Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Búda a prístrešok pod Ondrejiskom

Počas prechodu juhom Slovenského raja, alebo pri zdolávaní červeno značenej diaľkovej trasy E8 (Cesta hrdinov SNP) v tejto jej časti, je to s prenocovaním pod strechou priamo na značke, bez nutnosti odbočenia, dosť biedne. Je možnosť zájsť na Chatu Rita na Čuntave, tam sa však treba dopredu telefonicky objednať. Avšak, priamo pod vyhliadkovým vrchom Ondrejisko, je stará koliba. Neďaleko je ešte jedna možnosť úkrytu a tou je prístrešok pred poľanou Čuntava.

Poloha
Slovenské rudohorie: Slovenský raj (južná časť): na červeno značenej trase zo sedla Besník na Dobšinský Kopec, kolibka sa nachádza pod Ondrejiskom v mieste, kde sa značka prudko stáča do kopca, prístrešok je na rázc. TZT pred Čuntavou
Nadmorská výška
1078 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.85086 ° SŠ
dĺžka: 20.2615 ° VD
» Mapa
Nocľah
vlastný spacák a karimatka sú nutné
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
upravená studnička pri Chate Rita, voda je zachytená aj v žľaboch pre dobytok - problém nabrať
Dalšie info
nutná podložka pri nocovaní

Rozhodol som sa články o objektoch spojiť do jedného, keďže sú v blízkosti a tak je dobre vedieť o oboch, ak by sa jeden, alebo druhý práve nedal využiť.

Koliba pod Ondrejiskom

Koliba sa nachádza na červenej značke, približne hodinu a štvrť od sedla Besník smerom na Dobšinský kopec. Stavba leží v krásnom prostredí pod vyhliadkovým vrchom Ondrejisko. Nie je možné ju prehliadnúť pri schádzaní z Nižnej záhrady smerom na Starú Čuntavu, z opačnej strany je najlepšie dôjsť na miesto, kde sa značka prudko stáča v uhle 90 stupňov na východ a po pravici sa nachádza tento malý drevený objekt. S troškou pozornosti ho isto neprehliadne nikto.

Stavba je drevená o rozmeroch 2 x 3 metre. Boky tvoria dosky, ktoré nie sú nijako utesnené a tak je stavba dosť deravá, ale strecha je plechová a vyzerá byť v dobrom stave, takže pred dažďom ochráni. Podlaha je len udupaná hlina. Stavba je pomerne nízka a tak vyšší ľudia nebudú mať radosť z maličkých dverí, ktoré sú však uzatvárateľné. Ako to je s obývanosťou tejto koliby pastiermi neviem, ale interiér vyzerá tak, akoby sa stavba občas využívala.

Vo vnútri je nanosené suché drevo, hoci piecku by ste márne hľadali, ale suché drevo na podpal ohňa po celodennej túre v daždi určite poteší. Žiadny luxus navyše však nečakajte. Jedna provizórne zbúchaná posteľ s nie najčistejšími matracami, kus sedadla z auta ako stolička a to je všetko, čo táto koliba ponúkne. V objekte sa vyspia traja ľudia, ale podložka je nutná kvôli hlinenej podlahe.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

S vodou v okolí nie je problém, v blízkosti sú hneď tri pramene. Najbližší prameň sa nachádza hneď pár desiatok metrov severne od koliby, ďalší asi 400 metrov do kopca smerom na východ, oba pramene síce poskytnú zdroj vody, ale tečú do válovov a okolie je silne rozbahnené a udupané od dobytka a tak je problém s nabratím si čistej vody. Najlepším riešením je zájsť si nabrať vodu ku 1,5 km vzdialenej Chate Rita, tam je upravená výdatná studnička. Ohnisko som síce bezprostredne pri kolibe nezazrel, ale som si istý, že niekde nablízku je, keďže nanosené drevo vo vnútri je prichystané na podpal.

Prístrešok pred Čuntavou

Ďalšou možnosťou prenocovania alebo úkrytu v blízkosti Ondrejiska je prístrešok na rázcestí pred poľanou Čuntava. Táto stavba taktiež ponúkne výborný úkryt, keďže je odkrytá len z jednej strany. Po bokoch sú drevené lavice a väčší stôl. Boky sú kryté doskami. Strecha je celá, nemala by zatekať ani pri lejaku, avšak podlaha je len udupaná hlina a tak v prípade nocovania je taktiež nutná podložka. Tiež je dosť nepríjemný zápach v okolí – niektorí ľudia si prístrešok mýlia s toaletou, iní experti zase s odpadkovým košom. Pred prístreškom je ohnisko a aj prichystané palice na opekanie. Pre vodu si je najlepšie zájsť na blízku Čuntavu k Chate Rita. Objekt je pomerne priestranný a tak sa v ňom vyspí 5 – 8 ľudí.

Fotogaléria k článku

Najnovšie