Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Elektronická publikácia o pralesoch

Informácie o pralesoch na Slovensku sú už verejnosti prístupné aj prostredníctvom publikácie Pralesy na Slovensku. Kniha je zatiaľ k dispozícii v elektronickej podobe, autori však dúfajú, že sa im ju časom podarí vydať aj v tlačenej verzii.

Knihu pripravil kolektív autorov vrátane M. Jasíka, J. Vysokého, E. Baláža, M. Sanigu či M. Wiezika, vydalo ju občianske združenie FSC Slovensko v rámci projektu Ochrana pralesov Slovenska. Ten má za cieľ identifikovať pralesy na Slovensku, prispieť k zlepšeniu ich ochrany a zvýšiť verejné povedomie o pralesoch.

Členenie knihy

Publikácia má tri časti. Všeobecná časť sa venuje slovenským pralesom ako celku. Definuje základné pojmy, ďalej sa venuje významu pralesov, ich vývojovému cyklu, historickému vývoju pralesov či ich využívaniu na turizmus a rekreáciu. V závere všeobecnej časti sa nachádzajú informácie o projekte Ochrana pralesov na Slovensku.

Špeciálna časť publikácie sa venuje jednotlivým pralesom rozčleneným podľa pohorí. Každá kapitolka obsahuje heslovité údaje týkajúce sa identifikácie pralesa, malú mapku s vyznačením územia a fotografie. Nasleduje krátky text obsahujúci konkrétne informácie o tom-ktorom území.

Poslednou časťou knihy je Analytická časť. Predstavuje výsledky mapovania pralesov - koľko lokalít sa podarilo zmapovať, v akej rozlohe, aké typy biotopov sa v nich nachádzajú atď.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Všetky kapitoly dopĺňajú veľmi pekné fotografie, ale aj rôzne tabuľky, mapy a grafy. Celá kniha v pdf formáte sa nachádza tu.

Záver

Ide o odbornú publikáciu, ktorá však môže byť zaujímavá aj pre laickú verejnosť, najmä časť popisujúca konkrétne pralesy v jednotlivých pohoriach Slovenska.

Titulná fotografia: Marián Jasík


Najnovšie