Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Útulňa Chotárna pod Mindžovou

Neďaleko vrcholu s pekným názvom „Mindžová“, v pohorí Bachureň, vyrástla nová útulňa, o ktorú sa postarali ľudia zapálení pre turistiku, prírodu a šport v nej. Na výstavbe útulne sa podieľali členovia Klubu slovenských turistov Chotárna Hermanovce, ale aj ľudia z obce Hermanovce, za čo im patrí veľká vďaka. V okolí je množstvo zaujímavosti – pseudokrasová tiesňava Parkaň s mnohými jaskyňami, sprístupnená jaskyňa Zlá diera, Lačnovský kaňon, lyžiarske stredisko... a taktiež je územie známe pomerne vysokým výskytom vlkov.

Poloha
Bachureň: 150 metrov SV od vrcholu Mindžová
Nadmorská výška
900 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.07503 ° SŠ
dĺžka: 20.96854 ° VD
» Mapa
Nocľah
10 ľudí vo vlastných spacích vakoch s karimatkou na podlahe
Prevádzka
celoročná bez hospodára
Voda
100 metrov východne od útulne
Kontakt
Klub slovenských turistov Chotárna Hermanovce, chotarna.wbl.sk$ret
Dalšie info
krb, ohnisko, grill, bez možnosti zakúrenia, potrebná podložka

Poloha

Útulňa sa nachádza približne 150 metrov severovýchodne od vrcholu Mindžovej. Pri troške pozornosti je možné zbadať jej strechu aj zo samotného vrcholu. Útulňa je oplotená drevenou ohradou, pričom sa dá na dvoch miestach časť ohrady odsunúť a tak ju netreba podliezať. Nachádza sa na hranici chotárov viacerých obcí – preto aj názov „Chotárna“. Asi 300 metrov južnejšie vedie modrá značka, začínajúca v Sabinove, idúca cez Uzovské Pekľany až do Lipoviec. Odbočiť k útulni sa dá buď z tejto modrej značky alebo z červenej, záchytným bodom je stále vrch Mindžová, ktorý nie je možné, so základnou orientáciu minúť, hoci nie je vyznačená turistickými značkami.

Útulňa pôsobí novo, niet ani divu, keďže bola otvorená v máji 2011. Trošku som ostal zarazený (v dobrom) jej zovňajškom, ktorým pripomína skôr chatku ako útulňu. Musím bez prikrášľovania povedať, že ľudia, ktorí ju postavili, odviedli kus poriadnej roboty. Pre mňa to je zatiaľ najkrajšia útulňa, ktorú som doposiaľ navštívil.

Objekt

Postavená je z dreva, podlaha je vybetónovaná a vyložená dlažbou, zovňajšok je obložený krásne nalakovanými doskami a interiér tvoria OSB dosky. Na streche je eternit a tak nehrozí, žeby zatekalo. Celkovo pôsobí Chotárna veľmi príjemne, čisto a udržiavane. Pred vstupom do útulne je krátke priečelie s lavicou, zábradlím a strechou nad hlavou, odkiaľ sa dá krásne pozorovať okolitá príroda. Dvere na útulni sa mi viac hodia niekam do obývačky, ako do útulne, ale to nie je na škodu, ba naopak, pridávajú jej na svojom charaktere. Interiér je skromný – dve lavice a plus náradie, hrnčeky, sviečky, zápalky...

Útulňa je dvojposchodová. Poschodie pôsobí taktiež veľmi prázdno, nachádza sa tu len jedna stolička a nič viac. Zdá sa, že ešte nie je úplne dokončená, čo prezrádza veľa náradia, a nedokončená podlaha na poschodí. Ale aj súčasný výsledok je presvedčivým dôkazom, že to je jedna z najkrajších útulni, minimálne na východe Slovenska. Na poschodí je malý balkónik, z ktorého sa dá taktiež vychutnať pohľad na okolie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vedľa útulne je ohnisko, lavička, dokonca rošt, náradie na grilovanie a vo vnútri aj gril. Naozaj príjemné prekvapenie. Približne 100 metrov pod útulňou sa nachádza prameň. Do útulne sa zmestí aj 10 ľudí. Avšak je potrebné mať vlastnú izolačnú podložku.

Na záver článku sa chcem v mene všetkých turistov poďakovať ľuďom, ktorí prispeli ku vzniku tejto stavby. Verím, že bude dobre slúžiť ešte roky, a že pod svojou strechou privíta každého milovníka prírody.

Súvisiace odkazy

Fotogaléria z výstavby útulne
Fotografie z otvorenia útulne

Fotogaléria k článku

Najnovšie