Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Extra Čergov - Miznúca divočina

Pohorie Čergov ukrýva nádherné zákutia, vzácne druhy rastlín a žije tam množstvo divej zveri. Nachádzajú sa tam posledné zvyšky prirodzených zmiešaných lesov a môžete tam stretnúť divú mačku, vlka, rysa, ale aj medveďa.

Pohorie Čergov mi učarovalo zhruba pred pätnástimi rokmi, keď som sa po prvýkrát vybral do týchto končín. V nižších častiach lesa ma zaujali prastaré jedľové bučiny a vo vyšších partiách mohutné javory. Okrem lesa ma ešte fascinovali horské lúky, ktoré vznikli počas valašskej kolonizácie a na ktorých som strávil mnoho prebdených nocí, počas ktorých som pozoroval hviezdnu oblohu, ale i miestnu faunu. Počas svojich potuliek v tomto výnimočnom pohorí som zažil mnoho situácií, ale i stretnutí s divokou zverou, ktoré ma prirodzenie viedli k hlbšiemu poznávaniu krajiny a divokých zvierat, žijúcich na tomto území. Vďaka tomu dnes viem o lese a vlkoch viac, ako keby som iba vysadával v knižnici a čítal nezáživné knihy.

Čas však neúprosne plynie a pozorujem, ako sa Čergov mení. Ťažba dreva sa na Čergove v posledných rokoch mimoriadne zvyšuje. Zo 187 920 m^3 v rokoch 1994 – 2003 na 522 037 m^3 v rokoch 2004 – 2013, to znamená viac ako dvaapolnásobne! Posledné prirodzené lesy na Čergove miznú a to prináša do podhorských obcí záplavy, ktoré tam predtým neboli. Ubúda i počet šeliem, a to najmä vlka, na ktorého je možné poľovať od 1. novembra do 15. januára.

Moje obľúbené pohorie sa mení a neviem si predstaviť budúcnosť bez jedľových bučín a bez vlka. Preto som sa rozhodol predstaviť vám unikátny projekt, ktorý sa zaoberá monitoringom vlkov v pohorí Čergov (ale i v Levočských vrchoch). Za projektom stojí amatérsky fotograf Emil Grobauer, ktorému nie je ľahostajná budúcnosť Čergova a vlkov žijúcich na tomto území.

Projekt Miznúca divočina

Idea projektu vznikla podľa Emila už pred 20 rokmi, keď sa sformovala hŕstka nadšencov, ktorí sa snažili o záchranu lesov na Čergove, pričom nápad obrazovej propagácie pohoria Čergov prišiel až neskôr, a to s dostupnosťou potrebnej techniky. Prvým filmom, ktorý sa v rámci projektu podarilo zrealizovať, je prírodopisný film ČERGOV Miznúca divočina. Hlavným zámerom filmu je okrem spropagovania krás čergovského pohoria aj upozornenie na alarmujúcu skutočnosť, že prichádzame o unikátne jedľovo-bukové lesy, ktoré sa už v strednej a západnej Európe prakticky nevyskytujú.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V súčasnosti sa však projekt viac orientuje na monitoring vlkov a ten vychádza z iniciatívy Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, ktoré ako jedno z prvých začalo s monitorovaním vlkov fotopascami v blízkosti prvej súkromnej prírodnej rezervácie Vlčia. Projekt Miznúca divočina sa pokúsi rozšíriť pole sledovania vlkov na viaceré pohoria východného Slovenska, hlavne na celý Čergov a na Levočské vrchy. Zapadá tiež do širších ochranárskych aktivít, týkajúcich sa veľkých predátorov, pretože Emilovi priatelia z Kysúc a Liptova majú tiež rozbehnuté podobné projekty a z viacerých pohorí sa bude neskôr dať lepšie poskladať vlčia mozaika na Slovensku.

Súčasným cieľom projektu Miznúca divočina je lepšie spoznať vlkov v ich prirodzenom prostredí, ich prirodzené správanie, veľkosť ich teritórií, početnosť, migrácie a iné sociálne prejavy a zvyky. Monitorovanie bude prebiehať v niekoľkých pohoriach na východnom Slovensku (zatiaľ Čergov a Levočské vrchy) a bude trvať niekoľko rokov.

Hlavným výstupom projektu má byť pripravovaný film o vlkoch, ktorý by sa mal volať Miznúca divočina. Pri monitorovaní vlkov sa podľa Emilovho vyjadrenia nebudú používať žiadne návnady alebo iné spôsoby prilákania zvierat, žiadna telemetria, GPS obojky a podobné metódy sledovania. Použité budú len eticky čisté spôsoby sledovania týchto vzácnych a ušľachtilých tvorov. Sledovanie vlkov bude realizované mimo chránených území.

Informácie o filme ČERGOV Miznúca divočina

Film ČERGOV Miznúca divočina sa natáčal asi 3 roky. Bez akejkoľvek finančnej podpory sa podarilo autorovi zabezpečiť potrebnú techniku na natáčanie a realizáciu filmu. Film sa natáčal v rámci voľného času a bez komerčných ambícií. Napriek tomu autor dúfa, že sa náklady vynaložené na realizáciu a natáčanie filmu aspoň čiastočne vrátia.

Mnohé prírodopisné filmy natáčajú zvieratá chované v zajatí a umiestnené do prírodného prostredia, aby sa zvýšila atraktivita a predajnosť filmu. Emil v rámci etiky fotografa a filmára prírody takýto postup odmietol. Všetky zvieratá vo filme sú divými, voľne žijúcimi a plachými zvieratami. Pri natáčaní nikdy nepoužil návnady ani vábničky, či iné spôsoby prilákania zvierat, aké používajú napríklad poľovníci. Preto natáčanie filmu a fotografovanie trvalo tak dlho (cca 3 roky).

Kvôli realizácii filmu bolo často potrebné vyliezť až na samotný hrebeň Čergova a mnohokrát prespať „pod širákom“, kým sa podarili použiteľné filmové zábery či fotografie. Mnohokrát to bolo dielom šťastia a náhody, ale mnohokrát autor zužitkoval aj svoje dlhoročné skúsenosti z pohybu po čergovskom pohorí a znalosti miest, kde sa zver častejšie zdržuje.

Ukážky z filmu ČERGOV - Miznúca divočina

Budúcnosť projektu

V súčasnosti stále pokračuje natáčanie a fotografovanie, ale hlavne monitoring vlka na Čergove a v Levočských vrchoch. Emilovi sa vďaka financiám z predaného filmu (DVD ČERGOV Miznúca divočina) a vďaka podpore jednotlivcov podarilo zakúpiť novú fotopascu, ktorá dokáže filmovať v HD kvalite a už 20. novembra 2012 sa touto fotopascou podarilo nasnímať prvé videá vlkov.

Ak vás tento projekt zaujal a chceli by ste sledovať novinky z monitorovania vlkov, navštívte Emilovu webovú stránku alebo si zakúpte film ČERGOV Miznúca divočina, čím podporíte realizáciu ďalšieho filmu a získate tak prístup k unikátnym záberom tejto šelmy, žijúcej vo voľnej prírode.

Autor fotografií: Ing. Emil Grobauer

Fotogaléria k článku

Najnovšie