Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Progress Dry fast summer

Pred tohtoročnou letnou sezónou sa mi do rúk dostala novinka od firmy Progress. Ide o pánske tričko s krátkym rukávom z materiálu Dry Fast s antibakteriálnou úpravou Polygiene. V nasledujúcich riadkoch sa vám pokúsim predstaviť túto novinku a podelím sa s vami o skúsenosti a dojmy z nosenia.

Výrobca
Progress
Model
DFs NKR
Typ
letná funkčná bielizeň
Materiály
80 % Polyester / 20 % Polypropylén s antibakteriálnou úpravou Polygiene
Hmotnosť
94 g
Farebné kombinácie
petrolejová modrá a čierna
Páči sa mi
kvalita vypracovania, dizajn, rýchly odvod potu
Nepáči sa mi
na dotyk je materiál z lícnej strany drsný, očakával by som jemnejší materiál
Infocena
24,50 €

Materiál

Aktuálna novinka má názov DFs NKR a predstavuje letný variant zimného trička, o ktorom sa môžete dočítať napríklad v článku od Ľuba Ondrejku (Progress DFw NDR).

Tričko je vyhotovené zo syntetického materiálu Dry Fast, pričom už samotný názov nám napovedá, že ide o rýchloschnúcu textíliu. Dôležitým prvkom tohto materiálu sú jeho vlastnosti a spôsob pletenia, pretože od toho závisí intenzita odvádzania vlhkosti od pokožky. Musím však pripomenúť, že pri odvádzaní vlhkosti zohrávajú dôležitú úlohu i externé činitele (napr.: teplota a vlhkosť vzduchu, parciálne tlaky plynov a pod.), ktoré nie sme schopní ovplyvniť, a preto musíme počítať s tým, že môžu nastať situácie, kedy nám ani ten najlepší funkčný materiál nebude fungovať tak, ako by sme si želali.

Oproti zimnej verzii je letný Dry Fast o niečo tenší a rozdiel je vidieť aj v materiálovom zložení. Textília je vyhotovená ako pletenina zo zmesovej priadze (80% Polyester / 20% Polypropylén) s antibakteriálnou úpravou Polygiene, čo pre užívateľa predstavuje redukciu nežiaduceho zápachu. Funkčnosť tejto antibakteriálnej úpravy spočíva v ošetrení textílie prírodnými a recyklovanými soľami striebra, ktoré napomáhajú účinne predchádzať tvorbe baktérií (tie totiž spôsobujú zápach). Účinnosť tejto antibakteriálnej úpravy je dlhotrvajúca a nestráca sa ani po opakovanom praní.

Dizajn a vyhotovenie

Tričko DFs NKR je dostupné v dvoch farebných prevedeniach (t.j. petrolejová modrá a čierna), pričom mnou testované tričko bolo čierne, a preto sa budem ďalej zaoberať iba prevedením v čiernej farbe.

Ako je pri funkčnej bielizni zvykom, aj pri tomto modeli sú jednotlivé diely zošité kvalitným plochým švom. Tričko má priliehavý strih, raglánový rukáv a oválny výstrih s úzkym lemom zo základného materiálu. Jednofarebnú monotónnosť trička príjemne narúšajú zelené švy v línii raglánového rukávu a v bočnej časti trička. V kontrastnej farbe je aj logo umiestnené na hrudi.

O samotnom tričku dostatočne napovedá i obal. Tričko je totiž vkusne zabalené v papierovej škatuľke, čo od začiatku vytvára dojem, že ide o výrobok vyššej kategórie.

Užívateľské skúsenosti

Na úvod by som chcel povedať, že moje prvotné dojmy z trička sú prevažne priaznivé. K dobrému pocitu prispeli najmä dizajn, kvalitné šitie a vkusné balenie. Okrem spomínaných parametrov ma o celkovej kvalite výrobku presviedča i značka Pontetorto, pretože s ich materiálmi sa dennodenne stretávam v práci.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tričko mám k dispozícii zatiaľ iba necelý mesiac, a preto nebol čas na poriadne otestovanie. Skúsenosti a postrehy ktoré som nadobudol, vyplývajú najmä z používania tohto výrobku pri ľahkej turistike a cyklistike v Slovenskom raji. Tričko som počas teplejších dní nosil ako samostatnú vrstvu a v prípade, že bolo chladnejšie, resp. pri zjazdoch na bicykli som mal na tričku oblečený tenký flísový rolák alebo vetrovku. Tričko na slnku rýchlo vysychalo a na bicykli, kde pofukoval aj vietor, som mal pocit, že je takmer suché. Okrem toho som tričko nosil i bežne do práce, ako náhradu za bavlnené tričko.

K materiálu by som rád uviedol, že lícna strana má vďaka väzbe pleteniny mierne členitý povrch, čo vyvoláva pocit, že je materiál na dotyk trochu drsný. Okrem toho to predstavuje riziko zatiahnutia vlákien, napríklad pri kontakte so stuhovým uzáverom, ktorý je všeobecne známy pod názvom „suchý zips“ a ktorý sa často používa na ďalších vrstvách športového oblečenia. Rubná strana materiálu je oproti lícnej strane podstatne hladšia, no aj napriek tomu na mňa materiál pri kontakte s pokožkou pôsobí ako mierne dráždivý. Mierne škriabanie sa u mňa prejavovalo najmä pri aktivitách, kde som sa výrazne potil a kde som mal na chrbte batoh.

Ako konštruktér mám poznámku k strihovému vyhotoveniu. Po prvom oblečení, ale i počas nosenia som mal pocit, že chrbtová časť trička by mohla byť trochu širšia. Z anatómie totiž vyplýva, že u mužov je chrbát širší ako hruď, a preto sa pri konštrukcii uplatňuje pravidlo, že zadný diel je zvyčajne širší ako predný diel. Pri tričkách z pleteniny sa však zvykne robiť predný i zadný diel rovnakej šírky, pretože sa počíta s rozťažnosťou materiálu, no aj napriek tomu si dovolím tvrdiť, že by sa mal zadný diel trochu rozšíriť.

Za zmienku určite stojí i účinnosť antibakteriálnej úpravy. Naozaj tato úprava zabráni tvorbe baktérií a odstráni nežiaduci zápach? Niektorí ľudia sa mylne domnievajú, že antibakteriálna úprava odstráni všetky nežiaduce pachy. Je to však mylná predstava, pretože táto úprava nežiaduce pachy iba redukuje (u niekoho viac a u niekoho menej). Všetko to závisí od intenzity potenia a od vnímania zápachu, čo je veľmi subjektívne. A ako je na tom tričko Progress DFs NKR?

Samotné tričko má už od výroby mierny zápach, ktorý by som prirovnal k vôni z nemocnice. Tato vôňa je spôsobená antibakteriálnou úpravou a nezmizne ani po praní. Nie je to však nijako zvlášť prenikavé, takže to takmer neucítite. Nemocničnú arómu je cítiť, iba ak k tričku privoniate z blízka. Podobnú arómu majú taktiež výrobky ošetrené antibakteriálnou úpravou Sanitized. Pokiaľ ide o zápach spôsobený prepotením trička, tak musím povedať, že je tu cítiť rozdiel medzi prepoteným tričkom bez antibakteriálnej úpravy a s úpravou Polygiene. Osobne mi tričko nesmrdelo ani po troch dňoch nosenia.

Ako sa budú ďalej vyvíjať vyššie zmienené vlastnosti trička, ukáže až čas. Preto sa s vami o svoje ďalšie dojmy a skúsenosti podelím až po letnej sezóne, počas ktorej budem toto tričko i naďalej testovať.

Záver

Tri týždne sú veľmi krátkym obdobím na to, aby som mohol vyvodiť ucelený záver o tomto tričku, a preto si zatiaľ dovolím len toto odporúčanie: tričko Progress DFs NKR je vhodné ako na turistiku, tak i na bicykel a ďalšie výkonnostne podobné športy, kde je potrebný rýchly odvod vlhkosti od pokožky.

Vyhodnotenie po 6 mesiacoch testovania

Tričko DFs NKR je naozaj vydareným kusom oblečenia. Svedčí o tom funkčnosť materiálu, kvalita šitia a dizajn. Počas môjho polročného testovania som nepostrehol žiadne nové vlastnosti alebo nedostatky, a preto musím konštatovať, že sa iba potvrdili moje predpoklady a postrehy, ktoré som už spomenul vyššie v tomto článku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie