Rada

Opekačky

25.02.11 Pri decembrovom stretnutí autorov s redakciou sa zvrtla reč aj na námety článkov a Tóno Záhradník pripomenul jeden veľký dlh nás autorov k turistickému národu. Nenapísanie článku o opekaní. Nuž som si spomenul na moje začiatky a kam som sa samovzdelávaním dostal po tridsiatich rokoch. Dúfam, že vám bude chutiť!

K turistike podľa mňa patrí neodmysliteľne aj posedenie pri ohni. Či už len tak, sediac a hľadiac do fascinujúceho mihotania plameňov, alebo si na ňom aj niečo pripravujúc pod zub. Ak sa k tomu pridruží ešte aj gitara, moja duša plesá, ba priam krochká blahom.

Keď boli deti naozaj malé, čiže som ich nosil v sedačke, v rámci sobotňajších túr do kopcov v okolí Bratislavy sa veľmi ďaleko zájsť nedalo. No a keďže pozornosť malého dieťaťa sa dosť ťažko upúta na dlhšiu dobu, rozhodol som sa vybudovať vlastné ohnisko. Malo byť stranou od značkovaných trás, aby nás davy turistiky chtivých ľudí neobťažovali, ale zase nie ďalej ako dve hodiny od MHD. Takisto musela byť v dosahu voda, lebo nosiť ju so sebou by bola dosť oštara. Napokon sa mi podarilo nájsť miesto neďaleko jednej zo studničiek nad Krasňanmi a tak vzniklo miesto, kam chodíme snáď už tridsať rokov. Pomocou konára a sekerky som vykopal asi 20 cm hlbokú jamu o priemere asi 80 cm. Nanosil som okolo nej kamene a ohnisko bolo hotové. Pôvodne pri ňom ležal mohutný kmeň, na ktorom sme sedávali. Dnes je po ňom už len práchnivá kôpka. Kým sa v kotlíku varil guláš, unavené dietko si schruplo v hojdacej sieti. Svokor ma začal nazývať "Fajerman".

Dcérky odrástli, ba priam sa už odsťahovali zo Slovenska, no naše ohnisko aspoň raz ročne s manželkou navštívime, aby sme si pripomenuli tie krásne časy. Samozrejme, že vždy si niečo na ohni pripravíme. Od úplne klasického opekania slaninky, špekáčikov a klobásky sme prešli rôznymi variantmi živánskej. Najprv sme to skúšali na paličke ponapichujúc striedavo plátky bravčového mäsa, cibuľu, klobásku, slaninku. Nie vždy sa to podarilo opiecť v rovnako vhodnej konzumovateľnej podobe. Tak sme to začali baliť do alobalu a dávať pod žeravé uhlíky. Alobal to nie vždy prežil bez úhony, zväčša šťava z neho vytiekla. Začali sme teda používať malé grilovacie alumíniové misky, zabalené do alobalu. Keďže vyrobiť dostatočné množstvo uhlíkov, aby sme misky nimi zakryli celé, je časovo náročné, vypracoval som si napokon vlastnú variantu prenosného grilu z trojnožky na kotlík a pletiva, ktoré naň vešiam pomocou oceľových laniek, prichytených k pletivu skrutkou a maticou.

K ohnisku chodievame na jeseň a cestou zbierame černice. Zastavíme sa pri studničke, naberieme vodu do ešusov a pokračujeme k ohnisku. Žena čistí zemiaky, ja zatiaľ idem na drevo, keď predtým vyčistím ohnisko od popadaného lístia a starého popola. K neodmysliteľnej výbave patrí sekerka, zápalky, nôž - môj 30 cm drobček, drevený lopárik, alobal, veľká alumíniová grilovacia miska, antikorové poháriky, flaška červeného vínečka, kofola, rumový čaj v termoske, cibuľa, zemiaky, prerastená oravská slaninka, klobáska, dopredu doma naklepané a vhodne okorenené bravčové mäsko, horčica, soľ a nejaké sladkosti. To ako sladká bodka na záver.

Do grilovacej misky nakrájame zemiaky na plátky, cibuľu na plátky, slaninku na plátky, pridáme kúsky mäsa. Takto naplnenú misku zabalíme do alobalu a poukladáme na pletivo - rošt, ktorý je zavesený na trojnožke. Potom už len udržujem vhodný oheň, popíjame červené vínko, kto chce, s kofolou, a chystáme sa na lukulské hody. Keď žena usúdi, že je ten správny čas, pomocou sekerky dám trojnožku aj s cenným nákladom dole z ohňa, odbalíme alobal a pomocou lyžíc či prstov začíname hodovať. Ak nám zostali nejaké zemiaky, dáme ich pod uhlíky a kým dojeme tú pochúťku v miske a trošku si odfúkneme, sú zemiačiky upečené. Pomocou nejakého klátika ich vyberieme z pahreby, rozpučíme a posolíme. Pomocou lyžice ich vydlabávame zo šupky a ešte vrelé, prehadzujúc na jazyku, konzumujeme. Napokon si vždy ešte nájdeme v brušku kúsok voľného miesta na Študentskú pečať, Pardubický slivkový perník, či inú sladkosť.

Dnes tento spôsob grilovania používame aj pri občasnej návšteve u známych na záhrade, kde ináč z dôvodu akútnej hrozby manuálnej poľnohospodárskej činnosti veľmi nerád chodím. Neviem, či v päťhviezdičkových hoteloch podávajú lepšie delikatesy, peňaženka mi nedovoľuje túto otázku definitívne rozlúsknuť, ale keď si ešte navyše potom schrupnem v hojdacej sieti, rozhodne by som nemenil. V okolitom lese rastú navyše Bedle jedlé a tak sa žena potom vyberá na ich zber a my máme doma v nedeľu ďalšiu delikatesu a to vyprážané Bedle jedlé v trojobale so zemiakovou kašou.

Keď sa takto po hodoch spamätáme, ja zahasím posledné uhlíky, žena zbalí veci do ruksaku a opúšťame na rok toto krásne miesto spojené pre nás navždy s našou rodinou.

K príprave potrebujeme:

2 ks stredne veľkej cibule
1 kg zemiakov
250 g oravskej slaniny
2 nôžky klobásky Kohút
1,5 l červeného vína podľa výberu
0,5 kg bravčového mäsa a iné suroviny podľa chuti

Zdieľaj:  
Reakcie
Opekačky 28/07/11 09:08 27 príspevkov
Najnovšie články autora
 
Prístrešok Poľovnícka chatka na Babe Pri relaxačno-rehabilitačnom pobyte v Dudinciach som rovno z izby v hoteli Rubín pozeral na nevysoký, zalesnený hrebeň, tiahnuci sa na severovýchod. Z mapy som vedel, že tu nie sú žiadne značky, a tak som sa rozhodol chrbát preskúmať po neznačených cestičkách. Medzi nevýraznými vrcholmi Baba – Babica – Bača, som našiel na lúčke vedľa poľnej cesty poľovnícku chatku. Minimálne cykloturistom by sa mohla hodiť ako úkryt pred nepriaznivým počasím či na prespanie. 20/06/15 Miroslav Svítek Krupinská planina
Reportáž Diaľkový pochod Pikovice – Prčice Nechodievam na diaľkové pochody do zahraničia, ani mimo západného Slovenska. Ale keď som sa dozvedel, že legendárny DP Praha – Prčice bude mať tento rok 50. ročník, nedalo mi a vybral som sa naň. Oslovil som parťákov z klubu, no nikto neprejavil záujem. Zato na moje veľké prekvapenie a potešenie sa rozhodla ísť kamarátka Ivana (nie tá z prechodu Cesty Márie Széchy) s bratom. Obaja sú na dôchodku, nechodievajú dlhšie túry ako 25 km, ale v apríli sa rozchodili na 160 km putovaní do Santiago de Compostella. V piatok sme vyrazili po práci autom z Bratislavy do Prahy. Každý prenocoval u dcéry a v sobotu ráno o 5.50 h sme sa stretli na hlavnej stanici v Prahe. 31/05/15 Miroslav Svítek Svet
Túra Strážnice – Veselí nad Moravou Naša prvá spoločná rozhľadňová túra natoľko oslovila Mivyho, že popátral v blízkom okolí Skalice a navrhol túru po dvoch rozhľadniach medzi Strážnicou a Veselím nad Moravou. Sobotňajší vlak o 6.16 h do Skalice sa pomaly stáva "mojím vlakom". Autom sme sa odviezli zo Skalice do Strážnice. Na rozdiel od slnečného počasia spred 10 dní sme tento raz boli vymrznutí od studeného vetra a okrem krátkeho dažďa sme si užili aj snehovej prehánky. 17/05/15 Miroslav Svítek Biele Karpaty
Najnovšie články na titulke
 
Túra Mlyny Rastoke a Plitvické jazerá V nasledujúcich riadkoch si neprečítate o podávaní veľkých výkonov, ale berte to ako tip na spríjemnenie cesty k Jadranskému moru a pre tých, ktorí by radi Chorvátsko spoznali aj z iného pohľadu ako z ležadla pri mori, bude hádam článok inšpiráciou. dnes Zdeno Vasilišin Svet
Správa Aktuality z Tatier pred letnou sezónou Dnes sa končí sezónna uzávera turistických chodníkov vo Vysokých, Belianskych a Západných Tatrách. Od zajtra, 16. júna, by mali byť turistom dostupné všetky značkované chodníky na území celého Tatranského národného parku. Zisťovali sme, aký je aktuálny stav turistických chodníkov a či v ich sieti nenastali nejaké zmeny. 15/06/15 Soňa Mäkká Správy
Túra Tri dni na myjavských kopaniciach Po nie príliš vľúdnom konci mája sa chystalo začiatkom ďalšieho mesiaca vypuknúť leto. Víkend bude obsadený rodinnými záležitosťami. Narýchlo teda vybavujem voľno na posledné tri pracovné dni a večer sadnem nad mapu. Z viacerých kandidátov vyhralo "horné Záhorie" - pahorkatina medzi Skalicou a Brezovou pod Bradlom. Okrem toho, že som niektoré časti doteraz nenavštívil, motiváciou bolo zamerať zopár značkovaných úsekov a spresniť mapu (preto aj trasa niekedy vyzerá nezvyklo). včera Michal Bukvai Biele Karpaty, Malé Karpaty, +

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Opekačky 28/07/11 09:08 27 príspevkov
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
Práve nás číta 595 ľudí
0.31 (0.04)