Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa KST incident na Ďurkovej mrzí

Minulý týždeň otriasli turistickou verejnosťou informácie o incidente na útulni Ďurková pod Chabencom. Vyčíňanie opitého návštevníka skončilo bodnými poraneniami dvoch ďalších návštevníkov útulne. Množstvo ďalších bolo podľa očitého svedka ohrozovaných sekerou a mrzli pred útulňou nevediac, čo bude nasledovať. Skúsenosti s personálom útulne boli podľa tohto svedka taktiež negatívne. Útulňa je majetkom regionálnej rady KST Banská Bystrica, má ju v správe miestny turistický odbor KST Družstevník Jasenie, prevádzkarom (nájomcom) je Juraj Šikula. K udalostiam poslal stanovisko Klub slovenských turistov (KST) aj KST Družstevník Jasenie.

Tento archívny článok sa vzťahuje na udalosti z roku 2011, keď na chate pôsobil Juraj Šikula. Po týchto udalostiach ho KST Jasenie vymenilo za Tomáša Luptáka a pomery sa zmenili. Prečítajte si rozhovor s ním.
redakcia HIKING.SK

Stanovisko výkonného výboru KST

"Výkonný výbor KST pochopiteľne mrzí, že sa takáto udalosť stala. Je poľutovaniahodné, že personál útulne nezasiahol v záujme nočného kľudu oveľa skôr, než došlo k potýčke. Vedenie KST sa ospravedlňuje turistom, ktorí v tú noc nenašli v útulni Ďurková pokojný útulok, ale nepríjemný zážitok", píše sa v stanovisku, ktoré nám zaslal generálny sekretár KST Dušan Valúch. Podľa jeho slov výkonný výbor bude pozorne sledovať, aké opatrenia spraví KST Družstevník Jasenie, aby obnovil dôveru turistickej verejnosti k útulni Ďurková. V záujme prevencie podobných udalostí vedenie KST taktiež vyzýva všetky svoje regionálne štruktúry a miestne odbory k väčšiemu dôrazu na dodržiavanie prevádzkového/ubytovacieho poriadku a nočného kľudu vo všetkých ubytovacích zariadeniach, ktoré nesú znak KST.

Dušan Valúch pripustil aj možnosť zanedbania povinností zo strany personálu, zároveň však nesúhlasí s útokmi na KST ako celok: "Hiking.sk priniesol* z Ďurkovej veľmi emotívnu informáciu očitého svedka, čo rozpútalo veľkú diskusiu, v ktorej sa často útočí aj na „značku“ KST. Mrzí nás, že k takej udalosti došlo, a že svoj podiel na tom asi má aj zanedbanie povinností zo strany personálu útulne, ale nemôžeme dopustiť útoky na celý KST a zdá sa nám pomýlené vyzývať turistov k bojkotu útulne Ďurková."

Stanovisko KST Družstevník Jasenie

Svoje stanovisko zaslal aj spomínaný miestny odbor KST Družstevník Jasenie:

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

"KST Družstevník Jasenie sa dištancuje od incidentu na Útulni Ďurková pod Chabencom, ktorý sa odohral z 30.4. na 1.5.2011 a vyjadruje poľutovanie nad touto udalosťou. Podrobnejšie informácie zverejníme po prešetrení celej záležitosti. Za poriadok a bezpečnú prevádzku na útulni zodpovedá správca útulne na základe nájomnej zmluvy, návštevníci útulne sú povinní dodržiavať prevádzkový (ubytovací) poriadok."

KST nemá priamy dosah na prevádzku útulne

Ústredie (centrála) KST má v majetku päť vysokohorských chát – Chatu M.R.Štefánika v Nízkych Tatrách a vo Vysokých Tatrách Chatu pod Rysmi, Zbojnícku chatu, Téryho chatu a Chatu pri Zelenom plese (spolumajiteľom vysokotatranských chát je horolezecký spolok SHS JAMES).

Regionálne rady a miestne odbory KST, ktoré vlastnia rámci Slovenska viacero ďalších chát a útulní, sú samostatnými právnymi subjektami a sami riadia prevádzku a režim týchto ubytovacích zariadení. Tak je to aj v prípade útulne v sedle Ďurková. Dušan Valúch zdôrazňuje, že vedeniu KST nie je ľahostajné, aké sú pomery (kvalita ubytovania a služieb, správanie sa personálu, čistota, hygiena a pod.) na týchto objektoch, ale nemá na ne priamy dosah ani riadiaci vplyv.

* Pozn. redakcie – očitý svedok pridal vlastný príspevok do diskusie k článku o útulni, redakcia tento príspevok nespracovala, nekontrolovala ani inak neupravovala. Diskusie vo fórach HIKING.SK sú vyjadrením osobných názorov konkrétnych prispievateľov.

Titulná fotografia: Ľubomír Mäkký, Hiking.sk

Najnovšie