Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Bunda Montura May jacket

Softshellové bundy sú na trhu už nejaký ten rok. Idea materiálu, ktorý poskytne primeraný výkon pri všetkých poveternostných podmienkach, je lákavá. Ako pri všetkom však stopercentná univerzalita neexistuje a tak sa aj softshell materiály špecializujú. Niektoré vykazujú nepremokavosť takmer na úrovni hardshell materiálov a bundy z nich sa robia so zvarovanými švami. Iné sa snažia maximalizovať priedušnosť a ochrana je zameraná skôr proti vetru ako proti vode. Testovaná bunda od talianskej Montury patrí do druhej skupiny.

Výrobca
Montura
Model
May jacket
Typ
softshell bunda
Materiály
Polartec Power Shield
Hmotnosť
550 g
Páči sa mi
strih, vyhotovenie, vyšší golier, vlastnosti materiálu
Nepáči sa mi
absencia sťahovania goliera
Infocena
130,- €
Hodnotenie
- cena: 6 z 10
- hmotnosť: 9 z 10
- dizajn: 10 z 10
- manipulácia: 10 z 10
- rozmery: 10 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 9 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 10 z 10
- multifunkčnosť: 8 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 90 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Bunda nesie príznačný názov, ktorý aj celkom dobre vystihuje jej primárne pole pôsobnosti. May jacket je v preklade májová bunda a najvhodnejšia je na prechodné obdobie medzi zimou a letom – teda jar alebo jeseň, kedy slnko už (resp. ešte) celkom zahreje, no studený vietor vie znepríjemniť pohodu na túre. Ak sa však slnko oprie, odvetráva vďaka svojej hybridnej materiálovej skladbe celkom dobre a človek sa necíti ako v skleníku.

Materiály

Montura May jacket je ušitá z materiálu Polartec Power Shield. Ide o trojvrstvový softshellový materiál nižšej gramáže a hrúbky. Zvrchu je tenká oderuodolná vrstva, v strede je perforovaná membrána a zo spodnej časti je na dotyk príjemný krátky fleece. Spodný fleese je usporiadaný do štvorcovej siete (1 štvorček = cca 5 mm), pričom na hranách nie je vlas. Spolu s perforovanou membránou táto konštrukcia zabezpečuje veľmi dobrú priedušnosť a dobre blokuje vietor, avšak cena za to je strata nepremokavosti. Vrchná vrstva je ošetrená DWR vrstvou, takže mrholenie alebo krátku prehánku materiál celkom dobre zvládne.

Horeuvedený materiál je použitý na čelnom a zadnom paneli. Sú z neho taktiež rukávy. Bočné panely a panely v oblasti podpazušia sú z iného, ešte priedušnejšieho materiálu. Aj preto nenájdeme na bunde klasické odvetrávacie zipsy, výrobca sa plne spolieha na priedušnosť tohto bezmembránového softshellu.

Zipsy nie sú značkové, ich chod je však hladký a počas doterajších skúseností sa ani raz nezadrhli, alebo nevykázali iný druh problému. Ešte by som uvítal, keby bol hlavný zips dvojjazdcový, t. j. aby sa zapnutá bunda dala odspodu rozpínať. To príde vhod napríklad pri lezení.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Strih a vyhotovenie

Bunda má priliehavý technický strih, ktorý mi padol veľmi dobre. Aj pri menšom konfekčnom čísle má dostatočne dlhé rukávy, čo býva niekedy problém. Vďaka elastickým materiálom neprekáža v žiadnom pohybe ani sa nevyhŕňa. V tomto smere som bol s bundou plne spokojný. Taktiež oceňujem, že golier je pomerne vysoký, čo príde vhod dlhokrkým. Pre zvýšenie pohodlia je potiahnutý príjemným mikroflísom.

Miernym prekvapením bolo pre mňa zistenie, že rukávy nemajú zaťahovateľné manžety. Rukáv ruku prekrýva celkom dobre a počas používania som nemal problém s absenciou zaťahovania, takže tento detail nie je kritický. V spodnej časti nájdeme klasické zaťahovanie, ktoré je nenápadné, no plne funkčné. Zaujímavé je, že nemá zdrhovadlá na oboch stranách, iba na jednej. Opäť minimalizmus, ktorý sa mi páči. Manipulácia s väčšími rukavicami je však obtiažnejšia. Zaťahovanie v golieri však absentuje úplne – opäť daň za minimalizmus, no v tomto prípade si to Montura mohla odpustiť. Takto musím do bundy nosiť vždy šatku, lebo inak by mi na krk bola vo vetre zima.

Vreckami je May jacket vybavená nadmieru dobre. Hlavné bočné dve sú priestranné a aj dostatočne hlboké po odzipsovaní, takže nehrozí vypadávanie obsahu pri otvorenom zipse. Do vrecák sa v pohode zmestí mapa, dokonca aj skialpové pásy sa po jednom do každého z nich dajú napchať. Ďalším vreckom je náprsné, do ktorého sa pohodlne zmestí telefón alebo iná príručná drobnosť. Ja tam nosím hašlerky. Všetky tri vrecká sa dajú používať aj pre vetranie, keďže vnútro je z jemnej priedušnej tkaniny – oceňujem, že nie zo sieťoviny. Štvrté a posledné vonkajšie vrecko je umiestnené na pravom rukáve. Keďže z druhej strany má minizips pre káblik slúchadiel, ide o malú vychytávku pre MP3 prehrávač. Dá sa použiť napríklad aj pre skipas, ale keďže čítací panel býva po ľavici, je to trochu nešikovné. Inak som tam zvykol nosiť aj mobilný telefón, či handričku na objektív alebo okuliare. Posledným vreckom je vnútorné (viď obrázok), ktoré je svojím tvarom asi myslené pre mobil, no keďže absentuje zips alebo iné zatváranie, nepoužívam ho.

Vyhotovenie bundy je príkladné. Švy sú presné, neuchádzajú, netrčia nite a neobjavil som ani žiadne iné nedokonalosti.

Skúsenosti z nosenia

Počas nosenia sa mi bunda jednoznačne osvedčila. Používal som ju pri zimnej a jarnej turistike, pri jarnom skialpe a lyžovaní. Ak svietilo slnko, dalo sa v nej aj v zime celkom dobre existovať. Ak však slnko zašlo alebo som dlhšie stál, bola mi zima a musel som si pridať hardshell bundu. Ako druhá vrstva sa vďaka svojej priedušnosti dala taktiež bezproblémovo používať.

Ide zatiaľ o jednoznačne najlepšiu softshell bundu, akú som doteraz nosil. Nemám totiž príliš rád tzv. ťažké softshellky s plnohodnotnou membránou – je mi v nich príliš teplo. Od softshellky čakám skôr dobrú ochranu proti vetru a dobrú priedušnosť. May jacket oboje poskytuje na veľmi dobrej úrovni.

Záver

Bunda Montura May jacket je veľmi vydarená a odporúčam ju ako stálu súčasť výbavy pre VhT či ľahšie horolezectvo alebo turistiku na jar či na jeseň. Keď fúkne, stačí. Keď je zima alebo leje, treba pridať ďalšiu vrstvu. Bunda však dobre dýcha a zatiaľ sa zdá, že je aj veľmi dobre odolná. Dôležité však je, aby dobre sadol strih.

Fotogaléria k článku

Najnovšie