Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Reportáž Výstava ISPO 2011

Zaujíma vás, čo je nového vo svete outdooru a akými novinkami nás prekvapia predajcovia outdoorovej výbavy v zimnej sezóne 2011/2012? Ak áno, tak si prečítajte tento článok, v ktorom vám prinášam prehľad zaujímavých noviniek zo sveta outdooru.

V dňoch 6. – 9. februára sa v bavorskom Mníchove konala už po 71-krát medzinárodná výstava ISPO, ktorá je významnou udalosťou pre všetkých výrobcov športovej výbavy a oblečenia na celom svete.

Mníchovské výstavisko aj tento rok praskalo vo švíkoch. V šestnástich halách vystavovalo viac než 2000 vystavovateľov, medzi ktorými boli veľké svetoznáme značky, ale i neznámi vystavovatelia, ktorí upútali zaujímavými výrobkami.

Directalpine

Medzi najzaujímavejšie novinky od firmy Directalpine patrí azda lyžiarska súprava Adrenalín s hybridným systémom použitých materiálov, kde torzo tela pokrýva hrubšia textília s flísovou vrstvou a ostatné časti odevu tvorí odľahčený materiál. Medzi ďalšie novinky v kategórii Mountain Top patrí aj dámsky variant technických nohavíc Eiger a inovovaná bunda Trango.

Okrem noviniek v oblasti strihov a materiálov predstavil Directalpine i novú koncepciu Limited Edition. Táto novinka prinesie každú sezónu do kategórie Mountain Top sériu vybraných výrobkov v ojedinelých trendových farbách.

Za povšimnutie ešte stojí veľmi ľahká, zateplená bunda Block, ktorá je vyplnená izolačným materiálom z recyklovaného polyestru s prídavkom kávových sedlín a pohodlná mikina Frog zo zmesového materiálu s prídavkom vlny (Tecnowool).

Heimplanet

Heimplanet je nemecký výrobca nafukovacieho stanu, ktorý mu priniesol účasť vo finále ISPO Brandnew Award v kategórii Hardware Summer. O čo vlastne ide? Heimplanet totiž predstavila jednoduchý nafukovací stan, ktorý dokáže postaviť takmer ktokoľvek. K stavbe stanu je potrebná mechanická pumpa alebo kompresor. Konštrukcia stanu je samostatná a jej tvar pripomína kryštalickú mriežku. Samotný stan sa pripína na konštrukciu, ktorá má veľmi dobrú stabilitu.

Klymit

Značka Klymit patrila na tohtoročnom veľtrhu taktiež k nováčikom a hneď na úvod získala hlavné ocenenie ISPO Brandnew Award v kategórii Hardware Summer. Oceneným výrobkom je ultraľahká karimatka Inertia X Frame, ktorá je údajne najľahšou a najkompaktnejšou karimatkou pri zachovaní plnej dĺžky.

Ďalšou zaujímavosťou tejto americkej značky sú i vesty a bundy, ktoré nevyužívajú ako izolačnú náplň klasické perie alebo syntetické vlákno, ale izolujú vzduchom, resp. plynom, ktorým sa bunda napumpuje cez systém ukrytý v ľavom vrecku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

O-range

Táto talianska značka zaujala futuristickým dizajnom a kvalitou vyhotovenia svojich batohov a tašiek určených pre šport a cestovanie. Ich výrobky sú vyrobené technológiou zvárania z jemného, no pevného materiálu, ktorý je 100% nepremokavý. Mnohé z ich batohov a tašiek obsahujú aj solárne panely, cez ktoré je možné nabíjať mobilné telefóny, GPS zariadenia, hudobné prehrávače a pod. Spomínané zariadenia je možné nabíjať aj v noci, pretože energia získaná zo solárnych panelov sa počas dňa ukladá do akumulátora zabudovaného v batohu.

Pieps

Očakávanou novinkou u firmy Pieps je lavínový vyhľadávač Vector, ktorý získal ocenenie ISPO Outdoor Award v kategórii Accessories. Tento prvý 4-anténový lavínový vyhľadávač obsahuje i GPS modul, ktorý umožňuje efektívnejšie vyhľadávanie zasypaného, bez ohľadu na jeho polohu v lavíne. Pokiaľ lavína zasype viacero ľudí, prístroj ich dokáže presne lokalizovať a na displeji zobrazí ich pozíciu. Navádzanie k zasypaným sa potom riadi podľa intenzity signálu.

Okrem amerického systému GPS je prístroj kompatibilný aj s novým európskym družicovým systémom Galileo a dá sa využiť i ako základná GPS navigácia. Podľa výrobcu má vyhľadávač kruhový dosah až 80 m a pre napájanie využíva nabíjateľné akumulátory, ktoré sú oproti štandardným alkalickým batériám menej citlivé na nízke teploty.

Na výstave bol predstavený funkčný prototyp, ktorý je doposiaľ v testovacej fáze u horských vodcov v Alpách. Na slovenský trh sa tento prístroj dostane až v zimnej sezóne 2011/2012 a jeho orientačná cena je 500€.

Horúcimi novinkami sú i záložný vysielač Backup Transmitters, vysielač pre zvieratá TX600 Transmitters a vyhľadávač Global Finder obsahujúci GPS a možnosť odosielať SMS správy.

Progress

Český Progress zaujal hlavne materiálom u výrobkov z kolekcie Dynamic. Táto kolekcia je vyrobená z pletenej textílie, ktorá okrem elastanu a polyestru obsahuje aj karbonizovaný bambus. Ten je známy svojimi antibakteriálnymi účinkami a v súčasnosti sa pridáva do rôznych syntetických materiálov, určených pre spodnú bielizeň.

Recon Instruments

Recon Instruments je kanadská značka, ktorá získala ocenenie ISPO Brandnew Awards v kategórii Accessories za svoje lyžiarske okuliare s integrovaným GPS. Tieto okuliare sú určené pre tých, ktorí chcú vedieť svoju aktuálnu rýchlosť na zjazdovke, prípadne ich zaujímajú ďalšie parametre, ako je aktuálny čas, nadmorská výška, prejdená vzdialenosť, teplota vzduchu, aktuálna poloha a ďalšie. Požadované parametre sa zobrazujú v zornom poli, podobne ako sa zobrazujú údaje vojenským pilotom na okuliaroch v prilbách. Okuliare sa dajú veľmi ľahko ovládať aj v rukaviciach.

Pre hlbšiu analýzu zaznamenaných dát z GPS je možné využiť počítač, ku ktorému sa okuliare pripájajú cez USB rozhranie.

Salomon

Firma Salomon prišla na tohtoročné ISPO s novinkou v podobe netradičného tvaru lyží. Lyže s označením Salomon BBR navrhol Bertrand Krafft (aka: BeBeR) a inšpiráciou pre ich tvar boli vraj vodné lyže.

O lyžiach sa povráva, že majú rovnaké vlastnosti v hlbokom prašane, ale aj na upravenej zjazdovke, za čo môže tvar lyží, kde širšia špička je určená pre zjazdy mimo zjazdovky a užšia päta zase bude lepšie rezať tvrdý sneh na upravených tratiach.

Sir Joseph

Osvedčený výrobca outdoorovej výbavy z peria predstavil na ISPO dva nové a päť inovovaných modelov. Medzi novinky patrí veľmi ľahká páperová vesta Eiger a bunda Apron. Obidva modely sú vyhotovené v mužskom a ženskom prevedení. Vesta i bunda je vyrobená z materiálu Softex 40 DWR a výplň tvorí husacie perie s plnivosťou 650 cuin. Tieto novinky sú dostupné v červenej, azúrovo modrej a čiernej farbe.

Okrem noviniek je zaujímavá aj inovovaná páperová bunda Ametyst. Túto bundu totiž umožňuje jej rozšírenie o dielik Expander, ktorý umožňuje čoraz populárnejšie nosenie dieťaťa v šatke. Bunda je vhodná i pre tehotné ženy, pretože sa dá ľahko upraviť podľa veľkosti bruška. Dielik na rozšírenie bundy sa predáva samostatne a použiť sa dá i v kombinácii s ostatnými ženskými bundami a vestami od tohto výrobcu.

TILAK

Český Tilak upútal pozornosť najmä dvomi čerstvými novinkami. Prvou z nich je bunda Stinger, ktorá je vyrobená z nového trojvrstvového materiálu Goretex Active Shell. Tento materiál sa vyznačuje výnimočnou priedušnosťou (RET < 3) a dokonalou odolnosťou proti vetru a vode. Celková hmotnosť výrobku z tohto materiálu nesmie presiahnuť 400g (podmienka firmy Gore). Kvôli limitovanej hmotnosti je táto bunda (ale i ostatné výrobky od ďalších výrobcov) veľmi strohá a nenájdete na nej toľko technických vychytávok, ako by ste čakali u ťažších búnd z ostatných goretexových materiálov. Na bunde Stinger napr. chýba odvetrávanie v podpaží, čo však nepredstavuje žiadny diskomfort, pretože nový Goretex Active Shell disponuje vynikajúcou priedušnosťou.

Druhou novinkou je bunda Loke z expanzívnej bavlny Ventile. Materiál použitý pre túto bundu síce nemá žiadnu membránu, no dokonale odoláva nepriazni počasia. Materiál je nepremokavý vďaka expanzívnosti bavlnených vlákien a technike tkania. Vlhkosť dopadajúca na túto husto tkanú textíliu zabezpečí zväčšovanie objemu bavlnených vlákien v priadzi a tá dokonale vyplní medzery, ktorými by mohla tkanina premokať. Materiál je dostatočne pevný a veľmi dobre dýcha. Táto bunda je vynikajúcim riešením najme pre filmárov a fotografov divokých zvierat, ktorí potrebujú byť veľmi tichí (syntetické materiály totiž vydávajú neprirodzený zvuk, ktorý plaší zver).

Warmpeace

Medzi najzaujímavejšie novinky od firmy Warmpeace patrí technická bunda Topdeck. Táto bunda je vyrobená z 3. generácie materiálu ShellTec a svojimi parametrami sa vyrovná hardshellu (odolnosť proti vode – 20.000 mm, paropriepustnosť – 20.000g/m2/24h). Bunda však nie je nepremokavá a to aj napriek tomu, že má podlepené švy. Ďalšou novinkou sú zateplené technické bundy Halifax a Calgary plnené materiálom Primaloft a pulóvre Sheppard a Shila z novozélandskej merino vlny s jemnosťou vlákien 16 mikrónov.

Za zmienku stojí aj expedičný spacák Horizont, ktorý je určený do polárnych oblastí. Spacák je plnený husím perím 90/10 s plnivosťou 900 cuin a hmotnosťou náplne 1400 gramov. Vonkajší materiál je priedušný Colibri DWR a vo vnútri nájdete zatepľovaciu vložku z merino vlny. Hmotnosť spacieho vaku je s vložkou 2,65 kg. Udávaný limit komfortu je -35 °C a orientačná cena je 900 €.

Reportaz z veltrhu na www.svetoutdooru.cz najdete tu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie