Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata vo februári 2022
Chata vo februári 2022 Zatvoriť

Chata Chata Chleb Lyžiarskeho klubu Turany

Pod pojmom Chata Chleb sa hneď každému milovníkovi Malej Fatry vybaví známa turistická chata alebo lepšie povedané bufet s možnosťou skromného ubytovania priamo pod hlavným hrebeňom pohoria. No názov Chleb nesie tiež ubytovacie zariadenie Lyžiarskeho klubu S. C. Nádej z Turian, ktoré leží len pár výškových metrov poniže známej Chaty pod Chlebom.

Poloha
Malá Fatra - Krivánska Fatra - pod Chlebom (pri lyžiarskej trati), pod turistickou chatou pod Chlebom (bufet)
Nadmorská výška
1387 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.17953 ° SŠ
dĺžka: 19.04916 ° VD
» Mapa
Nocľah
20 lôžok v 3 izbách s posteľným povlečením
Prevádzka
celoročná so správcom
Voda
vlastný vodovod
Cena
10,- € človekonoc
Kontakt
Lyžiarsky klub S. C. Nádej Turany: Generála Fraňu 8, 038 53 Turany
+421 915 697 188
chata@chleb.sk, www.chleb.sk
Spojenie
Žilina (vlak, bus) - Terchová, Vrátna (bus, lanovka) - Snilovské sedlo (lanovka) - Chata pod Chlebom (zelená značka) / Vrútky (vlak, bus) - Šútovo (vlak, bus) - Chata pod Chlebom (zelená značka)
Dalšie info
zariadená kuchyňa, teplá voda, sprchy, splachovacie záchody, Wi-Fi internet, mikrovlnka, chladnička, televízor, rádio, lyžiareň

6.8.2019 – Upozornenie
Aktuálne chata neposkytuje ubytovanie, prebieha súdny spor o objedkt

„Lyžiarska chata“ je vhodnou alternatívou za preľudnenú susednú turistickú chatu. Na rozdiel od provizórneho režimu na Chate pod Chlebom (bufet), lyžiarska chata ponúka splachovacie záchody i teplú sprchu. Vhodná je pre viacčlenné partie, ktoré majú k dispozícii plne vybavenú kuchyňu a spoločenskú miestnosť s pohodlným sedením.

Prístup

  • zo Šútova (vlak, bus)
  • z Vrátnej (bus, lanovka)
  • zo Snilovského sedla (lanovka)
  • z Kraľovian, časť Rieka (vlak, bus)
  • z Turian – Trusalová, motorest Hrabinka (bus)
  • zo sedla za Hromovým

Keďže prístup k populárnej Chate pod Chlebom je dobre známy návštevníkom Malej Fatry, podrobne popíšem len presun od turistickej k lyžiarskej chate. Od ústrednej turistickej orientácie (pri protipožiarnej nádrži chaty) sa treba pobrať nadol po zelenej značke (smer Šútovo, Zajacová). Vyjazdená kamenistá cesta sa vetví, pokračujeme vpravo stále po zelenej TZT, ktorá zakrátko zabočí vľavo na chodník pomedzi čučoriedie na zjazdovej trati Generál, no my ideme cestou vpravo medzi smreky, ktoré ukrývajú Chatu Chleb.

Služby

Chata stravu neponúka, ale ubytovaní hostia majú k dispozícii plne zariadenú kuchyňu. Vybavená je sporákom, mikrovlnnou rúrou, rýchlovarnou kanvicou a chladničkou. Komu sa nechce vyvárať, tak odporúčame využiť služby vyššie položenej Chaty pod Chlebom, kde je široký výber jedál i nápojov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ubytovacia kapacita je 20 lôžok v troch spoločných nocľahárňach (5-miestna, 6-miestna a 9-miestna izba) s prevažne letiskovými lôžkami (spojené postele). V cene ubytovania je započítané posteľné povlečenie. Dostatok háčikov, poličiek i lavičiek umožňuje dobré uloženie vecí hostí.

Súčasťou chaty je veľká spoločenská miestnosť (jedáleň) s krbom, televíziou a rádiom. Pre závislých od internetu je možnosť bezdrôtového pripojenia cez Wi-Fi. Podkrovie ukrýva núdzovú nocľaháreň v štíte a na prízemí nájdete potrebné zázemie pre pobyt (dve kabínky toaliet, dve sprchy s teplou vodou) a sušiareň topánok, ktorá v zime slúži ako lyžiareň. Servis pre hostí na chate zabezpečuje chatárska služba (striedajúci sa členovia lyžiarskeho klubu), ktorí majú vyhradenú samostatnú miestnosť vedľa kuchyne.

Keďže ide o lyžiarsku chatu, tak hneď vedľa sa nachádza lyžiarsky vlek EPV300 so zjazdovou traťou Generál dĺžky 400 metrov a s prevýšením 150 metrov. Lyžovanie je v cene pobytu a počas zimy sú uprednostňované týždňové (skupinové) pobyty.

Fotogaléria k článku

Najnovšie