Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Spacák Yeti Sunrizer 600 women

AKTUALIZÁCIA- Páperové spacáky v poslednom čase zažívajú renesanciu a to najmä z dôvodu veľmi pozitívneho pomeru hmotnosti k teplotnému rozsahu. Trojsezónny spacák váži iba niečo vyše jedného kilogramu a navyše je oveľa lepšie stlačiteľný ako syntetika – v batohu tak zaberá menej miesta. Ďalšou nespornou výhodou je trvácnosť, keďže loft neopadá tak, ako pri syntetike a ak sa oň človek dobre stará (háklivý je najmä na vlhkosť), vydrží mu roky. Začiatkom turistickej sezóny sa nám dostáva do rúk zástupca z tejto kategórie od nemeckej značky YETI z rady Comfort v prevedení pre ženy. V tomto článku vám ho predstavíme a ďalej ho budeme testovať.

Výrobca
Yeti
Model
Sunrizer 600 women
Typ
trojsezónny páperový spací vak
Materiály
husie perie CRYSTAL DOWN 90:10 600 CUIN, nylon SoftCell, YKK
Hmotnosť
1150 g
Páči sa mi
európske perie, vyberateľný vankúšik, vyplnená kapucňa, vnútorné vrecko, nezachytávanie zipsu
Nepáči sa mi
nekompresné vrecko
Ostatné info
hmotnosť náplne: 600 g
Infocena
250 €
Hodnotenie
- cena: 7 z 10
- hmotnosť: 10 z 10
- dizajn: 10 z 10
- manipulácia: 7 z 10
- rozmery: 10 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 10 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 9 z 10
- multifunkčnosť: 8 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 89 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
Tulák (Trenčín), prosportshop.cz$ret

Doplnenie článku
Tento článok bol prvýkrát publikovaný v máji 2010 ako Predstavenie na základe krátkodobých skúseností. Teraz pridávam informácie z ďalšieho používania. Pribudlo aj hodnotenie do tabuľky faktov.

Materiály a teplotné určenie

YETI Sunrizer je plnený husím perím s označením CRYSTAL DOWN. Ide o perie z Poľska (z oblasti Mazovských jazier) s podielom prachového peria k pierkam 90:10 a štandardnou plnivosťou na úrovni 600 CUIN (class I podľa EN 12934). Náplň o hmotnosti 600g je v spacáku uložená v komorách typu H. Podľa európskej normy EN 13537 dosahuje parametre ideálne na trojsezónne použitie – komfort žena +1°C, komfort muž -5°C, extrém -21°C. Vonkajšia aj vnútorná tkanina má označenie SoftCell a ide o nylon – je pomerne jemná s nízkou gramážou, no človek nemá pocit, že je to sáčok, ktorý sa potrhá. Zipsy sú, ako obyčajne, YKK.

Dizajn a konštrukcia

YETI Sunrizer je bordovej farby a má klasický múmiový tvar. Vďaka zipsu, ktorý siaha až pod nohy, sa však dá úplne rozopnúť a je ho možné použiť aj ako prikrývku, čo sa môže hodiť napríklad na horskej chate. V časti nôh je typická vychytávka pre dámy, a to fleesové zateplenie, do ktorého sa dajú dať nohy z oboch strán, t.j. izolácia od zeme je možná pri polohe na bruchu aj na chrbte. Veľmi dobre je konštruovaný lem pod zipsom spacáku – ide o pomerne tuhú pásku z tkaniny, ktorá je prichytená tými istými švami, ktoré držia samotný zips, ďalej však nie je prišitá k látke vnútra, ale je voľná. Zároveň látka pod lemom je vystužená ďalšími troma švami. Táto konštrukcia lepšie bráni zadrhávaniu jazdca do jemnej vnútornej látky. Podľa mojich doterajších skúseností je táto ochrana veľmi účinná a zadrhnúť látku sa mi podarilo, iba keď som sa o to naozaj snažila.

Kapucňa má v hornej časti zvýšený objem plniva a obsahuje aj samostatný vyberateľný vankúšik. Pri balení spacáka do malého vrecka je dobré vankúšik vybrať a nesnažiť sa ho tam vopchať, ide to tak ľahšie a vankúšik možno použiť pri cestovaní. Ak to je však nutné, je možné spacák do vrecúška "narvať" aj s vankúšikom, no ja sa s tým radšej netrápim. Medzi kapucňou a telom spacáka sa nachádza zatepľovací golier. Dá sa zapnúť pomocou suchého zipsu a utiahnuť, rovnako ako kapucňa, plastovým zdrhovadlom. Suchý zips je vyrobený tak, že nezachytáva jemnú látku, takže ju nepoškodí, ale drží o niečo menej, ako sme zvyknutí. Na hornej vnútornej strane spacáka po ľavej strane sa nachádza sieťované vrecko na doklady, opatrené rovnakým suchým zispom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ako väčšina páperových spacákov, aj tento prišiel so špeciálnym veľkým vakom na skladovanie spacáka. Je vyrobený z nylonu, prevažne v sieťkovom prevedení, aby mohol spacák dobre dýchať. Na prenos slúži malé vrecko valcového tvaru (tiež z nylonu) s priemerom podstavy cca 15 cm a výškou niečo viac ako 30 cm. Tu ma však prekvapilo, že menšie vrecko nemá kompresné popruhy. Do tohto prenosného vrecka sa tak spacák dosť ťažko balí, lebo je pomerne malé a tak kompresia nastáva nie popruhmi, ale pri samotnom balení. Pravdupovediac, radšej by som volila väčšie vrecko s možnosťou komprimácie.

Spacák Sunrizer 600 women sa vyrába v dvoch veľkostných prevedeniach – S a M. Menšia veľkosť je pre dámy s výškou do 165 cm, väčšia do 175 cm – vyššie ženy musia siahnuť po pánskom modeli, ktorý sa robí aj v prevedení L, ktoré je pre postavy do 190 cm a XL pre dlháňov s výškou do 205 cm. Dámska veľkosť M váži okolo 1150 gramov, čo je veľmi príjemné vzhľadom na jeho teplotné určenie. Nižšie dámy ešte ušetria nejaké tie gramy pri veľkosti S.

Výroba, transport a starostlivosť

Zaujímavosťou je, že tento páperový spacák nesie visačku "Made in Germany" – v Číne sa síce ušije jeho základ, no nenaplnia ho. Tento polotovar sa v Nemecku skontroluje, následne doplní husím perím z Poľska a sfinalizuje. Vyrobené spacáky sa nekomprimujú do vrecák, ale transportujú voľne nezbalené v krabiciach. Takto ich aj distribútor musí skladovať a na predajne dodávať nekomprimované. K zákaznikovi sa tak dostáva spacák naplnený perím, ktore ešte nebolo komprimované.

Pravdepodobne vďaka horeuvedeným skutočnostiam ponúka výrobca predĺženú záruku na svoje spacie vaky v dĺžke 5 rokov od zakúpenia. Výrobca ďalej poskytuje možnosť zaslania spacáku na čistenie a ošetrenie, služba je spoplatnená sumou 15 EUR. Opravy sú zdarma s výnimkou doplnenia peria, tam sa malá čiastka platí podľa hmotnosti doplneného peria. Pre domáce čistenie odporúčajú Yeti Down Soap, prípadne iný špecializovaný prostriedok na pranie páperových vecí, ktorý zabezpečí, že perie nestratí svoj prirodzený objem tuku.

Skúsenosti

Spacák som používala počas mesačného cestovania na Aljaške, kedy sme spávali prevažne v stane, pri teplotách od 0 do 12 °C. Niekoľko nocí sme spali v chatke či hosteli pri vyšších teplotách. Na spanie "pod širákom" počasie nebolo, aspoň polovicu nocí pršalo, alebo bolo vlhko a na bivakovanie príliš zima.

Na pocit je spánok v perí príjemnejší ako v mojom syntetickom spacáku. Trochu stráca pierka, ktoré sa dostávajú von najmä cez dierky švov – to je však pomerne častý efekt páperákov.

V stane som spala na samonafukovacej karimatke s hrúbkou 2,5 cm. Na sebe som mala obvykle dlhorukávové termoprádlo, pri teplotách blížiacich sa k nule aj mikinu a tepláky, pretože som extrémne zimomrivý typ. Na hlave som mala šatku z mikrovlákna. Väčšinou som spala úplne komfortne, za celý mesiac ma chlad vyslovene rušil len dvakrát, keď bolo na nule, vlhko, pršalo a okolo stanu bol ešte sneh.

Na hosteli a v chatke bolo treba mať spacák jednoznačne rozopnutý až do podoby prikrývky, čo som naozaj ocenila, a na sebe len bavlnené tričko. V takýchto prípadoch, keď spacák slúžil ako prikrývka, ku komfortu prispel aj vyberateľný vankúšik. Vankúšik je dosť objemný a tak sme ho pri balení sa na víkend v divočine do batohu nepchali, s tým, že tento luxus si tam odpustím. Z hľadiska hmotnosti aj miesta v batohu som teda ocenila, že sa dá z kapucne vybrať.

Musím pochváliť celkové prevedenie kapucne. Zvýšené plnenie perím a dobré zaťahovanie jednak kapucne, jednak sťahovacieho goliera zabránili úniku väčšiny tepla a s vankúšikom to bolo veľmi príjemné. Čo mi trocha prekážalo, je povoľovanie suchého zipsu na golieri. Keď som chcela, aby držal tak, ako má, aspoň kým zaspím, nemohla som sa veľmi mrviť. Keď zips povolil, golier už nebol tak dobre stiahnutý a pri nízkych teplotách to bolo cítiť. Otázne je, či by pevnejší suchý zips netrhal látku spacáka, ak by sa doň zachytila.

Aj po dlhšom používaní môžem skonštatovať, že lem pod zipsom je veľmi dobre urobený, látku spacáku sa mi podarilo zachytiť do zipsu len málokedy. Samozrejme, netreba sa 100% spoliehať len na lem, ale treba so spacákom narábať opatrne, ako napokon s každou výbavou. Vnútorné vrecko na doklady potešilo.

Fleesové zateplenie v časti nôh bolo v chladných nociach veľmi príjemné a vzhľadom na múmiový tvar karimatky, ktorá sa pri nohách zužovala, pomohlo, aj keď sa mi v spánku zošmykli nohy mimo nej.

Trochu som postrádala chýbajúce kompresné popruhy na vrecku. Spacák sa tam síce dá s miernou námahou napchať tak, že výsledkom je pomerne malé vrecko, ale s vankúšom to je horšie. Ten sme väčšinou nosili extra. Keby bolo vrecko o niečo väčšie a s kompresnými popruhmi, bola by to asi lepšia alternatíva. Navyše sa mi vrecko na jednom mieste už trocha natrhlo, šitie asi úplne nezvládlo silu potrebnú na natlačenie spacáku dovnútra. V tomto smere sa potvrdili už moje prvotné výhrady k tomuto minimalistickému riešeniu vrecka. Šitie spacáku nepovolilo zatiaľ nikde.

Vonku som so spacákom spala dvakrát na Slovensku. Bola teplá letná noc, takže spánok bol celkom pohodlný, na sebe som mala len termoprádlo. Spacák však bol dosť zarosený, čo periu veľmi neprospieva, a tak pokiaľ by ste to chceli robiť pravidelne, je dobré si zaobstarať bivakovacie vrece. Na letné bivakovanie aj pre zimomrivú dámu inak určite vhodný je.

Záver

Spacák Yeti Sunrizer 600 women je kvalitný a príjemný výrobok, vhodný aj pre cestovateľky a turistky extrémne citlivé na chlad, aj do teplôt blížiacich sa k nule. Na turistiku "na ťažko" je lepšie ho baliť bez vankúšika, kvôli ušetreniu hmotnosti a priestoru. Manipulácia so spacákom je pohodlná a má viacero "vychytávok", vyberateľný vankúšik, zateplenú kapucňu, vnútorné vrecko na doklady či fleesovú látku pri nohách. Pri dobrom stiahnutí zdrhovadiel kapucne aj goliera je tepelný komfort spania vysoký. Jedinú vážnejšiu výhradu mám voči neelastickému a malému kompresnému vrecku bez popruhov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie