Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Kremnické vrchy (novinky zimy 2009)

Pohorie v strede Európy nevyniká len nerastným bohatstvom, ale tiež potenciálom pre cestovný ruch. Horská klíma s dostatkom snehových zrážok predurčili rozvoj zimných športov. Okrem zjazdového lyžovania je horstvo eldorádom bežeckého lyžovania. Priblížme si zmeny pre vyznavačov zimných športov.

Stredisko Skalka

V najväčšom zimnom stredisku v pohorí, Skalka pri Kremnici, sa udialo najviac zmien. Doplnkové služby pre celoročnú rekreáciu doplnil komplex Skalka Arena, ktorý vyrástol v rokoch 2007 a 2008 v tesnom susedstve bežeckého štadióna Bielej stopy. Skalka Arenu tvorí apartmánová časť a relaxačné centrum s viacúčelovou halou vrátane bazénu. Súčasťou areálu sú vonkajšie ihriská a osvetlená in-line dráha (1 800 m), ktorá sa v zime používa pre bežecké lyžovanie.
Z ubytovacích zariadení prešiel rekonštrukciou hotel Minciar. Rozšírenie ubytovacích kapacít sa plánuje postavením ďalšieho apartmánového domu Skalka na severnom svahu Suchej hory v tesnej blízkosti lyžiarskych svahov.

Ďalšou veľkou investíciou bolo vybudovanie novej zjazdovej trate zo Suchej hory do Turčeckej doliny. Kilometrovú zjazdovku „Pekná vyhliadka“ dopravne zabezpečuje nová štvorsedačková lanová dráha, ktorá premáva od prelomu rokov 2008/2009. Na hornej stanici je nainštalovaná webkamera. Zjazdárov síce nová zjazdovka potešila, no bežkárom narobila starosti. Problémom je, že nová zjazdovka preťala hlavnú tepnu tzv. severného okruhu Bielej stopy (smer sedlo Tunel). Aby sa vyhlo stretom zjazdových a bežeckých lyžiarov, bola s meškaním (v zime) budovaná obchádzka bežeckej trate cez hornú stanicu lanovky. Obchádzka spôsobila predĺženie a zvýšenie náročnosti trasy (do konca roka 2008 stále nedokončená). „Vďaka“ novej zjazdovke nebolo možné celý december 2008 mechanizmami upravovať celý severný okruh Bielej stopy. Situáciu podrobne popisuje web BielaStopa.eu.

Stredisko Králiky

Na banskobystrickej strane Kremnických vrchov sa investovalo do modernizácie lyžiarskeho strediska nad obcou Králiky - Ski Králiky. Starý dvojvlek bol vymenený novým kotvovým zariadením. Na jeseň roku 2008 bola započatá výstavba lanovej dráhy. Spustenie lanovky sa plánuje až ku koncu roka 2009. Od dediny bola opravená príjazdová komunikácia do strediska. V pláne je prepojenie strediska Králiky so strediskom na kremnickej Skalke pomocou lanovej dráhy a novej zjazdovej trate. V susedstve lyžiarskeho strediska obnovila prevádzku legendárna Chata nad Králikami.

Ostatné aktivity

V roku 2008 bolo doplnené značenie bežeckých tratí Klubu slovenských turistov pásovým značením (oranžovo-červené pruhy) a dodatkovými štítkami so symbolom bežca na oranžovom podklade bieleho štvorca. Na niektorých miestach boli pridané, resp. vymenené smerové tabuľky (oranžové smerovníky). V sedle Tri kríže bol v roku 2008 postavený drevený prístrešok s posedením v susedstve turistického rázcestníka. Ešte v roku 2006 bola realizovaná čiastočná oprava tunela v sedle Tunel. Práce boli financované z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci projektu Rozvoj turistickej infraštruktúry v meste Banská Bystrica a okolí. Konkrétne išlo o úpravu vstupných portálov, výmenu poškodenej výdrevy a jej prekrytie fóliou. Túto aktivitu spomínam, lebo tunel ako jedinečná turistická atrakcia je mimo záujmu návštevníkov, napriek tomu, že sa nachádza len pár metrov od frekventovaného „severného okruhu Bielej stopy“.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Súvisiace odkazy

Biela stopa na Skalke
Banskobystrická stopa SNP na Králikoch
Euroloppet.com
Euroloppet.eu
Možnosti bežeckého lyžovania v Kremnických vrchoch

Fotogaléria k článku

Najnovšie