Predstavenie

Jack Link's Beef Jerky

01.08.12 Sušené mäso v poslednej dobe zaplavilo trhy a útočí na outdoorových šialencov z každej strany. Osobne tento druh stravy na dlhotrvajúcich túrach oceňujem, vyskúšal som beef jerky (i africký biltong) viackrát predtým a určite sa považujem za fanúšika sušenej hovädzinky. Poďme sa pozrieť, ako je na tom beef jerky od výrobcu Jack Link's.

V prvom rade vám predstavím sušené mäso ako také a zhrniem zopár subjektívnych faktov (ako to vidím). Sušené mäso je vhodný zdroj potravy, ktorý sa dá ľahko uskladniť aj na dlhšie obdobie, málo váži (keďže je zbavený akejkoľvek vody) a má veľkú výživovú hodnotu. Zaženie rýchlo hlad, dobre chutí a má malý objem. Tieto vlastnosti ho predurčili na obrovskú obľúbenosť ľudí, lovcov a pútnikov už v dávnej dávnej minulosti. Či už ide o biltong (dlhé „tyčinky“ usušeného pásu nakoreneného mäsa) alebo o Jerky (drobné, väčšinou štvorcové kúsky sušeného marinovaného mäsa), základ má v tmavom (červenom) mäse veľkého zvieraťa (bizón, buvol, antilopa a v súčasnosti samozrejme hovädzie), koreninách a soli.
Na výrobu sa používajú väčšinou najfajnovejšie kúsky mäska, ktoré sú naporcované do požadovaných veľkostí a dôsledne napácované v marináde. Následne prebieha proces zbavenia všetkej vody a usušenie tejto dobrôtky. Proces konzumácie už opisovať nemusím, komu chutí, ten začne futrovať, kým si nenaplní žalúdok.

Nasýtenie pomocou beef jerky je zábavná vec, málokto by veril, ze malý balíček dokáže nasýtit človeka. Pravdou je, že v cca 75 g balíčku je množstvo mäsa, ktoré sa pred vysušením vyrovná gigantickému steaku. Požívateľ beef jerky otvorí balíček, pomaly papá malé kúsky sušenej dobroty. Tá sa mu v ústach a žalúdku spojí s tekutinami, naberie objem a zasýti žalúdok výživnou mäsitou stravou. A povedzme si, v horách, keď človek vyhladne, tak poriadny flák mäsa nie je na zahodenie. A komu sa chce nosiť polkilové steaky v batohu?

Jack Link's Beef Jerky sa vyrába v príchutiach a typoch: Original Jerky, Sweet & Hot Jerky, Beef Steak Bites Original, Beef Steak Bites Teriyaki. Jerky a Bites sa od seba líšia v tvare – jerky sú ploské tenké pásiky (v balení dlhšie a kratšie) a bites sú hrubšie malé „kocky“. Výrobca ponúka aj Chicken Bites Curry a Chicken Bites Flamin', čo je kuracia obdoba jerky. S ospravedlnením sa im venovať nebudem, pretože výživová hodnota, chuť a nutnosť kuracieho mäsa prejsť tepelnou úpravou (chicken bites sa pred samotným sušením pečú alebo varia) je prinajmenšom otázna a určite nie som fanúšikom kuracích „jerky“. Rovnako aj ich chuť a vôňa ma vôbec neoslovila, takže iný ako prvý balíček som neotváral.

Každá z príchutí má svoje špecifiká a človek si musí nájsť tú „svoju“. Mne sedeli viac klasické Jerky ako Bites, v oboch príchutiach – aj Original aj Sweet & Hot. Sweet & Hot je samozrejme pikantné, čo po spucovaní celého balíčku bude užívateľ aj v ústach dostatočne cítiť. Na čo by som rád upozornil, je, že všetky príchute od tohto výrobcu sú mierne do „sladka“, asi z dôvodu použitia sójovej marinády v každom druhu. Pri iných výrobcoch bola „Originál“ príchuť nesladká, ale klasicky slaná a korenená. Táto skutočnosť ma trošku sklamala, pretože ak chcem sladkú príchuť, kúpim si Sweet & Hot, pri Original čakám, že nebudem mať sladko v ústach pri jedení hovädzieho mäsa. Podľa distribútora prítomnosť sacharidov je účelová, nakoľko príjmom proteínov spolu s sacharidmi sa urýchľuje spracovanie proteínov, čím sa telo rýchlejsie regeneruje. Moja výčitka je však čisto subjektívna a odporúčam každému záujemcovi vyskúšať minimálne raz každú príchuť, aby zistil, čo je to pravé orechové (mäsové) pre neho.

Beef Jerky som testoval (spokojne konzumoval) v talianskych Dolomitoch pri mojom turisticko-horolezeckom tripe s Erikom, ktorý tiež spokojne chrumkal jerky so mnou. Neuveriteľné na jerky je pomer váhy a výživnej hodnoty. Pre neprajníkov a šíriteľov faktu, že bielkoviny ide dostať do tela aj iným spôsobom – ide, ale beef jerky je chutný, ľahký a nekonfliktný spôsob, kde sa človek nemusí premáhať a má z požívania aj radosť.

V batohu jerky neváži skoro nič a pri konzumácii jedného 75-gramového balíčka sa veru človek aj zapotí, kým ho vyčistí celý. Predávajú sa aj 25-gramové balenia, použiteľné ako pochúťka (či snack) alebo na rýchle drobné zahnanie hladu na krátkej prestávke. Veľké balenie má hore rýchlouzáver, ktorý umožnuje pri nezjedení celého balenia vrecko uzavrieť a nechať si ho pre neskoršie chvíľky. Túto „drobnosť“ veľmi oceňujem, je to pre výrobcu maličkosť a užívateľa to parádne poteší. Mäsko má síce dlhú výdrž (čiže aj tak by sa nepokazilo), ale aspoň sa nevysype do batohu.

Pri lezení a vláčení kopy vecí so sebou som ocenil mikro váhu tejto dobroty, následne na vrchole a hladný som sa tešil z toho, že som nevládal zjesť celý balík a bol som spokojný ako v poriadnom steak house.

Cenovo vychádza táto dobrôtka určite nepriaznivo hlavne voči klasickým turistickým výživnostiam ako paštéty, klobásy, slaniny, parenice. Beef jerky sa však netvári ako bežné jedlo, treba si uvedomiť, že ide o niečo, čo brutálnym spôsobom šetrí váhu, objem v batohu a čo spestrí jedálniček človeka na cestách (dlhých či krátkych) o kvalitné, chutné a výživné hovädzie mäsko.

Jednodňoví turisti idúci na „low budget“ túto dobrôtku asi nebudú preferovať. Na druhej strane cestovatelia, ktorí rátajú s viacerými nocami a nie dvakrát, ale štyrikrát si dobre rozmyslia, čo a ako zbalia do už aj tak preplneného batohu, skôr ocenia výhody beef jerky.

Rozhodne odporúčam každému vyskúšať a ohodnotiť túto vec na základe vlastného rozhodnutia a podľa chuti sa zariadiť. Predpokladám, že mnohí turisti skôr či neskôr túto dobrotu využijú na svojom výlete za dobrodružstvom.

Zdieľaj:  
Reakcie
Jack Link's Beef Jerky 06/11/12 05:00 45 príspevkov
Najnovšie články autora
 
Rada Ako uvariť v ešuse puding Čo-Van-Hro-Ma Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – Každé dobré jedlo by si zaslúžilo bodku, záver, sladké potešenie. Minule som vám sľúbil, že pripravím recept “dezertu”, vhodného na outdoorové aktivity. Skvelé na ňom je, že v chladných obdobiach vás nielen poteší na jazyku, ale aj pekne zahreje. Hovoríme o pudingu, ktorý určite mnohí z vás už na vandri či pri stane varili. Toto je klasika, nejdem sa tváriť, že som vymyslel nové Créme Brulé. Každopádne, ak pomôžem “receptom” čo len jedinej hladnej a zahriatia hodnej duši, môžem si zapísať dobrý skutok. Poďme na to! 05/01/16 Michal Buberník Strava a pitie
Rada Ako uvariť v ešuse Linguine so sardinkami Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – okrem komplikovaných outdoorovo kulinárskych špecialít ako bolo Chilli Con Carne, je treba mať v zálohe chutné a jednoduché jedlá vhodné na varenie v prírode. Jedno také sme si spravili v úvodnom článku cyklu Outdoor Chef’s Diary – Dubákové Risotto. Druhé si spravíme teraz. A bez srandy - vifonkové slíže bokom, idú sa variť talianske cestoviny. Linguine di Montagna (Sardine i Pomodori Secchi). 29/12/15 Michal Buberník Strava a pitie
Rada Ako uvariť v ešuse Chilli con Carne Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – Ľubo mi sľúbil, že pôjdeme otestovať nejaké variče a ja popri tom spravím ďalšie mňamkové recepty. Kuchtiť ma baví, prírodu zbožňujem, Ľubo sa mi upísal, a tak som vymyslel jemne komplikovanejšie recepty ako rizoto naposledy. Predsa len, na moderných kozmických varičoch a hrncoch sa varí omnoho lepšie ako na mojom starom hliníkovom ešuse. 22/12/15 Michal Buberník Strava a pitie
Najnovšie články na titulke
 
Túra Cigeľka – Busov – Gaboltov Ak som v blízkosti pohoria Busov, tak stále myslím na to, ako sa tam dostať, ale akosi sa mi to doposiaľ nepodarilo. Predsa ma lákal názov aj najvyšší vrch (1002 m) s identickým menom. Zopárkrát som bol v blízkych Bardejovských kúpeľoch, ale vždy som sa pohyboval len v ich okolí. No začiatkom apríla som sa dozvedel, že študenti z gymnázia Pavla Horova v Michalovciach a tiež aj turisti z I. michalovského KST tam chcú usporiadať túru. Neváhal som ani sekundu a už som volal: „Dobrý deň prajem, vraj organizujete turistickú akciu na Busov, máte ešte miesto, môžem sa prihlásiť?“ „ Áno.“ A je to vybavené, to mi odľahlo, veď si budem môcť splniť sen. Dostať sa na slovenské miniatúrne pohorie. dnes Marián Jaššo Nízke Beskydy
Túra Eliášovka, Wielki Rogacz, Radzejowa a Rytro Pohraničné oblasti sú mojou obľúbenou doménou turistických potuliek. A najlepšie, keď je niečo zaujímavé aj na pomyselnej druhej strane hranice. Dlho ma preto lákala oblasť po oboch stranách najvyššieho vrcholu v mojej obľúbenej Ľubovnianskej vrchovine - Eliášovky. včera Henrich Tomáš Ľubovnianska vrchovina
Útulňa Koliba Príslop Počas mojich fotograficko-turistických potuliek po Veľkej Fatre som sa dostal koncom minulého roka do sedla Príslop. Z predchádzajúcej túry po turčianskom hrebeni pohoria som vedel, že kúsok pod sedlom sa nachádza malý prístrešok, kde som vtedy spal. Dnes je situácia iná. 23/07/16 Anton Zahradník Veľká Fatra a Choč

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Jack Link's Beef Jerky 06/11/12 05:00 45 príspevkov
Fakty
  • Výrobca
    • Jack Link's
  • Typ
    • sušené mäso – jerky
  • Páči sa mi
    • skladnosť, hmotnosť, výživná hodnota, chuť
  • Nepáči sa mi
    • orginal príchuť je mierne na sladko
  • Obchody
  • Obchody v HIKING adresári
    • Túto značku nepredáva žiaden z obchodov v našej databáze.
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
Práve nás číta 19593 ľudí
0.87 (0.18)