Rada

Opekačky

Miroslav Svítek 25.02.11 Pri decembrovom stretnutí autorov s redakciou sa zvrtla reč aj na námety článkov a Tóno Záhradník pripomenul jeden veľký dlh nás autorov k turistickému národu. Nenapísanie článku o opekaní. Nuž som si spomenul na moje začiatky a kam som sa samovzdelávaním dostal po tridsiatich rokoch. Dúfam, že vám bude chutiť!

K turistike podľa mňa patrí neodmysliteľne aj posedenie pri ohni. Či už len tak, sediac a hľadiac do fascinujúceho mihotania plameňov, alebo si na ňom aj niečo pripravujúc pod zub. Ak sa k tomu pridruží ešte aj gitara, moja duša plesá, ba priam krochká blahom.

Keď boli deti naozaj malé, čiže som ich nosil v sedačke, v rámci sobotňajších túr do kopcov v okolí Bratislavy sa veľmi ďaleko zájsť nedalo. No a keďže pozornosť malého dieťaťa sa dosť ťažko upúta na dlhšiu dobu, rozhodol som sa vybudovať vlastné ohnisko. Malo byť stranou od značkovaných trás, aby nás davy turistiky chtivých ľudí neobťažovali, ale zase nie ďalej ako dve hodiny od MHD. Takisto musela byť v dosahu voda, lebo nosiť ju so sebou by bola dosť oštara. Napokon sa mi podarilo nájsť miesto neďaleko jednej zo studničiek nad Krasňanmi a tak vzniklo miesto, kam chodíme snáď už tridsať rokov. Pomocou konára a sekerky som vykopal asi 20 cm hlbokú jamu o priemere asi 80 cm. Nanosil som okolo nej kamene a ohnisko bolo hotové. Pôvodne pri ňom ležal mohutný kmeň, na ktorom sme sedávali. Dnes je po ňom už len práchnivá kôpka. Kým sa v kotlíku varil guláš, unavené dietko si schruplo v hojdacej sieti. Svokor ma začal nazývať "Fajerman".

Dcérky odrástli, ba priam sa už odsťahovali zo Slovenska, no naše ohnisko aspoň raz ročne s manželkou navštívime, aby sme si pripomenuli tie krásne časy. Samozrejme, že vždy si niečo na ohni pripravíme. Od úplne klasického opekania slaninky, špekáčikov a klobásky sme prešli rôznymi variantmi živánskej. Najprv sme to skúšali na paličke ponapichujúc striedavo plátky bravčového mäsa, cibuľu, klobásku, slaninku. Nie vždy sa to podarilo opiecť v rovnako vhodnej konzumovateľnej podobe. Tak sme to začali baliť do alobalu a dávať pod žeravé uhlíky. Alobal to nie vždy prežil bez úhony, zväčša šťava z neho vytiekla. Začali sme teda používať malé grilovacie alumíniové misky, zabalené do alobalu. Keďže vyrobiť dostatočné množstvo uhlíkov, aby sme misky nimi zakryli celé, je časovo náročné, vypracoval som si napokon vlastnú variantu prenosného grilu z trojnožky na kotlík a pletiva, ktoré naň vešiam pomocou oceľových laniek, prichytených k pletivu skrutkou a maticou.

K ohnisku chodievame na jeseň a cestou zbierame černice. Zastavíme sa pri studničke, naberieme vodu do ešusov a pokračujeme k ohnisku. Žena čistí zemiaky, ja zatiaľ idem na drevo, keď predtým vyčistím ohnisko od popadaného lístia a starého popola. K neodmysliteľnej výbave patrí sekerka, zápalky, nôž - môj 30 cm drobček, drevený lopárik, alobal, veľká alumíniová grilovacia miska, antikorové poháriky, flaška červeného vínečka, kofola, rumový čaj v termoske, cibuľa, zemiaky, prerastená oravská slaninka, klobáska, dopredu doma naklepané a vhodne okorenené bravčové mäsko, horčica, soľ a nejaké sladkosti. To ako sladká bodka na záver.

Do grilovacej misky nakrájame zemiaky na plátky, cibuľu na plátky, slaninku na plátky, pridáme kúsky mäsa. Takto naplnenú misku zabalíme do alobalu a poukladáme na pletivo - rošt, ktorý je zavesený na trojnožke. Potom už len udržujem vhodný oheň, popíjame červené vínko, kto chce, s kofolou, a chystáme sa na lukulské hody. Keď žena usúdi, že je ten správny čas, pomocou sekerky dám trojnožku aj s cenným nákladom dole z ohňa, odbalíme alobal a pomocou lyžíc či prstov začíname hodovať. Ak nám zostali nejaké zemiaky, dáme ich pod uhlíky a kým dojeme tú pochúťku v miske a trošku si odfúkneme, sú zemiačiky upečené. Pomocou nejakého klátika ich vyberieme z pahreby, rozpučíme a posolíme. Pomocou lyžice ich vydlabávame zo šupky a ešte vrelé, prehadzujúc na jazyku, konzumujeme. Napokon si vždy ešte nájdeme v brušku kúsok voľného miesta na Študentskú pečať, Pardubický slivkový perník, či inú sladkosť.

Dnes tento spôsob grilovania používame aj pri občasnej návšteve u známych na záhrade, kde ináč z dôvodu akútnej hrozby manuálnej poľnohospodárskej činnosti veľmi nerád chodím. Neviem, či v päťhviezdičkových hoteloch podávajú lepšie delikatesy, peňaženka mi nedovoľuje túto otázku definitívne rozlúsknuť, ale keď si ešte navyše potom schrupnem v hojdacej sieti, rozhodne by som nemenil. V okolitom lese rastú navyše Bedle jedlé a tak sa žena potom vyberá na ich zber a my máme doma v nedeľu ďalšiu delikatesu a to vyprážané Bedle jedlé v trojobale so zemiakovou kašou.

Keď sa takto po hodoch spamätáme, ja zahasím posledné uhlíky, žena zbalí veci do ruksaku a opúšťame na rok toto krásne miesto spojené pre nás navždy s našou rodinou.

K príprave potrebujeme:

2 ks stredne veľkej cibule
1 kg zemiakov
250 g oravskej slaniny
2 nôžky klobásky Kohút
1,5 l červeného vína podľa výberu
0,5 kg bravčového mäsa a iné suroviny podľa chuti

Zdieľaj:  
Reakcie
Opekačky 28/07/11 09:08 27 príspevkov
Najnovšie články autora
 
Recenzia Softshellová bunda Kilpi - Johny I. V polovici mája 2014, počas náhleho ochladenia, sprevádzaného výdatnými dažďami a vetrom, som dostal na otestovanie bondovanú, softshellovú bundu Johny I. z radu outdoorového oblečenia Kilpi. Nosil som ju na cesty do práce, kedy som sa len krátko nachádzal mimo dopravných prostriedkov, ale aj na jednodňové túry do Malých Karpát v okolí Bratislavy. Podľa výrobcu materiál Siberium prešiel viac než desaťročným vývojom. Používajú látky japonskej firmy Toray. 02/07/14 Miroslav Svítek Oblečenie
Túra Cesta M. Széchy: Rim. Sobota – Fiľakovo Na dnešný deň sa teším, lebo dva dni trápenia so spoločníkmi, nepripravenými na diaľkovú turistiku, ma dosť znechutili. Verím, že sám si vychutnám trasu a bez stresu dokončím putovanie po Ceste Márie Széchy. To netuším, aké prekvapenie mi pripraví otrasné značkovanie. Mám ale niečo odšliapané, a tak sa so sedliackou logikou vyrovnám so všetkými záludnosťami a napokon si spokojný vo Fiľakove sadnem do vlaku domov. 13/06/14 Miroslav Svítek Cerová vrchovina, Juhoslovenská kotlina
Túra Cesta M. Széchy: Hnúšťa – Rim. Sobota Dnes sa k nám má pripojiť kamarát z Košíc – Tamas. Keďže však príde o vlak neskôr, máme sa stretnúť na trase pri smerovníku Klinové, pričom on príde z obce Rimavské Brezovo. Vypočítam si, že by tam mal byť o 11.00 h a my o 11.30 h. Preto prosím Ivanu, aby sa tomu prispôsobila. Márne. Vidina toho, že sa dnes nemusíme naháňať na autobus, jej spôsob chôdze spomalil na úroveň plazenia sa. S Tamasom sme sa stretli až v Horných Zahoranoch, kde som volil prezidenta. 06/06/14 Miroslav Svítek Revúcka vrchovina, Juhoslovenská kotlina
Najnovšie články na titulke
 
Cyklotúra Okolo Nových Zámkov Uzatvárať zimnú cyklosezónu na najteplejšom mieste Slovenska môže vyzerať ako potrhlý nápad. No zatiaľ čo skialpinisti vyplakávajú nad vysokohorskou čľapkanicou, ja si uprostred marca balím kraťasy, tričko a slnečné okuliare. „Služobný“ výjazd do Hurbanova sme sa totiž rozhodli spestriť cyklistickým odlovom geocacherskej série okolo Nových Zámkov. dnes Palo "Axel" Gomboš Podunajsko
Túra Kresaná skala, Malý Milič a Suchá hora Dlhší čas sa zapodievame s priateľmi plánom o spoznaní Suchej hory (806 m), čnejúcej nad hríbikom Malá Marovka v prírodnej rezervácii Marocká hoľa, ktorou prechádza zelená značka č. 5744 Skároš – Kuzmice. Dnes nás čaká tropická teplota 30 °C, ale v tieni lesa to snáď nebude až také zlé, aby sme nenaplnili plán prechodu a skúmania nových miest. dnes Marián Jaššo Slanské vrchy
PR Slovenské dni v NP Donau-Auen Národný park Donau-Auen (Dunajské luhy) sa rozprestiera medzi európskymi hlavnými mestami Viedňou a Bratislavou a chráni posledné veľké územie pririečnej lužnej krajiny v strednej Európe. Životodarnou tepnou tohto územia je prirodzený tok Dunaja, ktorý vytvára životné prostredie pre mnohé vzácne rastliny a živočíchy. Ponuka vzdelávania v národnom parku je pestrá a rôznorodá: počas peších túr či splavov vás skúsení sprievodcovia zasvätia do tajov čarovnej prírody Dunajských luhov. včera PR článok Správy

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Opekačky 28/07/11 09:08 27 príspevkov
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
Práve nás číta 1116 ľudí
0.41 (0.08)