Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Esbit – varič na pevný lieh

Pevný lieh a jeho využitie na varenie v outdoore patrí v očiach mnohých dnešných turistov do rubriky "stopy nedávnej minulosti" a zanecháva podobnú nostalgiu ako červené podkolienky, pumpky či kletrák. Že to úplne tak nemusí byť, a že sa stále nájdu výrobcovia, čo veria v prítomnosť aj budúcnosť pevného liehu, som sa presvedčil po tom, ako mi na redakčnom stole pristál varič na pevný lieh od firmy Esbit.

Výrobca
Esbit
Model
Pocket Stove
Typ
varič na pevný lieh
Materiály
hexamínové palivo (pevný lieh), elektroliticky pozinkovaná oceľ
Hmotnosť
360 g
Páči sa mi
kvalitné prevedenie variča, stabilita, skladnosť
Nepáči sa mi
nevýhody paliva: neregulovateľnosť, nízky výkon, vysoká cena oproti kvapalnému liehu
Infocena
15,- €
Hodnotenie
- cena: 6 z 10
- hmotnosť: 7 z 10
- dizajn: 9 z 10
- manipulácia: 6 z 10
- rozmery: 8 z 10
- materiály: 8 z 10
- údržba: 10 z 10
- cena/výkon: 4 z 10
- detaily: 7 z 10
- multifunkčnosť: 4 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 69 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Pre nemeckú značku ESBIT je produkcia tabliet pevného liehu a príslušného variča isto aj otázkou prestíže. Jej meno je totiž skratkou pre Erich Schumms Brennstoff in Tablettenform, čo v preklade znamená palivo Ericha Schumma v tabletovej forme. Tablety vyrábajú už od tridsiatych rokov minulého storočia a najmä v germanofónnych krajinách spojenie tohto typu produktu so značkou ESBIT je podobné ako u nás poznáme vibramy, či termosku.

Palivo: pevný lieh

Pevný lieh je ľudovým názvom pre bielu tuhú látku, ktorú tvorí zmes chemických organických zlúčenín hexamín a trioxymetylén. Ani jeden z uvedených hlavných komponentov nemá priamo veľa spoločného s liehom – azda len to, že ide o organické horľaviny, tak ako pri liehu. Tento názov získali tablety asi preto, že boli vyvinuté s cieľom dať liehu menej nebezpečnú, ľahko skladovateľnú a najmä neprchavú tuhú formu. Horia bez viditeľného dymu, no výpary nie sú úplne neškodné – pri spaľovaní sa môžu tvoriť nízke koncentrácie nasledovných plynov: formaldehyd, amoniak, dusíkaté plyny a kynaovodík (viac info. o bezpečnosti » tu). Jedlo by sa preto nemalo zohrievať priamo, ale na panvičke alebo v ešuse a použitie v interiéri je podmienené dobrým odvetraním priestoru. Ďalšou výhodou tohto paliva je, že pri horení sa pevný lieh neskvapalňuje, takže netreba preň nádobku, stačí položiť napríklad na kovovú plochu a horiaca tableta drží svoj tvar a pomaly sa zoškvarí takmer bezozvyšku (viď. foto) – ostáva len trochu mazľavého čierneho tuhého popola.

Jedna ESBIT liehová tableta má hmotnosť 14 gramov a je zabalená jednotlivo v blistri, na ktorom sú tri tablety (viď foto). Podľa informácií výrobcu by jedna tableta mala horieť približne 12 minút. Výhrevnosť by mala byť na úrovni 0,5 litra zovretej vody za cca 7 minút – teda efektívny výkon je cca 400 W. Výhrevnosť pevného liehu je 31,3 MJ na kilogram paliva, z čoho vyplýva celkový priemerný výkon okolo 600 W. Ak sú údaje výrobcu správne, potom toto palivo dosahuje takmer 66-percentnú efektivitu.

Keďže palivová tableta rýchlo chytí plameň od zápalky či zapaľovača, sú tieto tablety vhodné aj ako podpaľovač ohňa pri táborení. O to viac, ak je drevo navlhnuté, preto môže byť dobrou praxou so sebou nosiť 2-3 tieto tablety pre prípad núdze. Pri grilovaní ich taktiež možno použiť pri zakladaní pahreby z dreveného uhlia, však podobné zloženie ako tuhý lieh má aj známe "pepo" využívané ako podpaľovač uhlia.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Varič

Varič má názov Pocket Stove – ako názov napovedá, má celkom kompaktné rozmery. Je skladací a v zloženom stave má rozmery 13,2 x 9,6 x 3,9 cm, pričom dovnútra sa presne zmestí krabička s tabletami (12 x 14 g). Celková hmotnosť vrátane dvanástich tabliet je 360 gramov, samotný varič má z celku cca 170 g.

Varič je vyrobený z elektroliticky pozinkovanej ocele, ktorá svoj tvar drží veľmi dobre a vytvára celkový dojem robustnosti. Odklopenie je možné pod viacerými uhlami (viď foto), čo umožní použitie nádob s rôznym priemerom. Odklápacie časti zároveň slúžia ako čiastočné závetrie. To je však pri používaní vhodné doplniť na kompletné – pevný lieh vietor príliš v láske nemá. Stabilita variča je najlepšia pri odklopení do pravého uhla. V ďalších troch polohách je už nižšia, lebo namiesto plochy stojí na hranách – vtedy je dobré podložiť varič kamienkom (viď foto). Nádoby majú na variči taktiež dobrú stabilitu, najlepšie sú také, čo majú sústružené dno.

Skúsenosti z terénu

Pri použití v teréne sú obmedzujúce tieto faktory – nižší výkon, problematická regulácia a keď dohára jedna tableta pomerne ťažko sa druhá prikladá. Preto je dobré vedieť, koľko jedna tableta ohreje a podľa toho sa zariadiť. Napr. liter vody jedna tableta neprivedie do varu, maximálne tak 5-6 dcl aj to závisí od teploty okolia a najmä sily vetra. K tomu je dobré mať zodpovedajúcu nádobu, alebo dobrý odhad. Tablety je vhodné nechať dohorieť, sfúknuť tabletu je dosť problematické, navyše pri horení sa pevne prilepí k podložke, čo môže byť pre transport nevhodné, keďže krabička s tabletami sa vkladá dnu.

Tento varič som ani raz nemal so sebou ako jediný, skôr som ho bral ako záložný prípadne prídavný. Kým som navaril na plyne cestoviny, na tuhom liehu som robil čaj. Ten je celkom fajn, najmä ak sa použije taký, ktorý nevyhnutne nepotrebuje vriacu vodu. Napr. mätový som robil často tak, že som dal 1 liter vody zohrievať a cca po 5 minútach, keď už voda bola pomerne dobre zohriata, som do nej vložil dva sáčky a nechal dohorieť tabletu do konca. Voda síce úplne nezovrela, no čaj bol pitný v pohode. Podobne sa dá použiť aj na ohrev vody pre účely instantnej alebo dehydrovanej stravy, kde úplne vriaca voda podmienkou nie je.

Domáci test

Pre vhodné porovnanie s inými varičmi som spravil aj v tomto prípade krátky domáci test. Podmienky boli nasledovné:
- okolitá teplota: 20 °C, bezvetrie
- teplota vody pred ohrievaním: 20 °C
- použitý hrniec: hliníkový ešus
- objem vody: 1 liter a 0,5 litra

Priemerná doba horenia jednej tablety bola 12 minút a 30 sekúnd. Treba však poznamenať, že využiteľný plameň horel prilibližne 9 minút. Za ten čas sa spotrebovalo 90 percent hmotnosti paliva. Každá tableta zanechala na variči zostatok vo forme mazľavého prilepeného popola o hmotnosti primerne 0,5 gramu. Z týchto čísel vyplýva, že za 9 minút zhorelo približne 12 gramov paliva, čo pri výhrevnosti 31,3 MJ na kilogram znamená priemerný využiteľný výkon okolo 700 W. Ak rátame s celkovou dobou horenia, celkový priemer výkonu klesne na 560 W.

1 liter nezovrie

Liter vody sa jednej tablete nepodarilo priviesť do varu. Za celý čas horenia, ktorý bol 12 minút 20 sekúnd sa voda zohriala z 20°C na 68°C. Efektívny priemerný výkon variča pri zohrievaní vody bol teda 270 W, čo je účinnosť okolo 48 percent.

Polovičné množstvo vody

Čas zovretia 500 ml vody závisel do značnej miery od priemeru podstavy nádoby, v ktorej sa voda zohrievala. V menšom hrnci ešusu to trvalo priemerne 8.45 a vo väčšom takmer o minútu menej, 7.50. Je to spôsobené tým, že v prvých 4 minútach, keď je plameň najsilnejší, zachytáva nádoba s väčším priemerom podstavy efektívnejšie energiu. Vyjadrené v číslach, v prípade menšej nádoby bol efektívny priemerný výkon 320 W (efektivita cca 45 %), v prípade väčšej 350 W (efektivita = 50 %).

Vzhľadom na skúsenosti z minulého testu je možné predpokladať, že ak bola použitá nádoba s výmenníkom tepla, boli by výsledky ešte lepšie.

Porovnanie s tekutým liehom

Pevný lieh má oproti kvapalnému vyššiu mernú výhrevnosť – dáva 31,5 MJ / kg oproti 25,2 MJ / kg (plyn z kartuší má 45,9). Nevýhodou tuhého liehu je však v nižšom výkone (pomalšie horí) a úplnej neregulovateľnosti, pričom tekutý sa dá čiastočne regulovať a je ho možné aj vypnúť (čo je pri tuhom síce tiež možné, no na variči ostane kôpka prilepeného nedohoreného paliva, ktoré prekáža). Ďalej do mosadzného variča na kvapalný lieh sa zmestí viac než dvojnásobok hmotnosti najväčšej Esbit tablety a tak je to riešenie vhodné aj pre viac ako len jednu osobu a ohrev malého množstva vody. Celkovo z "oldschoolových turistických palív" na mňa viac zapôsobil kvapalný ako tuhý lieh.

Záver

Kým varič na kvapalný lieh vie za určitých okolností konkurovať plynu, v prípade tuhého liehu to tak nie je. V dnešnej dobe ultraľahkých plynových varičov v spojení s efektívnymi nádobami odsúva použitie pevného liehu pri outdoor aktivitách na okraj. Jeho použitie vidím pre tých, čo sa spoliehajú na nevarenú stravu a od variča chcú iba prípravu čaju. Prípadne ako záložnú núdzovku do balíčka poslednej záchrany – tableta tuhého liehu pomôže pri zakladaní ohňa, ak sa drevu "nechce" horieť. Prípadne dobrým nápadom by mohla byť kompaktná sada varič + závetrie + nádoba s výmenníkom – či už ako záloha alebo riešenie pre jednu osobu.

Zdroje:
- Wikipedia.org
- Material Safety Data Sheet 91/155/EEC

Fotogaléria k článku

Najnovšie