Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa KST incident na Ďurkovej mrzí

Minulý týždeň otriasli turistickou verejnosťou informácie o incidente na útulni Ďurková pod Chabencom. Vyčíňanie opitého návštevníka skončilo bodnými poraneniami dvoch ďalších návštevníkov útulne. Množstvo ďalších bolo podľa očitého svedka ohrozovaných sekerou a mrzli pred útulňou nevediac, čo bude nasledovať. Skúsenosti s personálom útulne boli podľa tohto svedka taktiež negatívne. Útulňa je majetkom regionálnej rady KST Banská Bystrica, má ju v správe miestny turistický odbor KST Družstevník Jasenie, prevádzkarom (nájomcom) je Juraj Šikula. K udalostiam poslal stanovisko Klub slovenských turistov (KST) aj KST Družstevník Jasenie.

Tento archívny článok sa vzťahuje na udalosti z roku 2011, keď na chate pôsobil Juraj Šikula. Po týchto udalostiach ho KST Jasenie vymenilo za Tomáša Luptáka a pomery sa zmenili. Prečítajte si rozhovor s ním.
redakcia HIKING.SK

Stanovisko výkonného výboru KST

"Výkonný výbor KST pochopiteľne mrzí, že sa takáto udalosť stala. Je poľutovaniahodné, že personál útulne nezasiahol v záujme nočného kľudu oveľa skôr, než došlo k potýčke. Vedenie KST sa ospravedlňuje turistom, ktorí v tú noc nenašli v útulni Ďurková pokojný útulok, ale nepríjemný zážitok", píše sa v stanovisku, ktoré nám zaslal generálny sekretár KST Dušan Valúch. Podľa jeho slov výkonný výbor bude pozorne sledovať, aké opatrenia spraví KST Družstevník Jasenie, aby obnovil dôveru turistickej verejnosti k útulni Ďurková. V záujme prevencie podobných udalostí vedenie KST taktiež vyzýva všetky svoje regionálne štruktúry a miestne odbory k väčšiemu dôrazu na dodržiavanie prevádzkového/ubytovacieho poriadku a nočného kľudu vo všetkých ubytovacích zariadeniach, ktoré nesú znak KST.

Dušan Valúch pripustil aj možnosť zanedbania povinností zo strany personálu, zároveň však nesúhlasí s útokmi na KST ako celok: "Hiking.sk priniesol* z Ďurkovej veľmi emotívnu informáciu očitého svedka, čo rozpútalo veľkú diskusiu, v ktorej sa často útočí aj na „značku“ KST. Mrzí nás, že k takej udalosti došlo, a že svoj podiel na tom asi má aj zanedbanie povinností zo strany personálu útulne, ale nemôžeme dopustiť útoky na celý KST a zdá sa nám pomýlené vyzývať turistov k bojkotu útulne Ďurková."

Stanovisko KST Družstevník Jasenie

Svoje stanovisko zaslal aj spomínaný miestny odbor KST Družstevník Jasenie:

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

"KST Družstevník Jasenie sa dištancuje od incidentu na Útulni Ďurková pod Chabencom, ktorý sa odohral z 30.4. na 1.5.2011 a vyjadruje poľutovanie nad touto udalosťou. Podrobnejšie informácie zverejníme po prešetrení celej záležitosti. Za poriadok a bezpečnú prevádzku na útulni zodpovedá správca útulne na základe nájomnej zmluvy, návštevníci útulne sú povinní dodržiavať prevádzkový (ubytovací) poriadok."

KST nemá priamy dosah na prevádzku útulne

Ústredie (centrála) KST má v majetku päť vysokohorských chát – Chatu M.R.Štefánika v Nízkych Tatrách a vo Vysokých Tatrách Chatu pod Rysmi, Zbojnícku chatu, Téryho chatu a Chatu pri Zelenom plese (spolumajiteľom vysokotatranských chát je horolezecký spolok SHS JAMES).

Regionálne rady a miestne odbory KST, ktoré vlastnia rámci Slovenska viacero ďalších chát a útulní, sú samostatnými právnymi subjektami a sami riadia prevádzku a režim týchto ubytovacích zariadení. Tak je to aj v prípade útulne v sedle Ďurková. Dušan Valúch zdôrazňuje, že vedeniu KST nie je ľahostajné, aké sú pomery (kvalita ubytovania a služieb, správanie sa personálu, čistota, hygiena a pod.) na týchto objektoch, ale nemá na ne priamy dosah ani riadiaci vplyv.

* Pozn. redakcie – očitý svedok pridal vlastný príspevok do diskusie k článku o útulni, redakcia tento príspevok nespracovala, nekontrolovala ani inak neupravovala. Diskusie vo fórach HIKING.SK sú vyjadrením osobných názorov konkrétnych prispievateľov.

Titulná fotografia: Ľubomír Mäkký, Hiking.sk

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš