Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Búda pri Tokárni

Neďaleko obce Majdan v pohorí Čergov, skoro v samom závere doliny potoka Tokáreň, sa nachádza drevená stavba, ktorá môže poslúžiť ako vhodné miesto na prenocovanie alebo núdzový úkryt. Konštrukcia stavby je veľmi jednoduchá a zrejme slúži ako úkryt pre lesných robotníkov, keďže sa v interiéri nachádzajú staré gumáky, rukavice, fľašky od borovičky...

Poloha
Čergov: na zelenej značke medzi smerovníkom Tokareň a sedlom Lysina
Nadmorská výška
600 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.19254 ° SŠ
dĺžka: 21.11379 ° VD
» Mapa
Nocľah
maximálne 5 ľudí vo vlastnom spacom vaku a s vlastnou podložkou
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
obec Majdan, prípadne pramene potôčikov v okolí
Dalšie info
bez lavíc a stola (len holé steny)

Čergov vždy bol a stále je mojou srdcovou záležitosťou, avšak s prenocovaním pod strechou je to v pohorí pomerne dosť problematické. Najlepšou možnosťou je Chata Čergov, alebo útulňa Drina pod Čergovom. Obe tieto stavby sú od seba vzdialené asi kilometer. Vzhľadom k tomu, že útulňa pod Minčolom je zamknutá, možnosť prenocovania pod strechou sa sústredí len v okolí vrcholu Čergov. Alebo tiež v útulni a vyhliadke Žobrák, ktorý je až na úplnom východe pohoria. Pričom stredná a západná časť pohoria ostáva bez útulne. Dúfam, že skromný článok o jednoduchej búde pomôže pri plánovaní si prechádzok alebo viacdenných túr po krásnom Čergove.

Objekt

Búda sa nachádza takmer v závere údolia potoka Tokareň pri zelenej značke, hneď vedľa lesnej cesty, ktorou značka vedie. Nie je možné ju prehliadnúť.

Pôdorys stavby je obdĺžnikový približne 2 x 3 metre s plechovou strechou. Steny búdy sú obité doskami, bez utesnenia, takže pri bočnom daždi alebo silnom vetre prepúšťajú. Búda neponúka žiadne zariadenie. Len holé steny a strechu nad hlavou, na podlahe sa váľa veľa odpadu a špiny, takže v prípade prenocovania je nutné si miesto najprv vyčistiť, prípadne nanosiť konáre, alebo igelit pod podložku na spanie pre maximálne 5 nocľažníkov.

Zdroje vody

V okolí nie je ohnisko a ani prameň. Hneď za búdou tečie potok Tokáreň. Na prvý pohľad je vodný tok krásny a čistý, ale vyššie po prúde prebieha ťažba dreva a olejové škvrny na zemi a rozrytá pôda od lesných strojov na čistote vody istotne nepridávajú. Prameň som pri tejto búde neobjavil, najbližšie zdroje vody sú buď v obci Majdan alebo po prúde niektorého z potôčikov, ktoré sa vlievajú do Tokárne.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Najnovšie