Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Poľovnícka chata Vartáš

Východná časť Vihorlatských vrchov je naozaj veľmi málo navštevovaný kus Slovenska a tak ani nie je prekvapivé, že sa tu nenachádza veľa možností na prenocovanie pod strechou. Hneď pri červenej značke, blízko smerovníka Vartáš, pár minút nad Strihovským sedlom sa nachádza poľovnícka chata, ktorá je v dosť zlom stave, ale je otvorená a hlavne pojme aj niekoľko desiatok ľudí.

Poloha
Vihorlatské vrchy: pri červenej značke neďaleko starého smerovníka Vartáš medzi Stihovským sedlom a Stihovskou poľanou
Nadmorská výška
770 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.90442 ° SŠ
dĺžka: 22.2392 ° VD
» Mapa
Nocľah
30 ľudí (3 miestnosti po 10 ľudí) s vlastným spacím vakom a podložkou
Prevádzka
celoročná (bez možnosti zakúrenia)
Voda
50 metrov od chaty
Dalšie info
vonkajšie ohnisko (treba rátať s možnosťou, že niekto môže chatu opraviť a uzamknúť, ale momentálny stav tomu nenasvedčuje)

Poloha

Ako som už písal, chata sa nachádza neďaleko smerovníka Vartáš, ktorý už na novších mapách a ani na www.turistickamapa.sk (48.89923 22.2442) nie je zakreslený, takisto nie je v mape zakreslená ani táto poľovnícka chata s prameňom vody, ktorý je vzdialený pár desiatok metrov západne od chaty. Chatu však nie je možné prehliadnuť, ak sledujete červenú značku. Priamo pri chate sa značka stáča okolo drevenej búdky. Od chaty smerom do Strihovského sedla cesta začína prudšie klesať.

Objekt

Chata vyzerá neudržiavane. Terasa pred chatou je rozpadnutá a vstúpiť na ňu chce troška odvahy, lebo človek má dojem, že sa mu celá zosype rovno na hlavu. Chata je z dreva s plechovou strechou a tak zaručí, že počas búrky určite nezmoknete. Vchodové dvere sú rozbité, takisto je neudržiavané aj okolie chaty, ktoré je zarastené malinčím a papradím. Pri vstupe do chaty nás prekvapí mnoho priestoru, ktorý táto chata ponúka. V prvej miestnosti je len vešiak na veci, stôl a stará skriňa, inak je chata úplne prázdna.

Niekomu by táto chata mohla trošku naháňať husiu kožu, pretože ozaj pôsobí ako vystrihnutá z amerických hororov. Steny sú popukané a sú úplne holé, zatemnené okná a stovky motýľov v zadnej miestnosti. Avšak pri núdzovom prenocovaní ju ocení určite každý.

Chata má 3 pomerne veľké izby, terasu a maličkú miestnosť plnú fliaš od piva, borovičky a vodky. V každej miestnosti sa na zemi vo vlastnom spacom vaku vyspí aj 10 ľudí a to ešte každý bude mať veľmi veľa miesta. Teda chata ponúka veľkú kapacitu na prenocovanie. Avšak v tejto časti Vihorlatských vrchov určite nehrozí, aby sa chata zaplnila. Skôr bude „úspech“, keď tam vôbec niekto bude.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ohnisko a voda

V chate nie je piecka ani iná možnosť zakúrenia si, jedine priamo pred chatou je ohnisko. K prameňu s vodou vedie vyšliapaný chodníček smerom na západ od chaty. Prameň je zakrytý plechom a voda sa dá nabrať priamo z prameňa alebo z provizórneho dreveného žliabku.

Poznámka

O majetkových pomeroch ohľadom tejto chaty nemám žiadne informácie, netuším, v koho správe je, ani či je povolené v nej prespávať. Avšak množstvo fliaš od alkoholu, ohnisko pred chatou a tiež staré zaprášené matrace v zadnej miestnosti nasvedčujú tomu, že chata je občas využívaná. Stav budovy a tiež nezáujem o zabezpečenie obmedzenia vstupu neželaným osobám dáva najavo, že núdzové prenocovanie by nemalo nikomu prekážať.

Fotogaléria k článku

Najnovšie