Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Extra Na dokončenie Rysov chýbajú peniaze

Dokončenie rekonštrukcie Chaty pod Rysmi, pôvodne plánované na koniec októbra 2011, sa o rok odkladá. Hlavným dôvodom je nedostatok financiíí. Preto majitelia chaty, Klub slovenských turistov (KST) a Slovenský horolezecký spolok (SHS) JAMES prosia verejnosť, aby pomohla dokončiť dielo, ktoré slúži širokej turistickej a horolezeckej komunite a návštevníkom Vysokých Tatier.

Aktuálne na stavbe

Podľa Igora Kollera, predsedu SHS JAMES, sa v súčasnosti na stavbe stále pracuje, čomu praje aj pekné počasie. Momentálne sa obíja strecha plechom. Protilavínový štít so železobetónovými opornými stenami je už dokončený, a tak sa po mnohých rokoch konečne netreba obávať zničenia chaty lavínou. Problém je len v nedostatku vody potrebnej na betónovanie, ktorá sa musí zachytávať vo vodopáde a na chatu vynášať.

Koľko ešte chýba

Do 21. 9. 2011 bolo na výstavbu Chaty pod Rysmi vynaložených celkom 419 659 €. Z toho bola štátna dotácia vo výške 254 365 € a majitelia chaty z vlastných prostriedkov poskytli 165 295 € (KST 60% - 99 177 € a SHS JAMES 40% - 66 118 €). Ďalších približne 12400 € bolo získaných darmi a predajom mimoriadnych členských známok, sponzori poskytli materiálovú pomoc. Podľa majiteľov chaty je pri veľmi opatrnom odhade na dokončenie Chaty pod Rysmi potrebných ešte 140 000 €. Konkrétne ide o stavebné náklady 80 000 €, letecké vývozy 15 000 €, vnútorné vybavenie chaty 20 000 €, požiarna ochrana 5000 €, a čistenie odpadových vôd 20 000 €.

Zbierka na pec a preukaz sponzora

Samostatnou iniciatívou chatára Viktora Beránka je možnosť prispieť na kachľovú pec, ktorá bude vykurovať jedáleň, sušiareň, bivak a obe nocľahárne. Sponzorom, ktorí prispeli sumou nad 100 eur, chatár vydáva sponzorský preukaz, ktorý majiteľa oprávňuje na "doživotnú zľavu 100 % " na čaj a ubytovanie na chate. Preukaz sponzora sa týka len tejto akcie, kto prispeje na chatu vo všeobecnosti, či už priamo alebo kúpou známky, naň nárok nemá. Majitelia chaty plánujú túto situáciu riešiť, tak, aby mali všetci prispievatelia rovnaké podmienky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Prevádzka chaty

Vzhľadom na aktuálny stav stavby majitelia chaty zvažujú, že na jar požiadajú o povolenie na jej predčasné užívanie. O akýchkoľvek zmenách v tomto smere vás budeme informovať.

Ako prispieť na rekonštrukciu Chaty pod Rysmi, nájdete
tu.
Stránka chaty tu.
Fotografie: Laco Gancarčík, Jaro Murín, Igor Koller

Fotogaléria k článku

Najnovšie