašivá) je studnička nad Grantami. Krátka zachádzka od červenej značky je vyznačená významovou typizovanou odbočkou „prameň“ bez smerovníka na veľkej ľavotočivej zákrute na okraji kalamitného územia.

Autori fotografií: Jozef Melek, Branislav Číž, Ladislav Blaho a Tomáš Trstenský

Fotogaléria k článku

Najnovšie