Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok pod Veľkou homoľou

V oblasti rozhľadne na vrchu Veľká homoľa pribudla v roku 2011 nová stavba prístrešku, na ktorú ma upozornil jeden náš čitateľ. Netrvalo dlho a vybral som sa túto stavbu osobne preskúmať a priniesť čitateľom jej opis. Aj keď prístrešok nie je primárne určený k spaniu, podľa môjho úsudku veľmi dobre poslúži nielen ako úkryt pred nepriazňou počasia, ale aj k prenocovaniu väčšej skupine turistov, túlajúcich sa Malými Karpatami.

Poloha
Malé Karpaty: centrálna časť pohoria - Pezinské Karpaty
Nadmorská výška
650 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.36524 ° SŠ
dĺžka: 17.26351 ° VD
» Mapa
Nocľah
7 - 8 osôb
Prevádzka
Celoročná, bez hospodára (bez možnosti zakúrenia)
Voda
Bez blízkeho vodného zdroja
Spojenie
Červená značka z rázc. Pezinok – Zumberg 2 h., modrá značka z rázc. Modra – nám. 2 h., červená značka z rázc. Zochova chata 1 h., zelená značka z rázc. Čermák 1 h
Dalšie info
Prístrešok a rozhľadňa na Veľkej homoli s kruhovým výhľadom, bralá Traja jazdci, Tisové skaly, hradisko Zámčisko, stredisko Modra – Piesok (Zochova chata)

Poloha a prístup

Objekt prístrešku sa nachádza v centrálnej oblasti pohoria Malé Karpaty, v časti Pezinské Karpaty, severovýchodne pod vrchom Veľká homoľa. Jeho stavba je situovaná v tesnej blízkosti červenej značky, len pár metrov od rázcestia Sklenný vrch (Sklenený vrch), kde sa križuje červená, vedúca z rekreačného strediska Modra – Piesok (Zochova chata) na Veľkú homoľu a zelená z obce Kuchyňa, ktorej trasa taktiež vedie na vrchol Veľkej homole a končí v Pezinku.

Prístup k prístrešku je vďaka hustej sieti turistických chodníkov možný z viacerých smerov. No najjednoduchší je po už spomenutej červenej značke z rekreačného strediska Modra – Piesok, volaného aj Zochova chata. Cesta sem trvá necelú hodinu. Z hrebeňa pohoria, ktorým vedie červená značka – Štefánikova magistrála, je prístrešok prístupný z rázc. Čermák po zelenej značke. Čas potrebný na dosiahnutie cieľa sa ráta taktiež do jednej hodiny. Z malebného vinohradníckeho mesta Modra je prístupný po modrej značke a výstup zaberie dve hodiny.

Prístup z Pezinku, resp. na rázcestia Zumberg, ležiaceho severne od mesta je možný buď po červenom, alebo zelenom turistickom chodníku do troch hodín, resp. z rázc. Zumberg do dvoch hodín.

Opis objektu a možnosti nocľahu

Prístrešok bol vybudovaný v roku 2011 s použitím konštrukčných prvkov starej, dlhodobo nevyužitej búdy. Dnes sa tu nachádza stavba obdĺžnikového pôdorysu o rozmeroch približne 5 x 3 metre. Objekt chránia z troch strán steny (S, J a Z), pričom čelo má otvorené do okolitého terénu. V južnej stene sa nachádza okno. Nosná zrubová konštrukcia podopiera mierne klesajúcu pultovú strechu. Podlahu tvori betónová platňa. V interiéri sa nachádza mohutný stôl s dvomi lavicami, ktoré sa dajú využiť ako prične (hlavne stôl) pre tri osoby. Celkovo sa v prístrešku pohodlne vyspí až 7 resp. 8 osôb. Použitie spacieho vaku a karimatky je aj v tomto prípade samozrejmosťou. Komfort nocľahu počas daždivých a veterných nocí určite zvýši upevnenie celty alebo PVC fólie na čelo objektu (resp. aj na okno v južnej stene), ktoré nie je chránené stenou. Okrem opísaného prístrešku sa na vrchole Veľkej homole, hneď vedľa rozhľadne nachádza ďalší prístrešok.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Voda, potok alebo prameň sa v blízkosti nenachádza. Podľa autorom neoverených informácií z fóra webu by sa mal nachádzať najbližší prameň na trase zelenej značky smer Pezinok a to vo vzdialenosti asi 1,5 km, ku ktorému vedie aj významová odbočka značky. Najbližší autorom overený prameň – Bezová studňa, sa nachádza hlboko pod vrcholom na trase červenej značky smerom na Pezinok. Ďalšiu studničku Modranskú babu nájdete pod lúkou Čermák. Voda sa dá spoľahlivo načerpať aj v stredisku Modra - Piesok (Zochova chata) v zariadeniach cestovného ruchu.

Okolie

Blízkemu okoliu dominuje jednoznačne dvadsať metrov vysoká stavba rozhľadne s impozantným kruhovým výhľadom a prístreškom. Ďalej sú to bralá Traja jazdci, skalnatý hrebeň Tisové skaly a lokalita hradiska so stredovekým hrádkom na Zámčisku. V blízkom rekreačnom stredisku Modra - Piesok nájdeme viacero ubytovacích možností na chatách alebo v hoteli Zochova chata (vysoké ceny!!!), reštaurácie a obchod. Zo širšieho okolia treba spomenúť vrch Skalnatá s výhľadmi a ďalšiu rozhľadňu na vrchu Kukla. Za návštevu určite stoja aj malebné mestá Modra a Pezinok.

Užitočné odkazy

Prístrešok na Veľkej homoli
Malokarpatské rozhľadne
Rekreačné stredisko Modra - Piesok
Hradisko a hrádok Zámčisko
Rozhľadňa na Veľkej homoli
Rozhľadňa na vrchu Kukla
Mesto Modra
Mesto Pezinok
Malokarpatská vinohradnícka oblasť
Malokarpatská vínna cesta

Fotogaléria k článku

Najnovšie