Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rada Ako vyrobiť masku na tvár

Mínusové teploty a silný vietor, tak toto sú asi najväčší nepriatelia turistov, skialpinistov, ale i horolezcov v zimných horách. Pred ich účinkami sa každý chráni po svojom. Niekto používa šatku, iný zasa kuklu, no a ja používam masku. V texte preto nájdete návod, ako si vyrobiť masku proti vetru a mrazu.

Zhotovenie masky je veľmi jednoduché a nevyžaduje si zručnosti špičkového krajčíra. Maska pozostáva iba z jedného kusu látku, ktorý je potrebné zošiť na krátkom úseku.

Vzhľadom k tomu, že je maska určená ako ochranná pomôcka proti vetru a mrazu, pri výbere textílie volíme materiál, ktorý je odolný proti týmto živlom. Ako ideálny sa javí neoprén – ten je však drahý a ťažko sa zháňa. Preto vám odporúčam zamerať sa na softshell, pretože tento materiál je u nás dostupnejší a vlastnosťami sa takmer vyrovná neoprénu.

Softshell odoláva vetru vďaka membráne a flísová vrstva vás dokonale ochráni pred mrazom. Ďalšou výhodou softshellu je aj to, že sa jeho okraje po strihaní nestrapká (podobne ako neoprén), a preto je vhodný na našu masku.

Strihová šablóna na stiahnutie: Maska na tvár.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Materiál potrebný na zhotovenie masky:

* papier na zhotovenie strihovej šablóny,
* softshell - cca 20 cm (pri bežnej šírke 130 - 145 cm je možné ušiť 2 kusy),
* stuhový uzáver (suchý zips) - cca 5 cm, šírka 3 cm.

Pracovný postup:

1. Najprv si vytlačte na papier strihovú šablónu. Pri tlači dávajte pozor, aby bola nastavená veľkosť papiera na formát A4 a aby bola v nastaveniach (veľkosť a spracovanie stránok) zaškrtnutá skutočná veľkosť. Pri iných nastaveniach môže dôjsť k deformácii strihovej šablóny.

2. Vystrihnite šablónu, priložte ju na textilný materiál a obkreslite jej tvar kriedou. Šablóna predstavuje iba polovicu masky, preto ju preklopte na opačnú stranu a prekreslite zvyšok masky. Okrem tvaru masky prekreslite na textíliu aj umiestnenie dýchacích otvorov.

3. Po obkreslení šablóny na textíliu si masku vystrihnite a raznicami s priemerom 2,5 – 3 mm vyrazte dýchacie otvory.

4. Vezmite suchý zips a prišite ho na obidva konce masky. Umiestnenie - viď šablóna. Nezabudnite však, že na pravej strane našívame zips z rubovej strany a na ľavej strane našívame zips z lícovej strany.

5. Ak máte zapínanie hotové, vezmite masku a zložte ju tak, aby sa okraje tvárovej časti dotýkali a masku zošite plochým švom – viď fotografia. Na šitie použite tzv. CIK-CAK steh. Šírka stehu by mala byť 4 - 5 mm a hustota 1 mm. Techniku šitia si vyskúšajte na odpadovom materiáli. Ak je materiál tenší, môžete mierne prekladať jeden diel cez druhý (odporúčaný preklad 2 - 3 mm.) Po dokončení tejto operácie je maska hotová a pripravená na použitie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie