Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Chata pod Rysmi zrekonštruovaná

Najvyššie položená tatranská chata počas posledných dvoch rokov výrazne zmenila svoju podobu. Pôvodne mala zmeniť aj svoje umiestnenie, z viacerých dôvodov však ostalo len pri projekte bezpečnejšej chaty na starom mieste. Generálna rekonštrukcia sa chýli ku koncu, kolaudácia prebehne do 31.10.2012 a slávnostné otvorenie chaty je naplánované na 25. 9. 2013.

Poloha
Tatry: Vysoké Tatry, Mengusovská dolina, dolinka pod sedlom Váha, pod vrcholom Rysy
Nadmorská výška
2250 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.17449 ° SŠ
dĺžka: 20.08644 ° VD
» Mapa
Nocľah
14 osôb, postele s dekami
Prevádzka
15. 6. do 31. 10.
Voda
vlastná, nie je tu prameň
Cena
24,- € človekonoc (piatok – nedeľa, sviatky)
18,- € človekonoc (pondelok – štvrtok)
50 % zľava z nocľahu členovia JAMES, KST, ČHS, OTK
5,- € raňajky (švédsky stôl)
8,- € večera
Kontakt
chatár Viktor Beránek, mobil +421-903-181 051 (len SMS!), chatapodrysmi.com$ret
Spojenie
Spojenie železničná zastávka TEŽ Popradské pleso (3 h 45 min)
Dalšie info
chatapodrysmi.com$ret

Poloha

Chata stojí v tesnej blízkosti sedla Váha, Vysokej a Ťažkého štítu, v závere pravého výbežku Mengusovskej doliny.

História

O potrebe postaviť chatu v blízkosti populárnych Rysov sa začalo hovoriť už koncom 19. storočia, ale začiatok jej stavby stále odďaľovali technické a finančné ťažkosti. Nakoniec po dlhších sporoch o jej umiestnení začal s výstavbou chaty Klub československých turistov (KČST) z Popradu. Verejnosti bola do užívania odovzdaná po dvoch rokoch výstavby, 15. júla 1932.
Počas svojej existencie prekonala viacero prírodných katastrof a ťažkostí. Problémom boli najmä lavíny, najničivejšia bola lavína zo začiatku roku 2000. Zničila sklad, prístavok pre chatárov a strhla strechu – z chaty sa zachovala len jedáleň. Postupne bola chata zrekonštruovaná a znova uvedená do prevádzky. Od marca 2010 prebieha generálna rekonštrukcia chaty, pričom z pôvodnej chaty ostali len základy.

Prístup

Na chatu vedie chodník od Popradského plesa, najprv po modrej značke na rázcestie Nad Žabím potokom, potom po červenej značke ku chate, za 2:20 h. Zo zastávky Popradské Pleso sa dostaneme na chatu za 3:40 h. zo Štrbského Plesa za 3:45 hod.
Chata je otvorená len v letnej sezóne od 15. 6. do 31. 10.

Túry

Zo značených cieľov sa od chaty dá vystúpiť na najbližší vrchol Rysy. Po návrate na rázcestie nad Žabím potokom je možné pokračovať druhou vetvou Mengusovskej doliny k Hincovým plesám a na Kôprovský štít. Chata je obľúbeným východiskom na horolezecké túry.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ubytovanie a strava

Kapacita chaty sa nemení, po kolaudácii bude poskytovať ubytovanie na 14 lôžkach s dekami v spoločnej nocľahárni. Aktuálny cenník doplníme. V jedálni pribudla kachľová pec. Pôdorys chaty sa zväčšil a tak sú jedáleň aj nocľaháreň vzdušnejšie a priestrannejšie. Jedálny lístok je napriek vysokej polohe chaty a jej zásobovaniu výlučne nosičmi pestrý. Okrem iného sú v ponuke aj bryndzové halušky. Na raňajky môžete očakávať švédske stoly s jogurtami.

Ako tam je...

Neodmysliteľnou súčasťou chaty je dlhoročný chatár Viktor Beránek, ktorý šíri vynikajúcu atmosféru už len svojou prítomnosťou za okienkom. Vie sa postarať aj o zaujímavý program, napríklad flambovanie krupicovej kaše. Zážitkom je aj panoramatická kadibúdka, len keby nebola tak ďaleko. Počas dlhého večera človek nazbiera za všetky jej návštevy hádam aj zopár kilometrov. V prípade snehu je vhodné ísť na kadibúdku v poriadnych topánkach a s paličkami.

Súvisiace odkazy

Oficiálne otvorenie Chaty pod Rysmi
Generálna rekonštrukcia Chaty pod Rysmi
Chata pod Rysmi

Webová stránka chaty

Fotogaléria k článku

Najnovšie