Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Extra Tatranskí chatári sa nemenia

Minulý týždeň sa uskutočnilo výberové konanie na prenájom tatranských chát a výkon funkcie chatára. Prišlo doň dvadsať ponúk, o ktorých rozhodovali zástupcovia majiteľov, teda Klubu slovenských turistov (KST), Slovenského horolezeckého spolku (SHS) JAMES a zástupca TURSERVIS KST s. r. o., ktorá chaty ďalej prenajíma a ktorej 100 % vlastníkom je KST.

Výberové konania boli vypísané na chatu M. R. Štefánika, ktorú vlastní KST, ďalej na správcu Domu turistiky v Bardejove, ktorý takisto vlastní len KST, a chaty vo Vysokých Tatrách, kde je spoluvlastníkom aj SHS JAMES: Téryho chata, Chata pod Rysmi, Zbojnícka chata a Chata pri Zelenom plese. Vo výberovej komisii boli za KST predseda Peter Perhala, podpredseda pre organizáciu a legislatívu Michal Fulka, podpredníčka pre ekonomiku a marketing Erika Fábryová, a člen Výkonného výboru pre majetok Miroslav Herchl. Za SHS JAMES bol v komisii predseda Igor Koller, člen výkonného výboru pre chaty Ladislav Gancarčík a odborník na chaty Miloslav Neumann. Za TURSERVIS KST, s. r. o., sa konania zúčastnil konateľ Peter Vyskočil.

Chaty KST

Do výberového konania na správcu Domu turistiky v Bardejove sa neprihlásil nikto. O prevádzku chaty M. R. Štefánika malo záujem päť subjektov. Rozhodnúť mala výška nájomného, stanovená na 18 000,- € bez DPH, kvalita ponúkaných služieb a splnenie všetkých náležitostí potrebných k prevádzke turistického zariadenia. Do výberového konania sa prihlásil súčasný chatár Igor Fabricius z Mýta pod Ďumbierom s ponukou 20 000,- € bez DPH, ďalej sa prihlásil Milan Blaško z Vyšnej Šuňavy, ktorý dal ponuku 79 500,- € s DPH, Matúš Lopušný z Brezna s ponukou 28 600,- €, Electrical Engineering Slovakia, s. r. o. s ponukou 18 300,- € a Juraj Packa z Bratislavy s ponukou 19 200,- €. Z týchto ponúk boli tri vyradené kvôli nesplneniu stanovených podmienok, do ďalšieho kola postúpila len prvá a štvrtá, pri hlasovaní jednohlasne zvíťazila ponuka súčasného chatára Igora Fabriciusa so všetkými piatimi hlasmi za.

Chaty vo Vysokých Tatrách

Pri výberovom konaní na chaty v spoluvlastníctve KST a SHS JAMES boli výberové kritériá taktiež výška minimálneho nájomného, stanovená pre každú chatu osobitne, kvalita ponúkaných služieb a splnenie všetkých náležitostí potrebných k prevádzke turistického zariadenia. Do súťaže prišlo 20 obálok od 17-tich záujemcov.

Téryho chata

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Minimálne ročné nájomné stanovené pre Téryho chatu bolo 9 720,- € bez DPH. Záujem o prenájom Téryho chaty prejavil súčasný chatár Miroslav Jílek z Nového Smokovca, ktorý ponúkol 27 035,- € s DPH, Andrea Tulcová z Kysuckého Nového mesta, ktorá ponúkla 10 000,- € bez DPH, Martin Kapolka z Popradu-Matejoviec s ponukou 12 000,- € bez DPH, Milan Blaško - KAMI z Vyšnej Šuňavy s ponukou 60 500,- € s DPH, Michal Brun zo Žiliny s ponukou 26 000,-€ s DPH, Litvor, s. r. o. Štrbské pleso s 10 100,- € bez DPH, Fatra Flora, s. r. o. Švábovce s ponukou 33 000,- € bez DPH, Milan Štefánik, konateľ TATRY M+M, s. r. o., ktorá prevádzkuje Chatu pod Soliskom, s ponukou 16 000,- € bez DPH. Z ôsmich ponúk výberová komisia akceptovala štyri, ostatné vyradila pre nesplnenie podmienok. Hlasovanie vyhral súčasný chatár Miroslav Jílek, za ktorého hlasovali piati členovia komisie, traja boli proti. Za druhú ponuku v poradí, TATRY M+M, hlasovali traja členovia komisie a päť sa zdržalo hlasovania.

Zbojnícka chata

Do výberového konania na Zbojnícku chatu sa prihlásili traja záujemcovia, súčasný chatár Ľudovít Záhor zo Starého Smokovca s ponukou 13 200,- € bez DPH, Litvor, s. r. o. Štrbské pleso s 13 700,- € bez DPH a Tomáš Petrík z Tatranskej Lomnice so 17 000,- € bez DPH. Minimálna výška ročného nájomného bola 13 200,- € bez DPH. Jedna ponuka bola vyradená kvôli nesplneniu podmienok, zvíťazil súčasný chatár Ľudovít Záhor, ktorý získal všetkých osem hlasov. Pri druhej ponuke spol. Litvor s. r. o. sa všetkých osem členov zdržalo hlasovania.

Chata pod Rysmi

Minimálne ročné nájomné stanovené pre Chatu pod Rysmi bolo 6 990,- € bez DPH. Do výberového konania sa prihlásil súčasný chatár Viktor Beránek z Nového Smokovca so sumou 7 000,- €, spol. PV-GE Slovakia, s. r. o. s ponukou 18 000,- € s DPH a Ján Ševčík z Popradu so sumou 26 000,- € s DPH. Komisia vyradila dve ponuky kvôli nesplneniu podmienok a Viktor Beránek tak jednohlasne zvíťazil ôsmimi hlasmi za.

Chata pri Zelenom plese

O prenájom Chaty pri Zelenom plese malo záujem päť prihlásených: súčasný chatár Juraj Gantner z Kežmarku so sumou 31 501,- €, Janka a Juraj Gantner s. r. o., Kežmarok so sumou 40 001,- € bez DPH, Litvor, s. r. o. Štrbské pleso s 31 500,- € bez DPH, Tri Kopy s. r. o. z Liptovského Mikuláša s ponukou 37 000,- € bez DPH a WTI, spol. s r. o. z Tatranskej Lomnice s ponukou 33 000,- bez DPH. Minimálna výška ročného nájomného bola 31 500,- € bez DPH. Víťazná ponuka bola s. r. o. Janka a Juraj Gantner, za ktorú hlasovali štyria členovia komisie a štyria sa zdržali hlasovania. Je to jediná výmena nájomcu chaty, namiesto doterajšieho chatára Juraja Gantnera bude teraz nájomcom spoločnosť jeho manželky Janka a Juraj Gantner s. r. o. Druhá v poradí zvíťazila ponuka Juraja Gantnera, za ktorú taktiež hlasovali štyria členovia, jeden sa zdržal a traja boli proti.

AKTUALIZÁCIA 4.11.2011

Keďže víťaz výberového konania na Chatu pri Zelenom plese, Janka a Juraj Gantner s. r. o., napokon nepodpísal nájomnú zmluvu s majiteľmi chaty, konalo sa nové výberové konanie. Do neho prišlo 5 ponúk, vrátane ponuky doterajšieho chatára Juraja Gantnera ako fyzickej osoby. Výberové konanie vyhral Tomáš Petrík z Tatranskej Lomnice, ktorý v minulosti pôsobil ako chatár na Popradskom plese.

Stanovisko majiteľov

Predseda KST Peter Perhala vyjadril "totálne sklamanie z výsledkov výberového konania, keď bola možnosť aspoň v prípade Téryho chaty na vykonanie zmeny". Aj tak však považuje výberové konanie za svoj úspech, keďže nové zmluvy sa podpísali na 5 rokov, pričom v nedávnej minulosti bol zámer s chatármi len podpísať dodatky k zmluvám na 7 rokov. V nových zmluvách by chcel presadiť aj 50 % zľavy pre členov KST.

Predseda SHS JAMES Igor Koller hodnotí kladne to, že sa odštartoval systém výberových konaní. Dodáva, že nešlo o pokus o plošnú výmenu chatárov, ale o to, aby šancu dostali aj ďalší ľudia a zároveň chatári vedeli, že na svojich miestach nie sú doživotne. V stanovisku na webstránke SHS JAMES hovorí, že "pri výbere chatárov sa zohľadňovala výška ponúknutého nájomného, ale musím zdôrazniť, že nebola vôbec hlavným kritériom pri našom rozhodovaní. Jej uverejnenie na prvom mieste mohlo niektorých záujemcov pomýliť. Veľmi dôležitou bola kvalita ponúkaných služieb, vlastný prínos pre rozvoj chaty, skúsenosti s chatárčením na vysokohorských chatách (zdôrazňujem vysokohorských!). V týchto veciach boli doterajší chatári iste vo výhode, ale to je celkom prirodzené. Viacero ponúk bolo vylúčených, pretože nespĺňali základné požiadavky, ako je napr. živnosť v danej oblasti podnikania a pod."

Reakcie chatárov

Viktor Beránek z Chaty pod Rysmi je spokojný s výsledkom výberového konania. Keďže chata je teraz v generálnej rekonštrukcii a neposkytuje ubytovacie služby, bude až do kolaudácie zrekonštruovanej chaty platiť len symbolické nájomné 500,- € ročne.

Juraj Gantner z Chaty na Zelenom plese sa teší, že ponuka jeho manželky vyhrala, zároveň sa však do budúcnosti pozerá s obavou vzhľadom na vyššie nájomné na jednej strane a pokles tržieb na druhej strane. Dve ponuky dávali aj s manželkou preto, aby v prípade, že bude hlavným kritériom vyššia cena, vyhrali a udržali svojich zamestnancov. Druhá ponuka, odrážajúca stanovené nájomné, bola podľa Gantnera viac reálna vzhľadom na finančné možnosti chaty a veril, že komisia bude brať pri jej posudzovaní do úvahy jeho skúsenosti ako doterajšieho chatára.

Miroslav Jílek z Téryho chaty sa vyjadril, že zatiaľ len vie výsledok a akonáhle obdrží návrh zmluvy, bude múdrejší. Na otázku, či neplánuje kvôli vyššiemu nájomnému (jeho ponuka je trojnásobná oproti požadovanej výške nájomného) zvyšovať ceny, odpovedal, že nejaké markantné zdražovanie sa určite nechystá.

Ľudovít Záhor zo Zbojníckej chaty sa nechcel k výsledkom výberového konania vyjadrovať.

Igor Fabricius z Chaty M. R. Štefánika je spokojný s výsledkom, keď navyše vyhral jednohlasne, menej je však nadšený z viac ako trojnásobne vyššej ceny nájomného oproti doterajšiemu stavu. Zvyšovať ceny ubytovania a jedla neplánuje, hostia však asi u neho odteraz budú viac platiť za alkohol.

Reakcie ďalších uchádzačov

Milan Blaško sa neúspešne uchádzal o prenájom na chate M. R.Štefánika, kde ponúkol 70 500,- € s DPH (minimálny nájom bol 18 000,- € bez DPH) a na Téryho chate, kde ponúkol 60 500,- € s DPH (minimálny nájom bol 9 720,- € bez DPH).
"Podľa mojich informácií sme boli viacerí vyradení kvôli zlým živnostenským listom. Ale pred výberovým konaním som bol na živnostenskom úrade pre výpis a dozvedel som sa, že akákoľvek špecializácia sa dá vybaviť za desať minút. Navyše v podmienkach výberového konania nebola určená presná špecifikácia živnostenského listu. Takže každý, kto v ňom má nákup a predaj tovaru v rozsahu voľnej živnosti, sa podľa môjho názoru mohol zúčastniť výberoveho konania, a po výsledkoch si doplniť špecializáciu potrebnú k prevádzke chaty. Milan Blaško považuje za dostatočné svoje skúsenosti z brigádovania na Zbojníckej chate, Chate pod Rysmi a deväťročného pôsobenia na mieste chatára na Psotkovej chate v Tatranskej Štrbe.

Považuje "prinajmenšom za čudné" to, že sa ani na jednej chate nezmenil chatár. Podľa neho to nevzbudzuje dojem serióznosti výberového konania. Tiež považuje za čudné, že podmienky splnili len chatári, hoci nedali najlepšie ponuky. "Nech to niekto vysvetlí verejne neúspešným uchádzačom do očí."

Milan Štefánik, ktorý je chatárom na Chate pod Soliskom, nechcel veľmi komentovať to, že neuspel vo výberovom konaní na nájomcu Téryho chaty. Akceptuje vraj rozhodnutie výberovej komisie. Suma, ktorú ponúkol (16 000,- € bez DPH, minimálny nájom bol 9 720,- € bez DPH), vraj podla neho bola taká, aby ju mohol platiť a zároveň na chate aj investovať. K sume 27 035,- € s DPH, ktorú ponúkol súčasný chatár Miroslav Jílek, sa vyjadril, že chata na to "môže mať, ale to by chatár musel výrazne zvýšiť obrátky." Pokiaľ by sa stalo, že súčasný chatár nebude schopný napr. platiť nájomné za chatu a uskutoční sa nové výberové konanie, je pripravený sa doň opäť prihlásiť.

Nové nájomné zmluvy by mali platiť od 1. januára 2011.

Najnovšie