Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok na Veľkej homoli

Objekt nie je primárne určený k nocovaniu. Slúži hlavne ako posedenie pre návštevníkov rozhľadne na vrchole Veľkej homole. Napriek tomu môže poslúžiť nielen ako miesto úkrytu pred dažďom, ale aj ako miesto, kde turista môže stráviť noc. A osobne som rád, že rozšíri tak trochu skromnú rodinu chát, búd a miest vhodných k nocovaniu v Malých Karpatoch.

Poloha
Malé Karpaty, centrálna časť pohoria - Pezinské Karpaty
Nadmorská výška
709 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.36342 ° SŠ
dĺžka: 17.26098 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 osoby
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
Bez vodného zdroja
Spojenie
Červená značka z rázc. Pezinok – Zumberg 2 h, modrá značka z rázc. Modra – nám. 2 h, červená značka z rázc. Zochova chata 1 h, zelená značka z rázc. Čermák 1 h
Dalšie info
Rozhľadňa s kruhovým výhľadom, bralá Traja jazdci, Tisové skaly, hradisko Zámčisko, stredisko Modra – Piesok (Zochova chata).

Poloha a prístup

Prístrešok sa nachádza v centrálnej oblasti pohoria Malé Karpaty, v časti Pezinské Karpaty, na vrchu Veľká homoľa, týčiacom sa nad malebnými mestami Modra a Pezinok. Stavba je situovaná v tesnej blízkosti najznámejšej rozhľadne v Malých Karpatoch, ktorá stojí priamo na vrchole Veľkej homole. Tu sa križuje viacero turistických trás, takže prístrešok je prístupný z viacerých smerov. Stačí si len preštudovať mapu a zvoliť si trasu. Napriek tomu spomeniem aspoň niektoré prístupy.

Najjednoduchší je z rekreačného strediska Modra - Piesok, volaného aj Zochova chata. Vedie sem červená značka a cesta trvá jednu hodinu.
Z Modry je Veľká homoľa prístupná modrou značkou a výstup na vrchol zaberie dve hodiny.
Prístup od juhu sa začína v Pezinku na žel. stanici, resp. na rázcestí Zumberg ležiaceho severne od mesta. Trasa vedie červeno značeným turistickým chodníkom a vrchol sa dá dosiahnuť do troch hodín, resp. z rázc. Zumberg do dvoch hodín.
Z hrebeňa pohoria, ktorým vedie červená značka – Štefánikova magistrála, je vrch s rozhľadňou a prístreškom prístupný z rázc. Čermák po zelenej značke. Čas potrebný na dosiahnutie cieľa sa ráta do jednej hodiny.

Objekt a nocľah

Prístrešok stojí od roku 2010 na mieste bývalej chatky lyžiarskeho oddielu, hneď vedľa rozhľadne, stojacej na vrchole. Je zrubovej konštrukcie, obdĺžnikového pôdorysu o rozmeroch približne 2 x 5 m. Zastrešený je sedlovou strechou a má len jednu stenu na severozápadnej strane. Z ostatných strán je voľne otvorený do okolitého terénu. Podlahu tvorí udupaná hlina a kamene, takže sa na nej nedá spať. Nachádzajú sa tu ale dva stoly, ktoré sa dajú využiť ako prične, na ktorých dokážu pohodlne prenocovať dve osoby. Vedľa stolov sú úzke lavice. Na stene sa nachádza okrem vrcholovej knihy aj niekoľko informačných panelov, viažucich sa k rozhľadni a vrchu Veľká homoľa. V okolí je ešte niekoľko stolov s lavicami a ohnisko.

Ako som už vyššie spomenul, kapacita nocľažníkov v prístrešku je len daná pre dve osoby. A to vzhľadom k faktu, že je stavba široká len dva metre a na nocľah sa nedá využiť podlaha (kamene). Napriek tomu prístrešok ochráni nielen návštevníkov rozhľadne pred dažďom, ale umožní v suchu prenocovať pútnikovi, ktorý dáva prednosť spaniu vonku pred pohodlím chát. Pripevnením celty alebo PVC fólie na náveternej strane sa zvýši komfort nocľahu a ochráni nás pred bočným dažďom, či vetrom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Voda, potok alebo prameň sa blízkosti nenachádzajú. Najbližší prameň – Béžová studňa, sa nachádza až hlboko pod vrcholom na trase červenej značky smerom na Pezinok. Alebo studnička Modranská baba pod lúkou Čermák. Voda sa dá spoľahlivo načerpať aj v stredisku Modra - Piesok (Zochova chata) v zariadeniach cestovného ruchu.

Okolie

Blízkemu okoliu dominuje jednoznačne dvadsať metrov vysoká stavba rozhľadne z impozantným kruhovým výhľadom. Ďalej sú to bralá Traja jazdci, skalnatý hrebeň Tisové skaly a lokalita hradiska so stredovekým hrádkom na Zámčisku. V blízkom rekreačnom stredisku Modra - Piesok nájdeme viacero ubytovacích možností na chatách alebo v Zochovej chate (vysoké ceny!!!), reštaurácie a obchod. Zo širšieho okolia treba spomenúť vrch Skalnatá s výhľadmi a ďalšiu rozhľadňu na vrchu Kukla. Za návštevu určite stoja aj malebné mestá Modra a Pezinok.

Súvisiace odkazy

Rekreačné stredisko Modra - Piesok
Hradisko a hrádok Zámčisko
Rozhľadňa na Veľkej homoli
Rozhľadňa na vrchu Kukla
Mesto Modra
Mesto Pezinok
Malokarpatská vinohradnícka oblasť
Malokarpatská vínna cesta

Fotogaléria k článku

Najnovšie