Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Expedičné jedlo Real Turmat

O expedičnej strave ste sa mohli na Hikingu dočítať prednedávnom. Keďže výrobcov takéhoto jedla je viac, vyskúšali sme ďalšieho zástupcu lyofilizovanej stravy. Tentoraz ide o nórsky produkt Real Turmat od firmy Drytech. Špecifikom je vákuové zabalenie, takže výsledný objem je ešte skladnejší a mechanicky odolnejší. Čistá váha nami vyskúšaných jedál pred prípravou sa pohybovala od 115 do 140 gramov, po pridaní vody malo jedlo okolo 500 gramov. Gramárov tieto údaje určite potešia a hneď zrátajú, koľko váhy ušetria pri dlhšej akcii.

Výrobca
Drytech
Model
Real Turmat
Typ
lyofilizovaná strava
Hmotnosť
115 - 140 g
Páči sa mi
mimoriadne dobrá chuť, výživná hodnota, skladnosť, mechanická odolnosť, jednoduchosť prípravy, ryska pre správne množstvo horúcej vody, ziplock
Nepáči sa mi
-
Infocena
12 - 18 €
Obchody
eshop.scandinavia.cz, Scandinavia Poprad
Norway Shop Tatranská Lomnica

Čo je lyofilizácia

Lyofilizácia je postup, pri ktorom sa pri nízkom tlaku a nízkej teplote vysúša predmetný vlhký materiál – najčastejšie biologický. Tiež sa mu hovorí vákuové vymrazovanie. Používa sa najmä vo farmácii pri výrobe liekov alebo v kozmetickom priemysle, no ukázal sa aj ako dobrá metóda prípravy trvanlivého jedla so zachovaním živín aj senzorických vlastností. Ďalšie informácie o tejto technológii nájdete na Wikipédii.

Postup prípravy

Vákuovo zabalené vrecúško z hliníkovej fólie roztrhneme a necháme, aby nadobudlo svoj pôvodný tvar. Dno vrecúška umožňuje jeho postavenie na zem. Nalejeme vodu podľa návodu. Uľahčí nám to aj ryska na vonkajšej strane vrecúška. Pri nalievaní vody je vhodné obsah hneď premiešavať. Po naliatí vhodného množstva vody vrecúško uzatvoríme ziplockom, ktorý je súčasťou vrecúška – veľmi praktické. Po uplynutí 5 - 10 minút je jedlo pripravené na konzumáciu. Možno ho vysypať napr. do Widlo misky, ktorej objem je ideálny práve na jedno hlavné jedlo. Pokiaľ budete chcieť jesť priamo z vrecúška, čo je praktické najmä pri nižšej okolitej teplote, je dobré mať lyžicu s dlhšou rukoväťou. Vrecúško má aj termoizolačné vlastnosti a podľa výrobcu jedlo v ňom ostáva teplé aj po 20 minútach.

Variácie

Tak, ako býva pri expedičnej strave bežné, aj Real Turmat je k dispozícii v množstve rôznych variácií. K dispozícii sú bežné jedlá, severské špeciality, vegetariánske aj bezlepkové rady. Z mäsových bežných jedál tu je hovädzie, kuracie, jahňacie doplnené bežnými prílohami ako zemiaky, či ryža. Cestoviny sú bez laktózy a mnohé aj vhodné pre vegetariánov. Svoj severský pôvod Real Turmat nezaprie – nájdeme napríklad aj sobí guláš so zemiakmi, bieleho lososa s arktickými krevetami v kôprovej omáčke s cestovinami, či tresku na smotane so zemiakmi.

Výrobca má k dispozícii aj raňajky, či polievky. Tieto jedlá však v ponuke distribútora pre naše končiny absentujú, takže si zákazník musí vystačiť výhradne s hlavnými jedlami. Cena Real Turmat jedál sa u nás pohybuje v rozmedzí cca 12,- až 18,- €.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dojmy

Dehydrovaná lyofilizovaná expedičná strava je všeobecne veľmi chutná a aj nadpriemerne hladného jedáka zasýti. Nemá nič spoločné s instantnými napodobeninami jedál zo supermarketu. Real Turmat jedlo zároveň patrí k tomu najlepšiemu, čo som mal doposiaľ možnosť ochutnať. Je to dané asi tým, že podľa výrobcu sa vymrazuje hotové uvarené jedlo a nie len na drobno pokrájané suroviny. Navyše, aj energetická hodnota je vysoká – pri väčšine jedál okolo 2500 kJ.

Najviac zo všetkého mi chutil sobí guláš, kde boli veľké kusy mäsa – viď foto. Ak by sme dali toto jedlo na bežný tanier, v pohode by obstálo aj oproti bežným jedlám na horských chatách. Nevýhodou je vyššia cena tohto konkrétneho jedla – predsa len 18,- € za jedno jedlo je dosť luxus. Kuracie a cestovinové variácie sa dajú kúpiť za 12,- €, či hovädzina za 14,- € a to je už lepšie.

Každopádne, expedičná strava má svoje miesto pri dlhších a náročných aktivitách, kde je výživné stravovanie dôležité, avšak nedovoľuje nosiť so sebou celú poľnú kuchyňu so surovinami. Taktiež táto strava poteší ultra-gramárov, pre ktorých každých 100 gramov šetrenia má cenu zlata a fungovať iba na chémii nemajú chuť. Pomer cena / výkon / hmotnosť si musí zvážiť každý sám. Na dlhšiu akciu mimo civilizácie však možno Real Turmat jednoznačne odporúčať.

Fotogaléria k článku

Najnovšie