Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Bývalá búda pod Prednou hoľou

Na hranici Nízkych Tatier a Slovenského raja som počas mojich potuliek objavil búdu, ktorá spoľahlivo umožní prenocovanie aj väčšej skupine turistov, alebo poslúži ako úkryt pred nepohodou počasia. A keďže východne od Kráľovej hole niet žiadnej verejnej turistickej chaty, existencia tejto búdy určite poteší veľkú časť turistickej verejnosti.

Poloha
Nízke Tatry – východná časť, pod vrchom Predná hoľa, nad obcou Vernár
Nadmorská výška
1310 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.92218 ° SŠ
dĺžka: 20.22064 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 – 8 osôb
Prevádzka
Celoročne, bez hospodára
Voda
Bez vodného zdroja
Spojenie
Červená značka - z obce Vernár za 1 1/2 hod., zo Smrečinského sedla za 3/4 hod.
Dalšie info
Pekné okolie
Zrušené od
augusta 2016

Poloha a prístup

Búda sa nachádza vo východnej časti Nízkych Tatier, pod vrcholom Prednej hole, nad obcou Vernár. Leží priamo na trase červenej značky, ktorá spája dôležité rázcestie - Smrečiské sedlo s dedinou Vernár. Cesta k búde trvá z Vernára približne hodinu a pol a zo Smrečinského sedla asi štyridsaťpäť minút.

Opis objektu a možnosti nocľahu

Objekt predstavuje drevená zrubová stavba o rozmeroch približne 2,5 x 4 m, ktorá je zastrešená pultovou strechou. Do priečelia je situované veľké okno, ktoré osvetľuje celý interiér. Vstupný otvor bez dverí sa nachádza v južnej stene. Podlaha je vybudovaná z masívnych dosiek. V interiéri sa nachádza mohutný stôl a dve lavice. Stôl sa dá použiť ako pričňa. V tejto stavbe sa pohodlne vyspí vo vlastných spacích vakoch a na karimatkách až osem ľudí. Treba mať však na pamäti, že v čase silného bočného vetra či dažďa je nutné utesniť veľké okno a otvor bez dvier celtou alebo PVC fóliou. K západnej stene prilieha ešte malý objekt prístavby, ktorý bol v čase mojej návštevy zaplnený odpadom.

Voda a okolie

Aj keď je na mape v okolí naznačený prameň, mne sa ho v teréne nepodarilo nájsť. Spoľahlivý vodný zdroj sa nachádza asi 350 metrov západne a predstavuje ho horný tok potoka Mlynica, ktorý križuje lesná cesta vedúca sem od búdy. Z okolia treba spomenúť hlavne vrchol Prednej hole, odkiaľ sú výborné výhľady a samozrejme blízke Smrečinské sedlo s malebnou prírodou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie