Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Chotá hora

Na potulke juhovýchodnou časťou Strážovských vrchov na hrebeni Magury, vybiehajúcom od Homôľky až k Bojniciam som natrafil na prístrešok. Hoci neleží na červenej hrebeňovke, ale pomerne blízko civilizácie, informácia o ňom môže pomôcť v prípade neplánovaného úkrytu pri zhoršení počasia, či plánovanom nocľahu.

Poloha
Strážovské vrchy: hrebeň Magury - Chotá hora
Nadmorská výška
562 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.83757 ° SŠ
dĺžka: 18.49775 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 - 6 osôb, spacák a karimatka nutné
Prevádzka
celoročne otvorené
Voda
nie je

Poloha

Prístrešok sa nachádza na nevýraznom kopci Chotá hora pri okraji lesa. Stojí priamo na trase žltej značky, vedúcej z obce Liešťany (335 m), ležiacej v doline Nitrice, ktorá oddeľuje hrebene Magury (1141 m) a Suchého vrchu (1028 m). Značka pokračuje lesnými cestami severovýchodným smerom v nepretržitom stúpaní a na hrebeň Magury sa napája na Poliankach (1034 m). Okrem smerovníka sa na vrchu týči klasický drevený kríž. Smerom na juhozápad je z vrchu polkruhový výhľad do údolia Nitrice, protiľahlý hrebeň ukončený Rokošom (1010 m), vodnú nádrž v Nitrianskom Rudne, vzdialené Nováky a Vtáčnik na obzore.

Prístup

- žltá z Liešťan, 0.40 h
- žltá z Polianok (rázcestie s červenou na hrebeni Magury), 1.00 h

Objekt

Základ prístrešku tvoria dva kmene bývalých borovíc, spílené vo výške asi 3 m spojené guľatinou. Brvná preložené na každú stranu tvoria konštrukciu nesymetrického áčka. Strecha je pokrytá vlnitým eternitom bez poškodení. Na severovýchodnej príkrejšej strane krytina siaha až po zem, na opačnej do polovice konštrukcie. Boky sú len čiastočne kryté doskami. Interiér tvoria dve brvná vsadené medzi kmeňmi čoby stôl, po stranách do zeme pevne vsadené drevené lavice a podložka pod nohy pod stolom. Na jednom z kmeňov visí zvnútra obraz Madony, na stole je zopár lopárov, zvyšky pochutín vo fľaštičkách pokladám skôr za neodnesený odpad. Inak je v prístrešku aj na okolí poriadok. Podlahu tvorí len udupaná hlina. Pri prístrešku je neveľké ohnisko, plechový valec jednoduchej piecky (na grilovanie?) a stolík.

Voda

Vody na okolí niet, v prípade plánovaného pobytu si treba doniesť dostatočnú zásobu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ako plynie z drevenej tabuľky, vďaka za vybudovanie a údržbu prístrešku patrí členom Klub slovenských turistov Liešťany. Treba len dúfať, že všetci návštevníci zachovajú poriadok tak, ako je teraz a pred odchodom dôkladne uhasia oheň, ako vyzýva upozornenie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie