Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Nový chatár na Chate pri Zelenom plese

Dňa 6.1.2011 sa na Chate pri Zelenom plese uskutočnilo v prítomnosti zástupcov Klubu slovenských turistov a Slovenského horolezeckého spolku JAMES prebratie chaty od bývalého chatára Juraja Gantnera s následným odovzdaním novému chatárovi Tomášovi Petríkovi. Ten sa na základe výberového konania stal novým nájomcom známej tatranskej chaty. Juraj Gantner pôsobil na chate od roku 1991.

Aktuálny stav na chate

Chata momentálne funguje v obmedzenom režime, keďže bývalý nájomca odsťahoval všetko, čo bolo v jeho vlastníctve, vrátane veľkej väčšiny dreva (za chatou ho bývali veľké zásoby) – ostalo iba približne na dva týždne. Zároveň nový chatár mohol začať s vynášaním nového zariadenia, zásob a paliva až po prevzatí chaty. Na žltom turistickom chodníku z Bielej vody preto počítajte so zvýšeným dopravným ruchom. Treba dávať pozor najmä pri zjazde na skialpoch v neprehľadných zákrutách, aby vás nezoškrabovali z čelného skla terénneho vozidla, prípadne aby ste neskončili v strome v snahe vyhnúť sa mu.

Obmedzenia chaty sa týkajú najmä prevádzky kuchyne, kde s výnimkou sporáku na pevné palivo a jedného stola na prípravu jedál neostalo prakticky nič a kompletné vyvezenie vybavenia si vyžiada ešte niekoľko dní, v prípade nepriazne počasia aj týždňov. Pre turistov je však k dispozícii fľaškové pivo, horský čaj, kofola, párky, polievka a jedno varené jedlo podľa dennej ponuky. Ponuka kuchyne bude postupne pribúdať.

Ubytovanie poskytuje chata v pôvodnej kapacite (56 lôžok + koľko treba na matracoch). Približne do 25. januára treba rátať s nutnosťou vlastného spacáka, keďže postelná bielizeň ešte nie je k dispozícii pre všetky postele. Cenovo je základná človekonoc ako doposiaľ, zmeny však môžu ešte nastať. Po novom majú na ubytovanie členovia KST, SHS JAMES a ich partnerských organizácií (ČHS, OeTK, NFI) zľavu 50%. Zľavy pre členov iných organizácií, či množstevné zľavy poskytované nebudú.

Prevádzka chaty bude aj v prvých dňoch nepretržitá. K dispozícii je teplá voda aj WC, ubytovaní môžu rátať so sprchou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Nové telefónne číslo: 0901 767 420

Pôvodné telefónne číslo, emailová adresa a webová stránka nie sú platné. Momentálne je najlepšie kontaktovať chatu telefonicky na novom čísle (viď vyššie).

Odovzdanie chaty

Za prítomnosti zástupcov SHS JAMES (Igor Koller, Ladislav Gancarčík), KST (Peter Perhala, Erika Fábryová, Miroslav Herchl), Juraja Gantnera a ich právnych zástupcov prebehla kontrola súpisu majetku a podpis preberacích protokolov. Vlastníci chaty sa bývalému chatárovi a jeho kolektívu oficiálne poďakovali za dlhoročnú spoluprácu a rozvoj chaty. Následne s Tomášom Petríkom podpísali odovzdávacie protokoly, čím ho oficiálne uviedli do funkcie chatára.

Nový chatár Tomáš Petrík je z Tatranskej Lomnice, má 41 rokov, pôsobil ako riaditeľ na Chate pri Popradskom plese, predtým ako člen Horskej záchrannej služby. V tomto roku končí kurz horského vodcu UIAGM a podniká v stavebníctve. Pri Zelenom plese bude chatárčiť spoločne so svojou manželkou Kajou, ktorá má dlhoročné skúsenosti z hoteliérstva.

S Tomášom Petríkom sme v deň odovzdania urobili krátky rozhovor.

Priebeh výberového konania

Zmena chatára práve na tejto chate je pre mnohých prekvapením – vo všeobecnosti bola pod vedením Juraja Gantnera považovaná za veľmi dobre fungujúcu a zmenu práve tu očakával málokto. Aj z prvého výberového konania vyšla ponuka spoločnosti Janka a Juraj Gantner s.r.o ako víťazná a tak sa zdalo, že všetci doterajší chatári svoje pozície obhája. Avšak po predložení nájomnej zmluvy sa víťazná spoločnosť rozhodla ju nepodpísať z dôvodu nesúhlasu s jej podmienkami. Keďže vo výberovom konaní na druhom mieste skončil Juraj Gantner ako fyzická osoba, existujú dohady, že mohlo ísť o účelovú špekuláciu s cieľom znížiť nájomné. Mohli totiž vychádzať z predpokladu, že po odstúpení víťaza získa nájom druhý v poradí. Vlastníci (KST, SHS JAMES) sa však rozhodli vykonať nové výberové konanie.

Do nového výberového konania sa opäť prihlásil Juraj Gantner ako fyzická osoba, ďalej Tomáš Petrík (Tatranská Lomnica), WTI s.r.o. (Tatranská Lomnica) a Milan Blaško (Poprad). Vo výberovej komisii boli za KST predseda Peter Perhala, podpredseda pre organizáciu a legislatívu Michal Fulka, podpredníčka pre ekonomiku a marketing Erika Fábryová, a člen výkonného výboru pre majetok Miroslav Herchl. Za SHS JAMES bol v komisii predseda Igor Koller a člen výkonného výboru pre chaty Ladislav Gancarčík. Na základe hlasovania sa stal víťazom Tomáš Petrík rozdielom jedného hlasu proti, ktorý odsunul Juraja Gantnera na druhé miesto. Detaily ponúk a hlasovanie komisie nájdete v zápisnici.

Juraj Gantner sa rozhodnutie komisie rozhodol napadnúť prostredníctvom svojho advokáta. Namietal nesúlad priebehu druhého výberového konania s vyhlásenými podmienkami. Kedže však nastali zmeny právneho stavu a chatu do prenájmu ďalej nedáva TURSERVIS KST s.r.o., ale priamo jej vlastníci, a zároveň v prvom výberovom konaní ten istý priebeh (najmä spôsob hlasovania) napadnutý z ich strany nebol, ďalšie právne kroky podľa advokáta KST možné nie sú a príchod nového chatára je definitívny.

Zmena prenajímateľa chaty z TURSERVIS KST s.r.o. na vlastníkov sa netýka iba Chaty pri Zelenom plese, ale aj ostatných chát, pre ktoré sa robilo výberové konanie – t.j. aj pre Téryho chatu, Zbojnícku chatu, Chatu pod Rysmi (KST a SHS JAMES) a pre Chatu M. R. Štefánika (KST). Nové zmluvy na všetkých chatách platia od 1.1.2011 a sú platné na 5 rokov.

Súvisiace články

Rozhovor s novým chatárom

Výber nájomcov tatranských chát
Tatranskí chatari sa nemenia

KST.SK – Výsledky výberového konania na Chatu pri Zelenom plese
KST.SK – Trojkráľová výmena stráží na Chate pri Zelenom plese

JAMES.SK – Chata pri Zelenom plese s novým chatárom


Fotogaléria k článku

Najnovšie