Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Živočíchy

V čase vrcholiacej jari a nastupujúceho leta, keď vonku všetko najviac kypí životom, nám vydavateľstvo Dajama prináša cenného sprievodcu faunou Slovenska. Kniha Živočíchy rozširuje edíciu Prírodné Krásy Slovenska o ďalší, už desiaty centimeter miesta na poličke. Po Stromoch a Rastlinách nám tak pribúda ďalší dielik mozaiky zaujímavostí o slovenskej živej prírode. Tak si v nej zalistujme.

Ležiak nie je len pivo

Prečo zoológovia naháňajú sysle po letiskách? Kto všetko sa dokáže ujať kukučích mláďat? Kde možno u nás vidieť losa? A zubra? Ako vlastne vyzerá svrček? Aké druhy k nám privandrovali, kto je, naopak, na odchode a koho už možno nestretneme? Kto sa k nám vracia každým rokom a kto až po vyše storočí, s pádom boľševika? Na akého tvora rýchlostne nestačí ani formula 1? A stojíme vôbec nejakému za kus reči? A ... prdí taky hadi?

Na (takmer) všetky tieto všetečné otázky, ako aj nespočet ďalších, nájdeme odpoveď na stránkach tejto útlej knižky. Nielen africkým safari je milovník fauny živý, aj naša krajina je domovom nesmierne pestrých spoločenstiev tvorstva. Bolo by hanbou ich nepoznať, veď už len život na kopci za domom je plný zaujímavých tajomstiev, zákonitostí a nevšedných kuriozít. S heslom „poznaj svojho suseda“ sa za nimi vydajme.

Učebnica? Encyklopédia?

Nebojte sa, v knihe nájdete pramálo suchopárnej didaktiky, nie je to ani heslovitý výpočet druhov. Prevažne ľahkým štýlom opisného rozprávania je určená širokej laickej verejnosti. Teda nám všetkým, čo sa chceme pekne oddychovo zoznámiť s tým, čo to tu okolo nás behá, lieta, pláva, plazí sa a skáče. Dvojica autorov z prostredia štátnej ochrany prírody, RNDr. Stanislav Harvančík a Ing. Radimír Siklienka, PhD. sa zhostila neľahkej úlohy – na malom priestore 128 strán vybrať a pútavo predstaviť čo najviac z našich takmer 30 000 živočíšnych druhov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V publikácii pochopiteľne dominuje najviditeľnejšia časť živočíšnej ríše – stavovce. Tie sa u nás vyskytujú v 563 druhoch, pričom predstavené sú predovšetkým všeobecne atraktívne cicavce a najpočetnejšie vtáky. Dopĺňajú ich prakticky všetky naše plazy a obojživelníky (spolu 30 druhov), najdôležitejšie druhy rýb a zodpovedajúci priestor je venovaný aj bezstavovcom ako hmyz, motýle, chrobáky, mäkkýše, či pavúkovce.

Do lesa, na hory, ale aj k rieke za mesto

Všetko spomenuté tvorstvo je logicky a veľmi vhodne rozčlenené podľa ekosystémov, v ktorých žije. Po všeobecnej úvodnej kapitole sa tak postupne zoznamujeme so živočíchmi lesov; mokradí; otvorenej krajiny; skál, jaskýň a alpínskych lúk; a napokon aj s tými, ktoré sú viazané na ľudské sídlia a ich okolie. Knižku uzatvára krátka informatívna stať o ochrane živočíšnej ríše a register predstavených živočíchov.

Úvod každej kapitoly tvorí stručný, hovorový opis fungovania daného ekosystému a biotopov. Následne sa autori venujú ich jednotlivým zástupcom v miere, ktorú rozsah knihy umožňuje. Zvyčajne tromi-štyrmi vetami vypichujú najdôležitejšiu charakteristiku živočíšneho druhu, miesto výskytu, spôsob života, či nejakú tú perličku. Samozrejmosťou je uvádzané latinské názvoslovie a obzvlášť ma teší množstvo informácií, ktoré sú v kontexte výsostne dobovo aktuálne. Spôsob života našej fauny sa totiž vyvíja často takmer rovnako dynamicky, ako ten náš.

Textovú časť bohato ilustrujú fotografie špičkovej kvality, ich pomer k textu je približne 1:1. Obaja autori nám výdatne poodhaľujú povesť renomovaných fotografov živej prírody a ponúkajú pestrý zverinec, zachytený v pre ne typických, ale aj nevšedných podobách, pózach, okamihoch a životných situáciách. Knižka je teda aj vizuálne atraktívnou galériou slovenskej fauny.

Záverom

Rovnako, ako predošlé publikácie z tejto edície, knižka je viazaná v praktickom formáte 16 x 23.5cm. Obálka z tvrdého papiera v lesklo-matnej kombinácii sa dá rozvinúť, na jej vnútornej strane je ilustratívna mapa Slovenska so zástupcami našej fauny. Na čitateľsky príjemné a kvalitné vyhotovenie tlače sme už pri tejto edícii zvyknutí.

Či už knižku pribalíte deťom k babke na prázdniny, hodíte si ju do batoha na postriežku, alebo sa k nej len budete vracať po túlačkách v prírode – ako základná referencia našej fauny výborne poslúži. A možno vzbudí hlbší záujem. Je obohacujúce poznať, ktože si tu nažíva povedľa nás, aké má zvyky a potreby, ako sa naše životy navzájom prelínajú a čím všetkým sa ovplyvňujú.


Fotogaléria k článku

Najnovšie