Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Palice Black Diamond Alpine Carbon Cork

Turistické teleskopické palice bývajú najčastejšie vyrobené z kovu, najmä zo zliatiny hliníka – duralu. Keďže trend odľahčovania je outdoorovom odvetví stále silný, teleskopické palice neobchádzajúc, sú k dispozícii aj modely vyrobené z karbónu. Takým je aj model Alpine Carbon Cork od americkej značky Black Diamond.

Výrobca
Black Diamond
Model
Alpine Carbon Cork
Typ
turistické teleskopické palice
Materiály
kompozitný materiál z uhlíkových vlákien, korková rúčka
Hmotnosť
492 g
Ostatné info
dĺžka palíc: 62 - 130 cm, výmenné oceľové hroty FLEX, letné a zimné terčíky
Infocena
130 €

Každý správny gramár sa pri kľúčovom slove "carbon" poteší a hneď v mysli porovnáva hmotnosti a teší sa, ako na ďalšej túre opäť zníži záťaž. Pri porovnávaní tabuľkovej hodnoty (492 g) s podobnými, no nekarbónovými modelmi z duralu jeho sdrce až tak nezaplesá. Za najbližší nekarbónový model možno považovať Trail Ergo Cork, ktorého hmotnosť je iba o 24 gramov vyššia.

Pre celoročné použitie

Trojdielne turistické paličky sú určené na celoročné nosenie. Vyplýva to z hrotu, ktorého dĺžka je vyše 7 centimetrov (v snehu je krátky hrot problematický), ako aj z pribalených krúžkov – pár pre použitie v snehu je široký a druhý má malý priemer pre využitie mimo snehových podmienok. Pre štvorsezónne nosenie je ďalej príjemné, že pod rúčkou pokračuje penové polstrovanie, takže palicu možno pohodlne chytiť aj nižšie, čo sa môže hodiť najmä v traverze.

Dĺžku palíc je možné meniť v rozsahu do 130 centimetrov, čo môže byť prekážkou pre vyšších turistov. Pre mňa (186 cm) je pri zostupe 130 centimetrov minimum a sú situácie, najmä v zime, kedy by som ocenil o 10 cm viac. Aj kvôli tejto vlastnosti palice odporúčam na celoročné použitie, avšak nie pre skialpinizmus vyšším ľuďom. Na lyžiach je totiž topánka často ešte vyvýšená a preto sa vyšším zídu dlhšie palice.

Rúčka a systém aretácie

Rúčka, ako už bolo spomenuté vyššie, je z korku. Nie je to iba vizuálny efekt s plastovým pocitom, rúčka je korková aj na pocit – na úchop je príjemná s dobrým gripom a keď sa ruka bez rukavice potí, nemá človek pocit "slizu" ako v prípade plastovej rúčky. Tvar je ergonomický, takže do ruky padne veľmi dobre. Rovnako príjemný a ergonomicky vyhotovený je aj popruh na zápästie. Je možné ho používať "len" ako poistku proti strate paličky, alebo ho aj aktívne využívať zaťažením zápästia s menej pevným až voľným úchopom rúčky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Systém aretácie teleskopických dielov je pomocou páčok – tzv. flick-lock. Ide o jednoduchý a podľa môjho názoru elegantný systém, ktorý sa dobre ovláda s aj bez rukavíc. Je odolný voči primrznutiu a vo všeobecnosti sa na ňom nemá príliš čo pokaziť. Sila aretácie sa dá prispôsobovať pomocou skrutky – to je však vhodné spraviť ešte doma, lebo v teréne by sa s tým človek ťažko pasoval.

Hroty a príslušenstvo

Hroty Long-flex sú vyrobené z karbidovej ocele, majú dĺžku 7.5 centimetra a sú výmenné. V prípade potreby je možné ich dokúpiť samostatne ako náhradný diel – predávajú sa v pároch. Na hrotoch je v hornej časti aj krátky závit, pomocou ktorého sa upevňujú výmenné krúžky. S palicami dostaneme svetlošedé Powder Baskets (priemer 10 cm) a čierne Trekking Baskets (primer asi 4cm). Ich výmena je pomerne jednoduchá a nevyžaduje si hrubú silu.

Skúsenosti z používania

Palice musím nosiť kvôli kolenám takmer na každú akciu. Mám vyskúšaných viacero značiek a od Black Diamond mám skúsenosti okrem Alpine Carbon Cork aj s modelom Syncro Elliptic a na skialp nosím dvojdielne Syncline. Páčkový aretačný systém flick-lock mi plne vyhovuje, je podľa mňa spoľahlivejší aj pohodlnejší ako klasický rotačný. Palice Syncro Elliptic využívajú kombináciu flick-lock a binary-lock, pričom druhý menovaný systém je aretácia iba v jednej polohe a výška sa nastavuje horným flick-lockom. Tento systém sa mi v teréne menej osvedčil, niekedy býva problém s ovládaním, najmä pri skladaní palíc. Taktiež už po veľmi miernej deformácii dolného segmentu je chod systému značne sťažený. Naproti tomu dvojica flick-lock páčok na jednu palicu je asi to najlepšie. S týmto systémom mám iba dobré skúsenosti.

Všetky tri páry palíc Black Diamond doteraz dobre slúžia a zatiaľ ma žiadne nesklamali. Alpine Carbon Cork aj Syncro Elliptic vsak oboje ukázali, že sofistikovaný remienok môže byť problematický – po čase sa totiž na oboch paliciach začal párať. Treba to rýchlo svojpomocne opraviť, aby sa inak pohodlný remienok nepokazil.

V praxi som nezaznamenal nejaké zásadné výhody karbónu oproti duralu. Možno snáď spomenúť, že Alpine Carbon Cork je pružnejší ako pomerne tuhý Syncro Elliptic (má segmenty s elipsovým prierezom pre zvýšenú tuhosť). Pri karbóne sa netreba báť deformácie po ohnutí, materiál sa vždy vráti späť, avšak kým dural sa pri zvýšenej sile ohne, karbón sa buď vráti alebo sa rovno zlomí – ohyb nenastane. Syncro Elliptic sú však o vyše 100g ťažšie a tak bol efekt zľahčenia príjemný. Rozdielne je aj ťažisko palíc, pričom karbónové sú viac vyvážené do rúčky.

Záver

Teleskopické palice Black Diamond Alpine Carbon Cork sú zaujímavé netradičným materiálom – karbónom. Ich hmotnosť pod 0,5 kg je príjemná, hoci nejeden gramár bude oponovať, že to mohlo byť lepšie. Pozitívne hodnotím, že výrobca v snahe znížiť hmotnosť nesiahol na redukciu bohatej výbavy – príjemné korkové rúčky s dobrým gripom, predĺžené penové madlo pod rúčkou, veľké terčíky, či pohodlný remienok. Spolu so spoľahlivým a pohodlným aretačným systémom flick-lock a dlhými hrotmi ide o palice, ktoré možno odporúčať na všestranné outdoorové celoročné použitie všetkým s výnimkou ľudí s vyšším vzrastom, ktorým 130 cm maximum môže byť nedostatočné. Či sa vyššia investícia do karbónového materiálu oplatí, alebo postačí verzia z duralu, je individuálne.

Fotogaléria k článku

Najnovšie