Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Zrub Burda pod Fabovou hoľou

Kraj pod Fabovou hoľou na rozhraní Veporských vrchov a Muránskej planiny je pre mnohých známy množstvom dreveničiek učupených v malebných zákutiach divokej prírody. Do galérie dreveníc v okolí sedla Burda pribudla jedna nová, určená práve nám pútnikom a turistom. Je to Zrub Burda, prvá útulňa s hospodárom v Národnom parku Muránska planina.

Poloha
pomedzie pohorí Veporské vrchy a Spišsko-gemerský kras (Muránska planina) - sedlo Burda
Nadmorská výška
1008 m n. m.
Nocľah
10 – 15 ľudí vo vlastných spacích vakoch s karimatkou, v prípade núdze sa do nocľahárne zmestí aj 20 ľudí
Prevádzka
Sezónna: zima, jar, jeseň – víkendy, leto – denne, otvorené non-stop. K dispozícii je aj možnosť objednať si objekt v zime mimo prevádzky
Voda
Bystriny na zelenej TZT (cca 10 min. chôdze) v smere Burda – Kučelach a Burda – Roveň (smer Tisovec)
Cena
3,- € človekonoc
Kontakt
správca Zdeno Pochop: telefón +421 949 681 168
+421 917 466 175, +421 915 983 229, e-mail: oznovaburda@gmail.com (OZ Nová Burda), zpochop@gmail.com (správca zrubu) alebo TIK Zbojská info@zbojska.sk
Spojenie
Najvhodnejšie východiskové body: sedlo Zbojská (vlak, bus), Tisovec (vlak,bus), Závadka nad Hronom (vlak, bus)
Dalšie info
Zrub je mimo signálu mobilných operátorov, správcu preto kontaktujte v dostatočnom predstihu formou textovej správy, alebo formou odkazu cez TIK Zbojská

Zrub Burda (bufet) je počas letných mesiacov (júl - august) vo víkendovej prevádzke. Podávané je základné občerstvenie (nápoje, polievka) a informácie o národnom parku. Možnosť táborenia v stane.

Oznamujeme turistickej verejnosti, že Zrub Burda vyhorel do tla rukou podpaľača v piatok 2. novembra 2012 v podvečerných hodinách. Reportáž s fotografiami a videom si môžete pozrieť na tomto odkaze. 20. 12. 2012 bolo založené OZ Nová Burda-obnova turistického informačného centra Burda, ktorého snahou je obnova objektu v sedle a v prípade záujmu môžete pomôcť nasledovnou formou. Aktuálny rozhovor so správcom zrubu vrátane plánov na jeho obnovu nájdete v tomto rozhovore.

Informačné centrum, útulňa, alebo chata?

Najjednoduchšie by sa to dalo charakterizovať slovami: „Všetko v jednom.“ Oficiálny názov zrubu je Zrub Burda – informačné centrum. Čiže je to útulňa s chatárom, ktorá ponukou služieb balansuje na hranici medzi turistickou útulňou a chatou. Správca – chatár je ranger Národného parku Muránska planina (NPMP), ktorý rád poinformuje o všetkom, čo turista potrebuje vedieť o turistike, cykloturistike, turistike na koňoch a o návštevnom poriadku NPMP. Zrub vznikol na základe iniciatívy a spolupráce Správy NPMP s viacerými subjektami pôsobiacimi v oblasti cestovného ruchu. Výsledkom spolupráce je projekt Huculská magistrála, z čoho vyplýva aj ďalšia dôležitá funkcia zrubu, čo je takzvaná nástupná, cieľová a prestupová (oddychová) stanica pri putovaní po magistrále.

Poloha a prístup

Sedlo Burda sa nachádza v severozápadnej časti NPMP pod Fabovou hoľou v nadmorskej výške 1005 m a oddeľuje Horný Gemer od Horehronia. Zrub Burda leží cca 150 m západne od turistického rázcestníka na zelenej TZT smerom na Kučelach v areáli bývalého lomu. Odbočka k zrubu zo sedla je v teréne vyznačená. Cez Burdu vedie množstvo turistických chodníkov zo všetkých svetových strán. Najkratšia prístupová trasa na Burdu je zo sedla Zbojská bez výstupu na Fabovu hoľu. Pohodlne sa dá do sedla dostať pešo i na bicykli z juhu dolinou Rimavy z Tisovca a zo severu dolinou Hronec zo Závadky nad Hronom. Z Fabovej hole klesajú do sedla trasy, vedúce z Pohronskej Polhory, sedla Zbojská a z Polomky. Smerom z Muránskej planiny vás do sedla Burda privedú turistické trasy z Nižnej Kľakovej a Sivákovej.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Otváracie hodiny

Drevenica na Burde je v prevádzke celoročne, no otváracie hodiny sa sezónne líšia. Počas zimnej sezóny (september až marec) a jari (apríl – máj) býva otvorené len počas víkendov pre minimálne 5 objednaných nocľažníkov len počas víkendov (pre väčšie skupiny možnosť ubytovania aj mimo víkendov), v letnej sezóne (jún – august) je otvorené denne (okrem pondelkov). Počas týchto dní je útulňa k dispozícii od 0.00 hod. do 24.00 hod. Využitie zrubu je možné v zime a na jar aj mimo víkendov. Stačí kontaktovať správcu a objednať si termín pre minimálne 5 nocľažníkov. Táto služba je dostupná najmä väčším partiám turistov (5 a viac hostí) a objednávky treba realizovať minimálne dva týždne pred plánovaným termínom návštevy. V zrube nie je elektrina a sedlo Burda je mimo dosahu signálu mobilných operátorov, preto odporúčam volať v predstihu a nevydarený hovor zopakovať, prípadne posielať textové správy alebo e-maily. Aktuálne informácie o možnostiach nocovania na Burde vám poskytne aj Turisticko-informačná kancelária (TIK) Zbojská na Salaši Zbojská (areál Zbojníckeho dvora).

Ubytovanie a stravovanie

Zrub s pôdorysom písmena „L“, tvoria tri priestory. Po vstupe do drevenice sa ocitnete vo veľkoryso riešenom útulnom priestore, ktorý by sa dal charakterizovať ako spoločenská miestnosť s bufetom. Interiér tvoria štyri veľké stoly a malý pult pre obsluhu, umne zapracovaný pod veľkými drevenými schodmi, vedúcimi do ubytovacej časti budovy. Približne v strede miestnosti pri vstupe na schody je umiestnená liatinová pec krbového typu, na ktorej je možné variť.

Ubytovacia časť je umiestnená v podkroví zrubu a je rozdelená na nocľaháreň pre verejnosť a ubytovací priestor pre správcu útulne s obsluhou. Nocovanie v zrube je možné len na vlastnej karimatke s vlastným spacím vakom. Pre nocovanie je k dispozícii pár matracov a pre menej náročných turistov hladká drevená podlaha podkrovia.
Do nocľahárne sa podľa správcu zmestí 10 – 15 ľudí, no podľa môjho odhadu sa ich tam pohodlne zmestí aj viac. Cena nocľahu za osobu na noc je 3,- €.

Zrub Burda ponúka aj možnosť jednoduchého občerstvenia. V ponuke je len pár jedál (klobása, zabíjačkové chuťovky, ovčie syry, langoše, prípadne polievka podľa ponuky) a samozrejme rôzne alkoholické a nealkoholické nápoje. Turisti tu môžu konzumovať aj vlastné jedlo.
Priamo v zrube momentálne voda nie je, no pre potreby útulne má správca vodu pripravenú. Zdroj vody je od nej vzdialený cca 10 minút chôdze. V blízkej budúcnosti bude voda dovedená priamo do útulne. Najbližšie zdroje vody sa nachádzajú tu a tu.

Huculská magistrála verzus Rudná magistrála

Sedlom Burda vedie množstvo turistických trás. Z toho dve sú významné magistrály – Rudná a Huculská a jedna je cesta venovaná Vladimírovi Clementisovi. Huculská magistrála je najmladšia a základný rozdiel oproti Rudnej je v spôsobe jej využitia. Kým Rudohorská hrebeňovka je určená hlavne peším turistom, po Huculskej putujú jazdci na koňoch. Huculská magistrála nemá presné značenie ani určenú trasu. V teréne ju vytyčujú nástupné a prestupové stanice ako Zrub Burda, Salaš Zbojská (Zbojnícky dvor), Gazdovský dvor na Chlipaviciach, Hucul klub na Sihle. Putovanie po Huculskej magistrále prebieha s vodcom a približne kopíruje trasu Rudnej magistrály v úseku od Muráňa po Sihlu.

Severozápadná časť NPMP je turisticky veľmi atraktívna a okrem spomínaných magistrál je tu veľké množstvo turistických trás. Zrub Burda je ideálny východiskový bod pre túry na Muránsku planinu, Fabovu hoľu, do okolia Stožiek a Tisovského Kľaku. Terén v okolí sedla Burda je ideálny na cykloturistiku a v zime pre turistiku na lyžiach.

Autori fotografií: Juraj Mucha a Tomáš Trstenský

Webová stránka zrubu

Fotogaléria k článku

Najnovšie