Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Fricka
Chata Fricka Zatvoriť

Prístrešok Chata Sova a Fricka

Slanské vrchy neponúkajú veľa možnosti na prenocovanie pod strechou alebo úkryty pred rozmarmi počasia. Jednou z možností sú však terasy chatiek Fricka a Sova, ktoré sa nachádzajú v severnej časti Slanských vrchov. Nie sú nejako extra priestranné ani kryté, avšak počas búrky alebo núdzového prenocovania ich isto oceníte. Tieto dve chaty ponúkajú útočisko len vo forme terasy a sú pomerne blízko seba, tak ich vtesnám do jedného článku.

Poloha
Slanské vrchy: severná časť pohoria, pri červenej značke, pod vrchom Tri oltáre
Nadmorská výška
837 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.97721 ° SŠ
dĺžka: 21.36735 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 ľudia na terase chaty s vlastnou podložkou a spacím vakom
Prevádzka
širokej verejnosti neprístupné objekty
Voda
v upravenej studničke pri objekte

Chata Sova

Chata Sova sa nachádza pri červenej značke vedúcej od Zbojníckeho hradu, pod vrcholom Tri oltáre. Chatka je trocha mimo značky, ale všimne si ju určite každý. Pri chate, asi 15 metrov ďaleko, sa nachádza aj výdatný prameň s ľadovou a osviežujúcou vodou. Nad prameňom je vybudovaný prístrešok a taktiež ho nikto neprehliadne. Na terasu sa zmestí maximálne štvorica ľudí. Chata je uzamknutá, veď ani niet divu, inak by asi bola už rozkradnutá, ale použitie terasy by snáď nemalo prekážať. Pri chate je aj ohnisko.

Chata Fricka

Chata Fricka sa nachádza na mieste, kde sa križujú dve turistické trasy a to modrá a červená. V podstate obe vedú do Hanušovského sedla, avšak modrou sa dá opačným smerom, okolo prameňa Šťavica, dostať až ku rekreačnej oblasti Sigord pri Prešove. Červená značka stúpa cestou na Javornícku poľanu, alebo sa dá dostať k spomínanej chate Sova. Priamo pri smerovníku Chata Fricka nie je po chate ani stopy. Avšak pri krátkom stúpaní po červenej, sa napravo neďaleko cesty objaví drevená chatka. Podobne ako Chata Sova je uzamknutá, a jediné útočisko na Chate Fričke je taktiež terasa. Možnosti na prenocovanie sú rovnaké ako pre Chatu Sova. Takisto je tu k dispozícii aj ohnisko. Terasa je trocha menšia ako na predošlej chate, avšak pri dobrej vôli sa tu kľudne pred lejakom ukryje štvorica ľudí. Taktiež sa v blízkosti chaty nachádza prameň, stačí niekoľko metrov prejsť po červenej smerom na Javornícku poľanu a značky na stromoch vás dovedú priamo k vode.

Záver

V severnej časti Slanských vrchov sú tieto dve chatky aspoň akým-takým útočiskom pre turistov. Neponúkajú ani komfort, ani veľa miesta, ale to, že tu stoja, oceníte, najmä ak sa nečakane priženie búrka. Je naozaj škoda, že sa tu nenachádza útulňa a človek si musí vystačiť s terasami týchto chatiek.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie