Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Diamantová brúska DMT na nože

Na začiatku by som chcel upozorniť čitateľskú verejnosť, že v žiadnom prípade nejde o vedecký test, odobrený meracími či akýmikoľvek inými prístrojmi či zariadeniami. Pocity, ktoré tu uvádzam, sú subjektívne, a dojem z nich vyplývajúci ako „fajn“ je spôsobený tým, že rovnako ako každý traper, tramp, horal, turista, horolezec, či iný tulák viem, že je pre mňa dôležité mať poriadny a dobre fungujúci nôž.

Výrobca
DMT (USA)
Model
Brúska Diamont Double Sided Sharpener
Typ
(C/F)
Materiály
diamantový prach ukotvený v mäkkej zliatine
Hmotnosť
60 g
Infocena
45,- €

Veď čo už môže byť väčším prejavom mužnosti na horách, ako podať kamarátovi, kolegovi či ktorémukoľvek spoluprežívajúcemu fidlikajúcemu kus akejsi hmoty, svoj fantasticky nabrúsený nôž a povedať mu úplne ležérne: "Skús toto."

Je to rituál, ktorému baba nemôže porozumieť a ak, tak sa volá Tornádo Lou. Veď keď aj tá najvysušenejšia klobása sa pretvára pod čepeľou na jemné plátky a keď sa poriadna "adidasková" slaninka mení na motýlie krídla, potom nastáva čas nás chlapov, najdrsnejších a zároveň najchápavejších. A tak som, túlajúc sa životom, pozeral, čo by som kde urval, až som natrafil na brúsku, ktorá mi pozdvihla moje sebavedomie a hlavne, dostala moje nože na dávno zabudnutú úroveň. Dúfam, priatelia z hôr, že je vám všetko jasné a že ma dobre chápete.

Základné údaje

Poďme k faktom. Pred asi pol rokom, sa mi podarilo zakúpiť si poriadnu brúsku na nôž. Brúska Diamont Double Sided Sharpener (C/F) s rozmermi v zloženom stave má 130 x 27 x 10 mm. Váži 60 gramov. Brúsivom je diamantový prach ukotvený v mäkkej zliatine. Hrúbka brúsiva je na modrej strane 45 micron (325 mesh) a na červenej strane 25 micron (600 mesh), (len pre porovnanie: červené krvinky majú veľkosť 12 mikrónov a rastlinný peľ 37 mikrónov.). Dĺžka brúsnej čepele je 110 mm. Výrobcom je DMT USA. Cena sa pohybuje okolo 30,- USD.

Firma DMT je známa svojimi výrobkami, určenými na brúsenie a to nielen nožov, ale i ostatného náradia, kde je potrebná ostrosť, ako napr.: nožnice, rôzne dlátka, sekerky, a to pre rovné i vrúbkované čepele. Na svoje brúsne nástroje používa firma diamantový prach o rôznej hrúbke brúsiva. Podľa jednotlivých hrúbok je toto brúsivo farebne označené a s tým súvisí i určenie použitia. Napr.: pokiaľ strieborná farba podložky hovorí o najhrubšom brúsive s drsnosťou 120 mikrónov (120 mesh), informuje zároveň, že práve toto zrno je vhodné len pre opravu extrémne poškodených čepelí. Na úplne opačnej strane stojí brúsivo so žltou či šedou podložkou, ktoré má hrúbku brúsiva 3 mikrón(8 000 mesh), resp. 1 mikrón (15 000 mesh) a ktoré slúži už len na leštenie ocele.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Praktické skúsenosti z brúsenia

Moja brúska s hodnotami 45 a 25 mikrónov je určená pre ľudí, pohybujúcich sa v prírode, ktorí často používajú nôž a potrebujú si ho občas poriadne nabrúsiť. Malá, skladná a funkčná. Preto brúska neobsahuje žiadne vodiace lišty a ani iný podobný mechanizmus, ktorý by síce udržal pri brúsení odporúčaný 20° uhol brúsenia tak, ako je tomu pri iných typoch DMT brúsok, ale bol by neskladný do batoha. Dodržať 20° uhol brúsenia (približne) mi zo začiatku robilo problém. Neskôr som si zvykol a myslím si, že uhol brúsenia som zvládol. Alebo možno aj nie úplne, ale výsledky brúsenia mám dobré. Problém mi robilo hlavne to, že nôž sa vždy brúsi proti smeru ostria, t.j. ostrím dopredu. Na jednu stranu noža mi to išlo (smerom od seba), ale naopak už nie. Ale pomaličky som to trénoval a dnes už mi to ako-tak ide. Návod upozorňuje, aby ste podľa možnosti preťahovali obe strany rovnako. Vyhnete sa tomu, že sa vám po čase začne ostrie presúvať do jednej strany. Ak brúsim menej kvalitné nože (kuchynské), cítim na modrej báze, ako z nich diamantový prach strháva povrch a červená vrstva z nich za pár sekúnd urobí skalpel. Poriadna - kvalitná oceľ sa síce tvári ako nedobytná, ale len pokiaľ na ňu použijete obyčajnú brúsku. Ale táto diamantová potvora ich po pár ťahoch presvedčí, že sa majú správať vzorne a vyceriť svoje ostrie na majiteľa.

Brúsenie prebieha vždy pod len miernym tlakom, a vždy v smere ostria dopredu. Ako mazivo sa odporúča len obyčajná voda, žiadny olej, a to aj na čistenie brúsky. Pri brúsení zo začiatku používam modrú - drsnejšiu stranu, kde nôž čiastočne akoby zrovnám a až potom prejdem na červenú - jemnejšiu stranu. Pokiaľ nie je nôž zničený barbarským používaním, obvykle stačí 5 - 10 minút na dokonalé nabrúsenie. Samozrejme, že záleží na kvalite ocele brúseného noža. Kuchynské nože mám nabrúsené za minútku, ale poriadny nôž z kvalitnej ocele potrebuje svoje.

Nože, dýky a nožíky

Vo svojej zbierke mám niekoľko nožov, lepších či horších, parádnejších či obyčajných. Občas ich všetky vydolujem zo svojej skrýše a hovorím si, že ak by som mal túto výbavu pred objavením strelného prachu, mohol by som vystrojiť komando. A to nepočítam nože, ktoré som stratil, alebo ktoré mi niekto ukradol, či zabudol vrátiť. Vlastne som nože nikdy nezbieral. Dostali sa ku mne tak, ako ku niekomu CD-čka, či k inému kravaty. Iróniou je asi to, že najradšej nosím a používam pevný nôž, bez akýchkoľvek „serepetičiek“, ktorý som kedysi „vyfasoval“ v práci a ktorý bol určený na rezanie papiera. Nôž vyzerá otrasne, má modrú plastovú rúčku a biele plastové puzdro. Je to však nezmar a úplne bežne s ním otváram aj ruské konzervy a vôbec ho nešetrím.

S novou brúskou som ho po rokoch opäť dal do poriadku, čo sa mi predtým na obyčajných brúsnych kameňoch nikdy nepodarilo. Samozrejme, že svoju brúsku nenosím so sebou. Veď do prírody chodím najviac tak na 5 - 7 dní a to sa mi naozaj nikdy nepodarí nôž tak zatupiť, aby potreboval prebrúsiť. Myslím, že túto brúsku využijú na cestách skôr expediční účastníci, či lovci, ktorí potrebujú mať vždy poriadne ostrý nôž.

Zhrnutie

Často som počul o tom, že s ostrým nožom sa neporežete a že len tupý nôž je v rukách nebezpečný. Neverte tomu. Poriadne nabrúsený nôž vám v okamihu maličkej nepozornosti či chyby odfikne časť prsta ako nič. To, čo ste predtým celkom v kľude prežili a čo vám maximálne spôsobilo mierny zárez do kože, sa prudko zmení. Odrežete to ako kúsok uhorky. A len budete pozerať, kde je tá maličká časť vášho tela.

Na priloženom skene letáku od spoločnosti DMT si môžete pozrieť všetko, čo firma ponúka a aj to, čo a načo odporúča. Zároveň tam nájdete aj adresu firmy a pri znalostiach angličtiny sa tam dozviete všetko, prípadne sa pýtajte v diskusnej téme.

Vtip na záver:

Sedí starý rančer na verande pred domom a hovorí vnukovi: "Skoč mi, chlapče, pre jedno studené pivo." Chlapec sa v okamihu vráti a podáva dedovi studené pivo v plechovke. Rančer vytiahne nôž a jedným švihom odfikne vrch plechovky.
"Ale dedo", hovorí chlapec, "na tej plechovke je navrchu taký krúžok a keď ho takto zohneš, tak to pivo otvoríš."
"Ja viem", hovorí starký, "ale to je tam pre babrákov, čo nemajú poriadny nôž."

Fotogaléria k článku

Najnovšie