Rada

Opekačky

Miroslav Svítek 25.02.11 Pri decembrovom stretnutí autorov s redakciou sa zvrtla reč aj na námety článkov a Tóno Záhradník pripomenul jeden veľký dlh nás autorov k turistickému národu. Nenapísanie článku o opekaní. Nuž som si spomenul na moje začiatky a kam som sa samovzdelávaním dostal po tridsiatich rokoch. Dúfam, že vám bude chutiť!

K turistike podľa mňa patrí neodmysliteľne aj posedenie pri ohni. Či už len tak, sediac a hľadiac do fascinujúceho mihotania plameňov, alebo si na ňom aj niečo pripravujúc pod zub. Ak sa k tomu pridruží ešte aj gitara, moja duša plesá, ba priam krochká blahom.

Keď boli deti naozaj malé, čiže som ich nosil v sedačke, v rámci sobotňajších túr do kopcov v okolí Bratislavy sa veľmi ďaleko zájsť nedalo. No a keďže pozornosť malého dieťaťa sa dosť ťažko upúta na dlhšiu dobu, rozhodol som sa vybudovať vlastné ohnisko. Malo byť stranou od značkovaných trás, aby nás davy turistiky chtivých ľudí neobťažovali, ale zase nie ďalej ako dve hodiny od MHD. Takisto musela byť v dosahu voda, lebo nosiť ju so sebou by bola dosť oštara. Napokon sa mi podarilo nájsť miesto neďaleko jednej zo studničiek nad Krasňanmi a tak vzniklo miesto, kam chodíme snáď už tridsať rokov. Pomocou konára a sekerky som vykopal asi 20 cm hlbokú jamu o priemere asi 80 cm. Nanosil som okolo nej kamene a ohnisko bolo hotové. Pôvodne pri ňom ležal mohutný kmeň, na ktorom sme sedávali. Dnes je po ňom už len práchnivá kôpka. Kým sa v kotlíku varil guláš, unavené dietko si schruplo v hojdacej sieti. Svokor ma začal nazývať "Fajerman".

Dcérky odrástli, ba priam sa už odsťahovali zo Slovenska, no naše ohnisko aspoň raz ročne s manželkou navštívime, aby sme si pripomenuli tie krásne časy. Samozrejme, že vždy si niečo na ohni pripravíme. Od úplne klasického opekania slaninky, špekáčikov a klobásky sme prešli rôznymi variantmi živánskej. Najprv sme to skúšali na paličke ponapichujúc striedavo plátky bravčového mäsa, cibuľu, klobásku, slaninku. Nie vždy sa to podarilo opiecť v rovnako vhodnej konzumovateľnej podobe. Tak sme to začali baliť do alobalu a dávať pod žeravé uhlíky. Alobal to nie vždy prežil bez úhony, zväčša šťava z neho vytiekla. Začali sme teda používať malé grilovacie alumíniové misky, zabalené do alobalu. Keďže vyrobiť dostatočné množstvo uhlíkov, aby sme misky nimi zakryli celé, je časovo náročné, vypracoval som si napokon vlastnú variantu prenosného grilu z trojnožky na kotlík a pletiva, ktoré naň vešiam pomocou oceľových laniek, prichytených k pletivu skrutkou a maticou.

K ohnisku chodievame na jeseň a cestou zbierame černice. Zastavíme sa pri studničke, naberieme vodu do ešusov a pokračujeme k ohnisku. Žena čistí zemiaky, ja zatiaľ idem na drevo, keď predtým vyčistím ohnisko od popadaného lístia a starého popola. K neodmysliteľnej výbave patrí sekerka, zápalky, nôž - môj 30 cm drobček, drevený lopárik, alobal, veľká alumíniová grilovacia miska, antikorové poháriky, flaška červeného vínečka, kofola, rumový čaj v termoske, cibuľa, zemiaky, prerastená oravská slaninka, klobáska, dopredu doma naklepané a vhodne okorenené bravčové mäsko, horčica, soľ a nejaké sladkosti. To ako sladká bodka na záver.

Do grilovacej misky nakrájame zemiaky na plátky, cibuľu na plátky, slaninku na plátky, pridáme kúsky mäsa. Takto naplnenú misku zabalíme do alobalu a poukladáme na pletivo - rošt, ktorý je zavesený na trojnožke. Potom už len udržujem vhodný oheň, popíjame červené vínko, kto chce, s kofolou, a chystáme sa na lukulské hody. Keď žena usúdi, že je ten správny čas, pomocou sekerky dám trojnožku aj s cenným nákladom dole z ohňa, odbalíme alobal a pomocou lyžíc či prstov začíname hodovať. Ak nám zostali nejaké zemiaky, dáme ich pod uhlíky a kým dojeme tú pochúťku v miske a trošku si odfúkneme, sú zemiačiky upečené. Pomocou nejakého klátika ich vyberieme z pahreby, rozpučíme a posolíme. Pomocou lyžice ich vydlabávame zo šupky a ešte vrelé, prehadzujúc na jazyku, konzumujeme. Napokon si vždy ešte nájdeme v brušku kúsok voľného miesta na Študentskú pečať, Pardubický slivkový perník, či inú sladkosť.

Dnes tento spôsob grilovania používame aj pri občasnej návšteve u známych na záhrade, kde ináč z dôvodu akútnej hrozby manuálnej poľnohospodárskej činnosti veľmi nerád chodím. Neviem, či v päťhviezdičkových hoteloch podávajú lepšie delikatesy, peňaženka mi nedovoľuje túto otázku definitívne rozlúsknuť, ale keď si ešte navyše potom schrupnem v hojdacej sieti, rozhodne by som nemenil. V okolitom lese rastú navyše Bedle jedlé a tak sa žena potom vyberá na ich zber a my máme doma v nedeľu ďalšiu delikatesu a to vyprážané Bedle jedlé v trojobale so zemiakovou kašou.

Keď sa takto po hodoch spamätáme, ja zahasím posledné uhlíky, žena zbalí veci do ruksaku a opúšťame na rok toto krásne miesto spojené pre nás navždy s našou rodinou.

K príprave potrebujeme:

2 ks stredne veľkej cibule
1 kg zemiakov
250 g oravskej slaniny
2 nôžky klobásky Kohút
1,5 l červeného vína podľa výberu
0,5 kg bravčového mäsa a iné suroviny podľa chuti

Zdieľaj:  
Reakcie
Opekačky 28/07/11 09:08 27 príspevkov
Najnovšie články autora
 
Útulňa Hotel pod širákem Pri putovaní od rozhľadne nad Dohňanmi k rozhľadni na Čubovom kopci a následnom návrate cez Střelnú sme prechádzali okolo perfektného zariadenia Zvonička a "hotel pod širákem". Hoci sa nenachádza na našom území, myslím, že nezaškodí jednak o ňom vedieť a jednak by mohlo inšpirovať aj niektoré obce pod našimi horami. Určite nestálo desaťtisíce eur a je to perfektná vec pre rozvoj turistického ruchu. 16/08/14 Miroslav Svítek Javorníky
Reportáž Trampská tvorivosť 2014 Partia sa rozhodla ísť do lesa v piatok a keďže, chvála bohu ešte chodím do práce, vyvstal problém, kam a s kým ísť v sobotu. Severka 1/2014, ktorá trochu zabudnutá ležala pri počítači doma, mi pomohla veľmi rýchlo vyriešiť problém. 27. – 29. júna sa pod Srnčím vrchom na fleku T. S. Kinta koná 21. ročník Trampskej tvorivosti. Keďže som na ňom párkrát vystavoval a stále sa rátam medzi trampov, bolo rozhodnuté. Odkiaľ vyrazím som nechal na autobuse a napokon to bola železničná stanica v Pezinku, kde som vystúpil z autobusu do Limbachu. 10/08/14 Miroslav Svítek Správy
Recenzia Softshellová bunda Kilpi - Johny I. V polovici mája 2014, počas náhleho ochladenia, sprevádzaného výdatnými dažďami a vetrom, som dostal na otestovanie bondovanú, softshellovú bundu Johny I. z radu outdoorového oblečenia Kilpi. Nosil som ju na cesty do práce, kedy som sa len krátko nachádzal mimo dopravných prostriedkov, ale aj na jednodňové túry do Malých Karpát v okolí Bratislavy. Podľa výrobcu materiál Siberium prešiel viac než desaťročným vývojom. Používajú látky japonskej firmy Toray. 02/07/14 Miroslav Svítek Oblečenie
Najnovšie články na titulke
 
MTB Lumšory – polonina Runa – Ljuta – Ubľa Pokračovanie cyklovíkendu na Zakarpatsku má byť "expedičným" bonusom cez turistami neobjavené doliny, doplnené výstupom na samotný vrchol poloniny Runa (Rivna polonina) a nakoniec dlhým asfaltovým dojazdom so zastávkami pri drevených chrámoch. Znie to jednoducho, ale veci sa niekedy skomplikujú, najmä ak zasiahne matka Príroda alebo pán Murphy. dnes Palo "Axel" Gomboš Svet
Test Dámska bunda Kilpi Melona Kilpi Melona je dámska nepremokavá bunda, ktorú výrobca zaradil do kategórie na jarné a jesenné použitie. Je vyrobená z dvojvrstvého ripstopového materiálu Siberium 10.000 2L. Na vnútornej strane je preto samostatná podšívka z priedušnej sieťoviny. Bunda sa dá kúpiť v dvoch farbách – červenej a fialovej. Ja som niekoľko mesiacov testovala fialový variant. včera Veronika Páričková Oblečenie
Túra Potulky po Ramsau am Dachstein s drobcom Mnohí z vás majú iste dilemu, ako si užiť rodinnú dovolenku, aby z nej mali radosť ako dospelí, tak aj ich deti. Samozrejme, že s rozdielnym vekom detí sa dumy budú líšiť. My, zatiaľ, máme ani nie dvojročného drobca na krku a ďalšieho ešte len v brušku (ale už sa statočne ozýva), takže to máme o niečo jednoduchšie. Aj keď zase s takmer dvadsaťkilovým závažím na chrbte to nie je až také ľahké. 26/08/14 Mirka a Milan Kvietkovci Rakúsko

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Opekačky 28/07/11 09:08 27 príspevkov
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
Práve nás číta 514 ľudí
0.38 (0.07)