Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Túra Na návšteve u ľudožrútov

Nie, nebojte sa, neponúkam vám horor, ba ani žiadnu exotiku, ale kúsoček prírody neďaleko Banskej Bystrice. Ide o verejnosti voľne prístupné jaskyne, ktoré sa nachádzajú na svahu Hrádku, cez ktorý prechádza modro značený chodník na Panský diel.

Vzdialenosť
7 km
Prevýšenie
+245 m stúpanie, -245 m klesanie
Čas
1 deň
Pohoria
Starohorské vrchy
Trasa
  • Najvyšší bod: 720 m n. m.
  • Najnižší bod: 475 m n. m.
Voda
Pohostinstvá na sídlisku Sásová
Doprava
autobus, vlastné autá

Sásová

Sásová bývala jednou z typických dedín banskobystrického okolia. Vznikla zrejme už v 13. stor., prvá zmienka o nej pochádza z roku 1350, bola poddanskou roľníckou obcou, v 19. a začiatkom 20. stor. boli chýrni sásovskí murári a tesári. V roku 1966 starobylú dedinu pohltilo krajské mesto a Sásová sa stala jedným z jeho najväčších sídlisk, kde pôvodnú atmosféru dokonale prekryli paneláky.

Obyvatelia Sásovej majú vynikajúce možnosti prímestskej rekreácie. Vybrať sa na vychádzku do Sásovskej doliny alebo vybehnúť na Panský diel - to je záležitosť jedného poldňa.

Na konečnej zastávke mestskej autobusovej dopravy na Pieninskej ulici (neďaleko je veľké parkovisko) sa začína náučný chodník, ako aj modro značený turistický chodník, ktorý smeruje cez Hrádok (838,5 m n. m., 1 a 1/2 h) na Panský diel (1100,2 m, 2 h) a do sedla Šachtička (597 m, 2 a 1/2 h), v ktorom je rušno najmä v zimnej, lyžiarskej sezóne. Panel s mapou a základnými turistickými informácii neušiel, žiaľ, pozornosti vandalov. S ich výstrelkami sa nám u nás akosi nedarí bojovať.

Pre turistov zo zvolenského neformálneho zoskupenia Slniečko sa stal sásovský Hrádok pravidelným cieľom zimného výletu. Ako názov kopca napovedá, v dávnej minulosti bol významným oporným bodom tunajšieho osídlenia, čoho dokladom sú aj archeologické nálezy z neveľkých, no zaujímavých jaskýň, ktoré sa nachádzajú na západných svahoch Hrádku nad Sásovskou dolinou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

K jaskyniam

Už začiatok tejto nenáročnej vychádzky je najmä za vhodného, čistého počasia turisticky atraktívny. Z pasienkov sa totiž otvárajú skvelé výhľady nielen na Banskú Bystricu a údolie Hrona, ale aj na okolité pohoria: Nízke Tatry, Poľanu s Ľubietovským Veprom, Štiavnické vrchy so vzdialeným Sitnom a najmä na zalesnený a zasnežený hrebeň Kremnických vrchov.

Vstupujeme do ochranného pásma Národného parku Nízke Tatry. Náš cieľ (jaskyne Kaplnka a Netopieria jaskyňa) sú síce mimo turistického chodníka, ale vzhľadom na to, že pri nich je informačná tabuľa, na ktorej sa doslova píše: „Verejnosti voľne prístupná jaskyňa s vyznačenou trasou sprístupnenia“, nespáchame azda nenapraviteľný hriech, keď k nim odbočíme. (Zrejme okrem chodníka, po ktorom sme išli my, sa dá k jaskyni prísť aj od Panského dielu alebo zo Sásovskej doliny). Stopy v snehu naznačujú, že nie sme jedinými návštevníkmi.

(Na Hikingu bol už k jaskyniam na Hrádku článok pred štyrmi rokmi a vtedy sa rozprúdila aj pomerne živá diskusia o oprávnenosti návštev takýchto voľne prístupných jaskýň a či vôbec ich návštevu propagovať. Bohužiaľ, nie každý, kto navštívi chrám prírody - a to sa netýka len jaskýň - sa v ňom správa tak, ako sa na človeka sluší a patrí. Ale tento pretrvávajúci problém nevyriešia žiadne zákony, žiadne zákazy. Slušnosť sa musí vštepiť do génov každého z nás. Nie je to len vec právna, ale vec každodennej výchovy.)

Jaskyňa Kaplnka

Zo značeného turistického chodníka odbočíme pri výrazných šípových kríkoch na okraji neveľkej čistiny vľavo po nenápadnom chodníku, ktorý traverzuje západné svahy Hrádku. Prejdeme po hornom okraji vápencových brál a zídeme dolu ku vchodu do prvej z jaskýň, ktorá dostala názov Kaplnka. Je to podzemný priestor s priemerom asi 15 m s dvoma výraznými a priestrannými vchodmi a v zimnom čase s ľadovou výzdobou. Práve tá krehká ľadová krása robí túto turistickú vychádzku atraktívnou. Snažíme sa správať čo najohľaduplnejšie. Žiaľ, niekto pred nami založil v Kaplnke ohnisko, navyše sme museli zvýšiť pozornosť, kam stúpame, aby sme nešliapli na človečinec, nuž a nejaký blbec neváhal na stenu namaľovať hákový kríž. Nuž čo, ľudia sme naozaj rôzni a hlúposti ťažko klásť medze.

Netopieria jaskyňa

Druhá z jaskýň dostala názov Netopieria. Je dlhá 44 m a zakončená Galériou. Bočná 13 m dlhá chodba má názov Partizánska sieň na pamiatku toho, že v čase fašistickej diktatúry sa v jaskyni ukrývali partizáni, evakuanti a rasovo prenasledovaní občania. Zatiaľ čo pri našej vlaňajšej návšteve sme tu nenašli ani jedného netopiera, túto zimu je ich tu niekoľko. Blesk foťáku ich nevyrušil z letargie, rovnako ako rôzne motýle a iný hmyz, ktorý sa v relatívnom a stabilnom teple vo vnútri jaskyne ukryl pred zimným nečasom a na jarné vzkriesenie čaká v blahodarnom spánku.

Práve pred vchodom do Netopierej jaskyne je informačný panel so základnými informáciami o tomto prírodnom fenoméne, ale aj o pradávnych obyvateľoch, ktorí našli v jaskyniach útočište.

Archeologické nálezy

V jaskyniach, ktoré sa nachádzajú v nadmorskej výške 695 m, sa našli stopy po osídlení ľudom lužickej kultúry z konca doby bronzovej, teda asi spred troch tisícok rokov. Nálezy naznačili, že vtedajší „Sásovčania“ sa ku svojim súkmeňovcom a najmä voči nepriateľom vôbec nesprávali ľudsky, ale že si na nich - hoci azda len rituálne - aj radi pochutnali. Naznačujú to nálezy lebiek s neprirodzenými otvormi. Ľudožrútstvo bolo pravdepodobne normálnou súčasťou vtedajšieho života. Kanibalizmus síce už dávno vymrel, ale nás, ktorí si zvykneme hovoriť Homo sapiens, doteraz neopustila mánia dokonale si jeden druhého vychutnať a - aspoň v prenesenom slova zmysle - i zožrať.

V jaskyniach na Hrádku sa našli aj hmotné pamiatky na germánske obyvateľstvo (zrejme išlo o Kvádov), ktoré sa tu zdržiavalo v búrlivých časoch veľkého posunu obyvateľstva na našom kontinente v 4. - 5. stor.

Netopieria jaskyňa má pestrejšiu výzdobu ako Kaplnka, čo sa týka vápencových útvarov, tak aj zimnej ľadovej dekorácie. Samozrejme, že pri návšteve je treba zachovávať čo najväčšiu opatrnosť, baterka by mala byť samozrejmosťou, treba sa pozorne dívať pod nohy, ale i nad hlavu, aby sme - hoci nechtiac - v tom krehkom ľadovom kráľovstve neurobili škodu.

Sásovské jaskyne Kaplnka a Netopieria na svahoch Hrádku sú jedným z mystických miest, ktoré nás očarí nielen svojou krásou, ale i zvláštnou atmosférou a tajomstvom.

Fotodokumentácia: Jozef Sliacky a Pavel Vakaráč.
Fotografie nálezov a pôdorys: informačný panel pri vchode do Netopierej jaskyne.

Súvisiace články

Sásovská jaskyňa Kaplnka

Ďalšie informácie

Informácie o jaskyniach a ich okolí nájdete napr. na:
www.sasovadedina.webnode.sk
www.kisbb.sk
www.naucnechodniky.sk
www.sasdol.szm.com

Fotogaléria k článku

Najnovšie