Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok pod Krásnym kopcom

Na mojich potulkách Veľkou Fatrou v jeseni roku Pána 2011 som objavil stavbu prístrešku, ktorá rozširuje širokú rodinu chát, salašov a búd v tomto pohorí. Poslúži nielen ako oddychové miesto na túre, ale dokáže ochrániť turistu pred nepohodou počasia, či poskytnúť miesto na nocľah počas viacdňovej túry. Prístrešok ocenia hlavne turisti, ktorí dávajú prednosť „zálesáckejšiemu“ charakteru nocľahu pred pohodlím chát či hotelov.

Poloha
Veľká Fatra - južná časť, východne pod Krásnym kopcom
Nadmorská výška
1190 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.86287 ° SŠ
dĺžka: 19.02686 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 – 6 osôb
Prevádzka
Celoročná, bez hospodára (bez možnosti zakúrenia)
Voda
Bez vodného zdroja
Spojenie
Z Harmaneckej doliny, rázc. Harmanec-jaskyňa po zelenej – 2.30 h., zo sedla Malý Šturec po červenej – 2 h, z rázc. Košarisko po červenej E8 – 20 minút
Dalšie info
Malebné okolie

Poloha a prístup

Stavba prístrešku sa nachádza v južnej časti pohoria Veľká Fatra, východne pod vrcholom Krásneho kopca. Stojí hneď vedľa turistického smerovníka Pod Krásnym kopcom v nadmorskej výške 1190 m n. m. Objekt je prístupný z viacerých smerov.

Z Harmaneckej doliny sem vedie zelená značka od turistického smerovníka Harmanec-jaskyňa cez Túfnu dolinu a cesta trvá približne dve a pol hodiny.
Zo sedla Malý Šturec vedie k prístrešku červená značka E8 a trvá to približne dve hodiny.
Z rázcestia Košarisko, resp. od horského hotela Kráľova studňa sa sem dostanete po červenej značke E8 za dvadsať minút (rázc. Košarisko), resp. do hodiny (hotel Kráľova studňa).

Opis objektu a možnosti nocľahu

Stavba prístrešku predstavuje objekt obdĺžnikového pôdorysu o rozmeroch približne 4 x 2 m. Je postavená v tvare písmena A, zrubovej konštrukcie, ktorá je celá zastrešená plechom. Podlahu tvoria drevené dosky, ktoré sú z menšej časti poškodené a prepadnuté. Vstupný otvor, prieluka v čelnej stene, osvetľuje celý interiér a je voľne otvorená do okolitého terénu. V interiéri sa nachádza jedna lavica pristavená k zadnej stene. Iného zariadenia tu niet. V prístrešku sa vcelku pohodlne vyspí až šesť osôb, z toho dve na lavici a štyri na podlahe. V nečase je dobré umiestniť do prieluky celtu alebo PVC fóliu, ktorá ochráni interiér pred bočným vetrom a dažďom. Použitie vlastného spacieho vaku a karimatky je samozrejmosťou. Vedľa prístrešku sa nachádza malé ohnisko.

Voda a okolie

Voda, prameň či potok sa v blízkom ani širšom okolí nenachádza. Preto je potrebné sa vopred predzásobiť tekutinami. Z okolia odporúčam návštevu Túfnej doliny (prales, jaskyne) s interesantným východným - tzv. Banskobystrickým portálom Čremošnianskeho tunela volaného aj Veľký tunel (4697 m dlhý tunel – najdlhší v SR) a samozrejme malebné miesta v okolí Kráľovej studne, vrchy Krížna a Smrekov, či bralo Kráľova skala.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Odkazy

Čremošniansky tunel
Túfna dolina
Veľká Fatra

Fotogaléria k článku

Najnovšie