Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Topánky Makara Sherpa a Trapper

Minulý týždeň nám v redakcii pristáli dva páry vysokohorských pohoriek od pokračovateľa tradície tzv. popradiek, od obuvníka Vladimíra Makaru z Huncoviec pri Poprade. Nové modely Sherpa aj Trapper sú ručne vyrobené topánky asi tej najklasickejšej konštrukcie, akú si horský turista v našich končinách vie predstaviť. Masívne a celokožené vyhotovenie, minimum švov, absencia membrány a meniteľná podrážka zo surovej gumy s úctyhodným dezénom – a v neposlednom rade vyrobené na Slovensku. V článku vám predstavíme tieto topánky trochu bližšie.

Výrobca
Makara
Model
Sherpa a Trapper
Typ
obuv pre vysokohorskú turistiku a horolezectvo, prevažne trojsezónne určenie
Materiály
koža, podrážka zo surovej gumy
Hmotnosť
2650 g / 2070 g
Farebné kombinácie
na výber je čierna alebo hnedá koža, farbu šnurovania a švov si zákazník môže určiť sám
Páči sa mi
robustná konštrukcia, podrážka, kvalita spracovania, polstrovanie v oblasti členku (Sherpa), možnosti prispôsobenia, keďže ide o zákazkovú výrobu
Nepáči sa mi
kožená vložka (je lepšie ju nahradiť za anatomickú), hmotnosť, absencia možnosti upevniť poloautomatické mačky
Infocena
219,- € / 169,- €
Obchody
» 
makaraobuv.sk$ret

Hneď na prvý pohľad je zrejmé, že Trapper a Sherpa sú sesterské modely. Trapper je nižšou verziou tejto dvojice, oba modely sú teda v dolnej časti úplne zhodné – materiálom, tvarom, šnurovacími okami aj podrážkou. Trapper členok prekrýva iba mierne a možno ho teda zaradiť do kategórie polovysokých (mid) pohoriek. Stabilita ostáva vďaka podrážke a tvrdému vyhotoveniu na dobrej úrovni a hodiť sa bude ľuďom, čo preferujú najmä pohyblivosť. Sherpa má zas vysoký členkový komín a teda lepšiu stabilitu najmä v priečnej osi, v pozdĺžnej je však vďaka klesajúcemu profilu noha stále dostatočne pohyblivá.

Materiály a vyhotovenie

Zvršok tvoria dva typy kože. Vodeodolná mastená koža, ktorá je v prednej časti a na päte ešte podšitá koženou výstuhou pre zvýšenie tvrdosti a odolnosti. Na jazyku pod šnurovaním a čiastočne v oblasti členka je mäkšia (na obr. čierna) koža. Podšívka topánok je tiež kožená a bez membrány – dobrá správa pre klasikov, čo považujú membrány za zbytočný igelit brániaci dýchaniu kože. Nepremokavosť tak zabezpečuje iba vrchná koža a je preto nutné sa o ňu dobre starať.

Zaujímavosťou je, že topánky nemajú klasickú anatomickú vložku. Vložka je tiež kožená a vyplnená mäkkou stielkou, ktorá má za úlohu pomáhať tlmiť nárazy. Je možné ju vybrať, je to však pomerne zložité. Zákazník má možnosť pri objednávke určiť, či takúto vložku chce, prípadne či chce radšej anatomickú (príplatok 4,- €). Prípadne môže vložku vybrať sám a nahradiť samostatne predávanou vložkou.

Šnurovanie tvoria čiernočervené šnúrky s okrúhlym prierezom a dodávajú topánkam živší vzhľad. V dolnej časti sú štyri páry klasických šnurovací ôk, ďalej pár kladiek, za ktorým nasleduje priečny háčik (avšak bez stopfunkcie) a tri páry háčikov (Sherpa), resp. jeden (Trapper).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pri modeli Sherpa nás zaujala dvojitá konštrukcia jazyka. Jeho vonkajšia časť je pevne zošitá so zvyškom topánky a je vyhotovená z jemnejšej kože bez polstrovania. Vnútri je druhá časť, ktorá je vlastne bežným mäkko polstrovaným pohyblivým jazykom. K vonkajšej časti ho možno vhodne uchytiť pomocou suchého zipsu. Samozrejmosťou je oko na konci jazyka, ktorým možno topánky zavesiť na karabínu (a potom napr. na batoh). Podobné oko je aj v zadnej časti. Model Trapper má jednoduchý jazyk a karabínkové oko iba na ňom, vzadu v oblasti päty chýba.

Hmotnosť topánok vyplýva z ich konštrukcie a nie je práve najmenšia. Polovysoký Trapper váži pri veľkosti 10 približne 1035 g na jednu topánku a Sherpa 1325 g.

Tvar

Vnútorný tvar topánok bude vyhovovať ľuďom so širšou nohou a najmä tým, čo majú menej klenutý pätný hák. Päta totiž nie je vytvarovaná tak, aby nohu s veľmi klenutým pätným hákom dobre držala, čo má za následok pohyb päty pri pochode a je tu tak pravdepodobnosť otlakov. Z nášho pohľadu nejde o negatívum, pretože ľudia s rovnejšou pätou by zas neocenili prílišné tvarovanie v tejto časti. Pri výbere teda treba na to myslieť, prípadne si vyžiadať mohutnejšie polstrovanie v tejto časti u výrobcu. Keďže ide o zákazkovú výrobu, nemal by byť problém so špeciálnym prispôsobením.

Podrážka

Podrážka je sendvičová – tvorí ju niekoľko vrstiev. Najspodnejšia je zo surovej gumy s 8 mm dezénom a slušným odstupom, z čoho možno predpokladať, že blato sa v nej nebude príliš držať. Výhodou surovej gumy sú jej veľmi dobré protišmykové vlastnosti, negatívom rýchlejšie opotrebovanie. Podrážku však možno dať po čase vymeniť u výrobcu za poplatok 20,- €, prípade využiť ponuku komplexného servisu za 30,- €.

V prednej časti nie je tzv. climb zóna (plochá časť v oblasti špice bez výraznejšieho dezénu), ktorú mnohí súčasní výrobcovia do topánok tohto druhu dávajú. Ďalej je súčasťou sendviču oceľová výstuha zapustená v tvrdej gume a tlmiaca medzivrstva. V oblasti päty sme márne hľadali výstuhu pre použitie poloautomatických mačiek, čo by sa najmä modelu Sherpa pri tuhosti podrážky aj celkom hodilo. Makara obuv tak ponúka naďalej iba jedny pohorky s touto funkciou – zimný horolezecký model Rysy.

Určenie topánok

Topánky Makara Sherpa a Trapper svojím tradičným vzhľadom pripomínajú Bajove kresby horolezcov z Tatier. A práve do skalnatého terénu Vysokých Tatier sú oba modely asi najvhodnejšie. Tradicionalistov veľmi poteší každý detail týchto topánok a predpokladáme, že po úvodnom rozchodení budú svojmu majiteľovi v skalnatých horách veľmi dobre a najmä dlho slúžiť. Nový majiteľ môže rátať s dostupným a kvalitným pozáručným servisom, čo životnosť týchto topánok ešte predĺži.

Topánky neodporúčame ľuďom, čo obľubujú posledné výkriky vývoja v outdoore, alebo rátajú každý gram.

Ďalšie info o topánkach nájdete na stránke výrobcu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie