Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Ľahká softshell bunda Ferrino Brandberg

Talianske Ferrino poznáme najmä vďaka batohom. Nejaký ten čas však robia aj oblečenie, ktoré sa navonok prezentuje pod značkou HighLab. V prípade oblečenia však nejde o technické špecialitky, ako tomu je pri Ferrino HighLab batohoch, ale skôr o veci pre všeobecné outdoor použitie. Taká je aj ľahká softshell bunda Brandberg.

Výrobca
Ferrino
Model
Brandberg
Typ
ľahká softshell bunda
Materiály
HL Stretch Shield, YKK
Vodný stĺpec
10000 mm
Priedušnosť
5000 g/m2/24 h
Hmotnosť
360 g
Farebné kombinácie
červená, modrá, čierna
Páči sa mi
anatomický strih, farebná kombinácia, hmotnosť, zbaliteľnosť
Nepáči sa mi
obsencia odvetrávania v podpaží, nižšia priedušnosť
Infocena
117 €
Obchody
ferrino.in$ret

Dizajn

Bunda má priliehavý výrazne anatomicky tvarovaný strih. Tak, ako je to dnes v outdoore zvykom, siaha do pása. Dodáva sa v troch farebných vyhotoveniach – červenej, modrej a čiernej. Najvýraznejší vzhľad má prvý variant. Žiarivú červenú farbu dopĺňajú zipsy a manžety rukávov v kontrastujúcej azúrovej farbe. Svetlomodrá farba je tiež pomerne krikľavá, avšak už bez kontrastných prvkov. Pre tých, čo chcú viac splývať v outdoor dave, je k dispozícii čierna so šedými prvkami.

Nájdeme tu tri vrecká v klasickom rozložení – dve po stranách a jedno náprsné. Postranná dvojica je umiestnená trochu vyššie, aby neprekážala pri zapnutom bedrovom páse batoha. Zips je otočený rubom nahor, aby po zapnutí vytváral plochý dojem. Nejde však o vodeodolné vyhotovenie, ale dizajnový prvok. Z vnútornej strany sú vrecká tvorené z priedušnej mesh látky, takže po otvorení vreciek bunda odvetráva. Zipsy pre odvetranie v podpaží však bunda nemá, čo vnímam negatívne.

Bunda má viacero reflexných prvkov – dva veľmi výrazné sú na ramenách v mieste, kde začínajú rukávy. Menšie sú vo vrchnej časti zipsov vreciek a taktiež logá Ferrino a HighLab sú reflexné. Manžety rukávov sú jednoduché elastické úzke pásiky bez možnosti stiahnutia. Kapucňa je taktiež minimalistická – sťahovanie je len po obvode a šilt absentuje. Jej anatomické tvarovanie je však veľmi dobré, takže sedí na výbornú tak, ako aj celá bunda.

Materiály

Kľúčovou vlastnosťou tejto bundy je jej nízka hmotnosť. Pri veľkosti L výrobca uvádza 360 gramov, takže "gramári" zaostrite, keď sa pozeráte po softshell bunde, toto môže byť pre vás.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Nízka hmotnosť plynie z použitého materiálu, ktorým je HL Stretch Shield s vodným stĺpcom 10 000 mm, priedušnosťou 5 000 g/m2/24 h a mernou hmotnosťou 135 g/m2. Ide o trvojvrstvý laminát s mikroporéznou membránou HL. Podšívka je hladká bez vnútorného vlasu, takže izolačné schopnosti sú nižšie. Materiál predurčuje túto bundu skôr proti vetru ako zateplenie. Ako je bežné pri softshell bundách, švy nie sú podlepené, takže pri silnejšom daždi budú pretekať. Proti slabšiemu alebo krátkemu dažďu, či pri mrholení obstojí.

Všetky zipsy sú YKK s hladkým príjemným a presným chodom. Úchopy jazdcov sú predĺžené tenkou repkou zakončenou plastovým prvkom, aby bola možná manipulácia v rukaviciach.

Skúsenosti z používania

Bundu som používal niekoľko mesiacov v letnom a jesennom období. Za hlavnú prednosť považujem jej nízku hmotnosť a dobrú zbaliteľnosť. Je preto vhodná do cyklobatohu, či na letnú turistickú jednodňovku, keď je hmotnosť batoha dôležitá. Odolnosť voči vetru je veľmi dobrá a pri mrholení s prechodom do mierneho dažďa obstála tiež dobre. Oceňujem aj dobrý anatomický strih a dobre padnúcu kapucňu. Ako už bolo spomenuté vyššie, absencia odvetrávacích zipsov v podpaží nepoteší najmä z dôvodu použitého softshellu s membránou, vďaka čomu je bunda menej priedušná.

Fotogaléria k článku

Najnovšie