Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Chata Čergov

Chata Čergov je jedinou horskou chatou v krásnom východoslovenskom pohorí s rovnomenným názvom. V týchto lesoch sa nepohybuje toľko turistov ako v známych slovenských pohoriach, ale miestny pokoj si zakaždým pár priaznivcov nenechá ujsť a túto chatu kroky návštevníka Čergova málokedy obídu.

Poloha
Čergov: v sedle Čergov juhovýchodne pod vrcholom Čergova na križovatke turistických trás
Nadmorská výška
917 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.17733 ° SŠ
dĺžka: 21.18447 ° VD
» Mapa
Nocľah
30 miest (2 - 6 posteľové izby)
Prevádzka
celoročná
Voda
v chate
Cena
8,50 € človekonoc v lete
9,50 € človekonoc v zime
Kontakt
+421 910 281 693, e-mail: chatacergov@chatacergov.sk
Spojenie
Z Hertníka spevnenou cestou, alebo z Hradiska červenou značkou, z Lysej po zelenej, z Osikova po modrej
Dalšie info
www.chatacergov.sk

Z histórie chaty

Potreba vybudovania nejakého druhu prístrešia pre turistov a lyžiarov bola na Čergove zjavná už dávno. Horské lúky boli veľmi často využívané lyžiarmi a bežkármi, taktiež pešia turistika v kedysi panenskej a nedotknutej prírode Čergova bola pre ľudí z Prešova, Bardejova, Sabinova či Starej Ľubovne veľmi atraktívna.

Z historických zdrojov na webovej stránke chaty Čergov sa dá vyčítať, ako vznikla prvá provizórna útulňa na mieste, kde teraz stojí chata: „...len jedno chybovalo, nebolo nahore široko-ďaleko prístrešia, kde by sa spoločnosť ukryla pred nepohodou alebo pred mrazom. Na snehu sa muselo odpočívať, pod jedľou sa varil čaj a na mraze sa obedovalo. So závisťou spomínali naši lyžiari na kraje priamo obsypané turistickými útulňami a vtedy vznikla v nich myšlienka vybudovať útulňu na Čergove, ktorý je strediskom a operným bodom celého tohto horstva. A začalo sa plánovať. Po roku plánov, úvah a rád skupina lyžiarov postavila v lete roku 1928 dočasný úkryt. Vlastne primitívny zákop z dreva a hliny, ktoré síce splnil svoje poslanie, ale na jar zhorel z neznámych príčin...“.

To bol prvý pokus o vybudovanie útulne na Čergove. Po tomto neúspešnom pokuse o vybudovanie aspoň provizórnej útulne sa prešovskí turisti rozhodli, že vybudujú na tomto mieste chatu. Nastali týždne, mesiace vybavovania a neoblomná práca a zveľaďovanie myšlienky budúcej chaty na Čergove prinieslo svoje ovocie. Pomohli mnohé mestá na Šariši, odbory, ktoré v prospech chaty predávali tehly a kamene za lacný peniaz a v neposlednej rade pomohla armáda. Generál Šnejdárek získal potrebné povolenia, a keďže bol sám priateľom turistiky, spolu s vojakmi sa pričinili o vybudovanie prvej a zároveň aj poslednej horskej chaty na Čergove. Zrazu to vyzeralo ako keby sa na Čergove mala stavať vojenská základňa: „Náčelník generálneho štábu plukovník Lička s veľkou ochotou vybavil, čo bolo treba v zemskom veliteľstve a horský pluk 4. so svojím veliteľom plukovníkom Pospíšilom s neobyčajnou ochotou previedol rozkazy zemského veliteľstva. Pán štábny kapitán Kálensky postaral sa o rozdelenie úkolov a sprostredkoval horlivé rozdelenie prác. Horský prápor sabinovský a bardejovský ochotne dodal 20 mužov do pracovného oddielu, ktorému velil rotmajster p. Hřebejk. 202. delostrelecký pluk vyslal 10 vozov k doprave materiálu a telegrafný prápor 4. spojil vrchol Čergova s Prešovom poľným telefónom. Stavba započala 30. septembra 1939 a bola za október zhruba dokončená...“.

Súčasnosť

Chata Čergov je už neodmysliteľnou súčasťou Čergovského pohoria. Okolie chaty je naozaj krásne a je čo obdivovať, pomerne nedotknuté lesy, mnoho rezervácií (Čergovská javorina, Hradová hora, súkromná prírodná rezervácia Vlčia...) a les, ktorý je skvostom karpatských zelených hôr. Na mnohých miestach sa dá ešte natrafiť na lesy až pralesovitého charakteru a najlepšie to je vidieť práve v SPR Vlčia, kde sa nechráni len jeden druh rastlín či živočícha, ale chráni sa les ako celok, ako systém, ktorý sa dokáže sám o seba postarať aj bez človeka. Symbolom chaty je vlk. A nie je to len symbol, v miestnych lesoch sa naozaj vyskytuje vlk, rys a dokonca aj medveď.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zaujímavosťou je, že pri chate sa križujú všetky štyri farby značenia turistických chodníkov. Neďaleko, západne od chaty, môžete obdivovať staré dreveničky v opustených osadách Baranie a Ambrušovce. Taktiež je otázkou pár minút vyjsť na pekný vyhliadkový vrch Čergov (1049 m). Chata je výborným útočiskom s prenocovaním pri zdolávaní hrebeňa Čergova. Tí pohodlnejší sa z obce Hertník dostanú k chate aj autom po zásobovacej ceste.

Služby

Chata je v súkromnom vlastníctve a poslednú dobu sa stále zveľaďuje. Aj momentálne je chata v rekonštrukcii (leto 2010), avšak po telefonáte vás určite nikto neodmietne a ochotne vás ubytujú. Ak neplánujete prespať, môžte aspoň načerpať energiu pri pivku, kofole, alebo dokonca aj pri tradičnej polievke či pečenej klobáske.

Kapacita chaty je 30 miest, tvorí ju 10 izieb s 2, 3, 4 a 6 lôžkami. Cena ubytovania na noc sa pohybuje približne v lete 7,3 € za noc a v zime 8,5 € za noc. V hlavnej miestnosti je krb a krásne exempláre vypchatých zvierat. Tých z nás, ktorí sme citlivejší na vypchaté mŕtve zvieratá, to asi veľmi nepoteší, ale deti, ktoré nemali možnosť nikdy vidieť takto zblízka divú zver, to veľmi zaujme. K chate patrí aj lyžiarsky vlek, ale ten nebol už dlhšiu dobu využívaný, noví majitelia však plánujú jeho obnovu. Takisto sa plánuje výstavba rozhľadne na vrchole Čergova.

Keď je chata zatvorená, je možné spať aj vonku v altánku. Sú tam dve poschodové postele z matracmi (viď foto).

Chata Čergov určite ponúkne každému to, čo potrebuje, či už prístrešie na noc, alebo len chladené orosené pivko v letnej páľave. Milovníci prírody si zase prídu na svoje v panenských lesoch a na úžasných horských lúkach. Lyžiari a bežkári si vychutnajú svoju vášeň v lone prírody a turisti sa budú tešiť určite z dvojitého rázcestníka, kde sa nachádzajú všetky farby značených ciest a tak budete mať na výber mnoho smerov, ktorými sa možno vydať objavovať Čergov.

Webová stránka chaty

Fotogaléria k článku

Najnovšie