Rada

Opekačky

Miroslav Svítek 25.02.11 Pri decembrovom stretnutí autorov s redakciou sa zvrtla reč aj na námety článkov a Tóno Záhradník pripomenul jeden veľký dlh nás autorov k turistickému národu. Nenapísanie článku o opekaní. Nuž som si spomenul na moje začiatky a kam som sa samovzdelávaním dostal po tridsiatich rokoch. Dúfam, že vám bude chutiť!

K turistike podľa mňa patrí neodmysliteľne aj posedenie pri ohni. Či už len tak, sediac a hľadiac do fascinujúceho mihotania plameňov, alebo si na ňom aj niečo pripravujúc pod zub. Ak sa k tomu pridruží ešte aj gitara, moja duša plesá, ba priam krochká blahom.

Keď boli deti naozaj malé, čiže som ich nosil v sedačke, v rámci sobotňajších túr do kopcov v okolí Bratislavy sa veľmi ďaleko zájsť nedalo. No a keďže pozornosť malého dieťaťa sa dosť ťažko upúta na dlhšiu dobu, rozhodol som sa vybudovať vlastné ohnisko. Malo byť stranou od značkovaných trás, aby nás davy turistiky chtivých ľudí neobťažovali, ale zase nie ďalej ako dve hodiny od MHD. Takisto musela byť v dosahu voda, lebo nosiť ju so sebou by bola dosť oštara. Napokon sa mi podarilo nájsť miesto neďaleko jednej zo studničiek nad Krasňanmi a tak vzniklo miesto, kam chodíme snáď už tridsať rokov. Pomocou konára a sekerky som vykopal asi 20 cm hlbokú jamu o priemere asi 80 cm. Nanosil som okolo nej kamene a ohnisko bolo hotové. Pôvodne pri ňom ležal mohutný kmeň, na ktorom sme sedávali. Dnes je po ňom už len práchnivá kôpka. Kým sa v kotlíku varil guláš, unavené dietko si schruplo v hojdacej sieti. Svokor ma začal nazývať "Fajerman".

Dcérky odrástli, ba priam sa už odsťahovali zo Slovenska, no naše ohnisko aspoň raz ročne s manželkou navštívime, aby sme si pripomenuli tie krásne časy. Samozrejme, že vždy si niečo na ohni pripravíme. Od úplne klasického opekania slaninky, špekáčikov a klobásky sme prešli rôznymi variantmi živánskej. Najprv sme to skúšali na paličke ponapichujúc striedavo plátky bravčového mäsa, cibuľu, klobásku, slaninku. Nie vždy sa to podarilo opiecť v rovnako vhodnej konzumovateľnej podobe. Tak sme to začali baliť do alobalu a dávať pod žeravé uhlíky. Alobal to nie vždy prežil bez úhony, zväčša šťava z neho vytiekla. Začali sme teda používať malé grilovacie alumíniové misky, zabalené do alobalu. Keďže vyrobiť dostatočné množstvo uhlíkov, aby sme misky nimi zakryli celé, je časovo náročné, vypracoval som si napokon vlastnú variantu prenosného grilu z trojnožky na kotlík a pletiva, ktoré naň vešiam pomocou oceľových laniek, prichytených k pletivu skrutkou a maticou.

K ohnisku chodievame na jeseň a cestou zbierame černice. Zastavíme sa pri studničke, naberieme vodu do ešusov a pokračujeme k ohnisku. Žena čistí zemiaky, ja zatiaľ idem na drevo, keď predtým vyčistím ohnisko od popadaného lístia a starého popola. K neodmysliteľnej výbave patrí sekerka, zápalky, nôž - môj 30 cm drobček, drevený lopárik, alobal, veľká alumíniová grilovacia miska, antikorové poháriky, flaška červeného vínečka, kofola, rumový čaj v termoske, cibuľa, zemiaky, prerastená oravská slaninka, klobáska, dopredu doma naklepané a vhodne okorenené bravčové mäsko, horčica, soľ a nejaké sladkosti. To ako sladká bodka na záver.

Do grilovacej misky nakrájame zemiaky na plátky, cibuľu na plátky, slaninku na plátky, pridáme kúsky mäsa. Takto naplnenú misku zabalíme do alobalu a poukladáme na pletivo - rošt, ktorý je zavesený na trojnožke. Potom už len udržujem vhodný oheň, popíjame červené vínko, kto chce, s kofolou, a chystáme sa na lukulské hody. Keď žena usúdi, že je ten správny čas, pomocou sekerky dám trojnožku aj s cenným nákladom dole z ohňa, odbalíme alobal a pomocou lyžíc či prstov začíname hodovať. Ak nám zostali nejaké zemiaky, dáme ich pod uhlíky a kým dojeme tú pochúťku v miske a trošku si odfúkneme, sú zemiačiky upečené. Pomocou nejakého klátika ich vyberieme z pahreby, rozpučíme a posolíme. Pomocou lyžice ich vydlabávame zo šupky a ešte vrelé, prehadzujúc na jazyku, konzumujeme. Napokon si vždy ešte nájdeme v brušku kúsok voľného miesta na Študentskú pečať, Pardubický slivkový perník, či inú sladkosť.

Dnes tento spôsob grilovania používame aj pri občasnej návšteve u známych na záhrade, kde ináč z dôvodu akútnej hrozby manuálnej poľnohospodárskej činnosti veľmi nerád chodím. Neviem, či v päťhviezdičkových hoteloch podávajú lepšie delikatesy, peňaženka mi nedovoľuje túto otázku definitívne rozlúsknuť, ale keď si ešte navyše potom schrupnem v hojdacej sieti, rozhodne by som nemenil. V okolitom lese rastú navyše Bedle jedlé a tak sa žena potom vyberá na ich zber a my máme doma v nedeľu ďalšiu delikatesu a to vyprážané Bedle jedlé v trojobale so zemiakovou kašou.

Keď sa takto po hodoch spamätáme, ja zahasím posledné uhlíky, žena zbalí veci do ruksaku a opúšťame na rok toto krásne miesto spojené pre nás navždy s našou rodinou.

K príprave potrebujeme:

2 ks stredne veľkej cibule
1 kg zemiakov
250 g oravskej slaniny
2 nôžky klobásky Kohút
1,5 l červeného vína podľa výberu
0,5 kg bravčového mäsa a iné suroviny podľa chuti

Zdieľaj:  
Reakcie
Opekačky 28/07/11 09:08 27 príspevkov
Najnovšie články autora
 
Túra Rozhľadne Lipovec a Hrajky Rozhľadňové víkendové vandre pre rok 2014 ukončila zmena času, a tak som rozmýšľal, či by sa niečo podobné, ale jednodňové, nedalo podnikať v blízkom okolí Bratislavy. Pán Google mi našiel rozhľadne v Trnavskom kraji a na moje prekvapenie tam boli rozhľadne, ktoré nie sú ani na www.turistickamapa.sk. Nuž o program na štyri soboty bolo postarané a hneď v prvú novembrovú sobotu vyrazila osvedčená rozhľadňová partia za obdobou rozhľadne nad Rozbehmi, ktorú postavili nad samotou Rehušovci, neďaleko obce Prietrž. 05/12/14 Miroslav Svítek Malé Karpaty, Myjavská pahorkatina
Recenzia (Yu)konský zápisník Možno bolo symbolické, že som posledné stránky knižky dočítal v lietadle, keď som sa vracal z návštevy mojej mladšej dcéry, vydatej v zahraničí a bol predvečer 25. výročia 17. novembra 1989. Mnohí frfleme na súčasnú dobu, ale pred 25 rokmi by som sa nemohol len tak vracať od svojej dcéry z cudziny, ani ona by sa nemohla kedykoľvek vrátiť do rodnej krajiny. Autor knižky by nemohol opísať, čo zažil. Ak by to napísal, asi by sme si to neprečítali a on by sa po slobodnom návrate nemohol usadiť v bratislavskej džungli. 26/11/14 Miroslav Svítek Mapy a knihy
Túra Rozhľadne Stratenec, Miloňová a Čarták Časť októbrovej dovolenky som sa rozhodol stráviť asi posledným putovaním roku 2014 za rozhľadňami. Pridali sa ku mne Ivan, Paľo a Anka, a tak sme spolu v pondelok 13. 10. vystúpili z rýchlika v Považskej Bystrici. Že 13-stka v dátume asi nebola šťastná, sme sa presvedčili, keď sme márne čakali na zastávke odporúčanej dvomi trafikantkami, na autobus do Hornej Marikovej - Vlkova. Napokon sme sa vybrali na autobusovú stanicu a išli o hodinu neskorším a ešte sme si pridali navyše 3 km po asfaltke. 14/11/14 Miroslav Svítek Javorníky, Česko
Najnovšie články na titulke
 
Ferrata Zo Simonyhutte k Vordere Gosausee V polovici júna 2014 som v Dachsteine absolvoval nádhernú štvordňovú prechádzku, počas ktorej som prešiel viacero zaistených ciest. Prvé 2 dni som išiel od Vordere Gosausee na Simonyhutte, ďalšie 2 dni som sa vracal späť. Dnes opíšem záverečné 2 dni trasy a spomeniem Wildkar Klettersteig, Hohes Kreuz, Amon Klettersteig, Linzer Weg a adrenalínový výstup na Steiglkogel. dnes Martin Knor Svet
Prístrešok Vrátenec v Čiernej doline Tip na núdzový nocľah nielen pre peších turistov ale tiež pre cyklistov, prechádzajúcich horský priesmyk Malý Šturec na pomedzí Veľkej Fatry a Kremnických vrchov. Objekt je dostupný po kvalitnej lesnej asfaltovej ceste v blízkosti polesia Horný Harmanec na hlavnom cestnom ťahu Banská Bystrica - Turčianske Teplice. včera Tomáš Trstenský Kremnické vrchy, Veľká Fatra a Choč
Príbeh Tajomná zásuvka Náhodou otváram zásuvku, do ktorej často zhŕňam to, čo zavadzia na chalupárskom stole. Postupne vykladám jednotlivé drobnosti. Každá mi niečo pripomenie. Na vrchu je mapa Malých Karpát na všetkých zhyboch polepená lepiacou páskou, jej "dátum narodenia" je rok 1983. 24/12/14 Daniela Mäkká Príbehy

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Opekačky 28/07/11 09:08 27 príspevkov
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
Práve nás číta 1197 ľudí
0.38 (0.07)