Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Víťazné projekty Živé chodníky 2009

Druhý ročník grantového programu Živé chodníky, zameraného na obnovu a vylepšovanie turistických značených chodníkov a turistickej infraštruktúry v národných parkoch Slovenska, už pozná projekty, ktoré budú podporené. Odborná grantová komisia zložená z odborníkov v oblasti udržateľného rozvoja a turizmu sa rozhodla podporiť šesť projektov z pätnástich prihlásených. Program vyhlásila Nadácia Ekopolis v spolupráci so spoločnosťou Toyota.

Národný park Slovenský kras

Občianske združenie Regionálna rada KST Rožňava vyčistí zarastené chodníky a obnoví značenie na troch turistických trasách, konkrétne Silica - Jablonovské sedlo, s odbočkou Rakyta - Silická Jablonica, ďalej Silica - Lukáčova bučina a horáreň Závozná - Hrušov. Okrem toho vybuduje drevený prístrešok s lavičkami na odbočke turistickej trasy k Silickej ľadnici, a na troch miestach sa osadia aj informačné tabule.

Tatranský národný park

Združenie turizmu obce Ždiar obnoví turistický chodník (obnova značenia a spriechodnenie) v Spišskej Magure, ktorá sa nachádza na pomedzí ochranného pásma Pieninského národného parku a Tatranského národného parku. Konkrétne ide o trasu Sedlo Príslop - Bachledova dolina. Súčasťou projektu sú aj informačné tabule a drevené stoly s lavicami. Združenie plánuje neskôr z vlastných a sponzorských prostriedkov postaviť na hrebeni aj vyhliadkovú vežu.

V Západných Tatrách bude skupina občanov Bývalí urbarialisti obce Zemianska Dedina rekonštruovať a preznačovať poškodené chodníky v okolí Roháčskych plies, konkrétne úseky Ťatliakova chata - sedlo Zábrat a pokračovanie na vrch Rákoň; a Ťatliakova chata - posledné Roháčske pleso. Pri bývalej Ťatliakovej chate sa opravia a hendikepovaným turistom sprístupnia existujúce lavičky, stoly a prístrešok pred dažďom, opraví sa aj prístrešok nad zdrojom pitnej vody.

Národný park Nízke Tatry

Klub slovenských turistov, región Liptov, spriechodní chodníky a obnoví značenie na trase Chata M. R. Štefánika - Iľanovská dolina. Na trase budú osadené aj nové reťaze v úseku Vyvieranie - Iľanovské sedlo a na viacerých miestach v regióne pribudnú veľkoplošné turistické mapy oblasti.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Národný park Veľká Fatra

Vo Veľkej Fatre sa budú realizovať dva projekty. Občianske združenie Nový Kumšt z Banskej Bystrice spriechodní a preznačí turistický chodník z Harmanca cez Túfnu dolinu na Kráľovu studňu. Súčasťou projektu je aj vybudovanie troch prístreškov, troch informačných panelov a troch stolov s lavicami.

Občianske združenie Klub Krížna z Vrútok bude rekonštruovať a preznačovať turistický chodník na trase Necpalská dolina - Chata pod Borišovom - Krížna - Kráľova studňa - Gaderská dolina. Súčasťou obnovy je aj premostenie Necpalského potoka a vybudovanie dvoch informačných panelov.

Všetky projekty by mali byť dokončené najneskôr ku koncu októbra 2009. Viac informácií o jednotlivých projektoch prinesieme v ďalších článkoch.

Titulná fotografia - Tomáš Trstenský (Veľká Fatra, nad Túfnou dolinou)

Fotogaléria k článku

Najnovšie