Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Extra Výber nájomcov tatranských chát

Nové vedenie Klubu slovenských turistov pred voľbami sľúbilo väčšiu transparentnosť a zatiaľ sa zdá, že nešlo len o predvolebný sľub. Na stránke klubu sa začali objavovať výberové konania, okrem iného aj na podnájom tatranských chát a výkon funkcie chatára.

Ide o chatu M. R. Štefánika v Nízkych Tatrách, ktorú vlastní KST, a chaty vo Vysokých Tatrách, kde je spoluvlastníkom aj Slovenský horolezecký spolok (SHS) JAMES: Téryho chata, Chata pod Rysmi, Zbojnícka chata a Chata pri Zelenom plese. Chaty prenajíma Turservis s. r. o., ktorej 100 % vlastníkom je KST.

Hoci výberové konania sú bežný nástroj na výber najkvalitnejších uchádzačov, na tatranských chatách sa dlho nerobili. Pred piatimi rokmi sa síce uskutočnil pokus o výberové konanie, skončil však fiaskom. "V Tatrách sa stretli zástupcovia SHS JAMES, KST a konatelia Turservisu. Na rozhovor boli pozvaní všetci chatári. Vtedajší konatelia Turservisu však prišli na stretnutie s tým, že nové zmluvy s chatármi už pred mesiacom podpísali, bez vedomia majiteľov", hovorí predseda SHS JAMES Igor Koller. Podľa informácií z obchodného registra boli vtedajšími štatutármi Eva Škutová a Dušan Kaliský.

Výberové konanie Igor Koller víta. Podľa neho súťaž môže zvýšiť kvalitu, keďže chatári si uvedomia, že niekto môže prísť s celkovo lepšou ponukou. Pri výbere nebude podľa Kollera rozhodovať len cena, ale aj chatárske skúsenosti, čo však nemá automaticky zvýhodňovať súčasných chatárov.

Súčasný predseda KST Peter Perhala hovorí, že v nájomnej zmluve medzi KST a SHS JAMES na jednej strane a Turservisom na druhej strane je uvedené, že sa majú robiť výberové konania a teda ich robiť budú. Vo výberovej komisii budú za KST predseda Peter Perhala, podpredseda pre organizáciu a legislatívu Michal Fulka, podpredníčka pre ekonomiku a marketing Erika Fábryová a člen Výkonného výboru pre majetok Miroslav Herchl. Za SHS JAMES bude v komisii predseda Igor Koller, člen Výkonného výboru pre chaty Ladislav Gancarčík a odborník na chaty Miloslav Neumann. Za Turservis, s. r. o., bude v komisii konateľ Peter Vyskočil.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Chatár z Chaty na Zelenom plese Juraj Gantner sa pravdepodobne výberového konania zúčastní, ešte to však preberie so svojimi zamestnancami. Výberové konania označil za novú vlnu od nového predsedu KST. Rovnako sa plánuje výberového konania zúčastniť chatár Téryho chaty Miroslav Jílek. Chatár Zbojníckej chaty Edo Záhor nás odbil, že on o ničom nevie a nevie ani, či sa zúčastní. Treba podotknúť, že ostatní chatári túto relatívne novú informáciu taktiež nemali. S chatármi Viktorom Beránkom z Chaty pod Rysmi a Igorom Fabriciusom z chaty M. R. Štefánika sa nám zatiaľ nepodarilo spojiť. Ich vyjadrenia doplníme neskôr.

Výzva na predloženie ponúk do výberového konania v kompletnom znení sa nachádza na www.kst.sk.

Titulná fotografia: Zbojnícka chata, autor fotografie Tomáš Trstenský

Fotogaléria k článku

Najnovšie